Artikkelit, 7.2.2019

Kuukautiset saavat oman emojin

Plan International on kampanjoinut kuukautisia kuvaavan emojin saamiseksi puhelinten symbolivalikoimaan, jotta kuukautisiin liittyviä tabuja voidaan poistaa. Emoji tulee käyttöön kevään aikana.

Emojivalikoimaa säätelevä Unicode Consortium on hyväksynyt veripisaraa esittävän emojin, jota Plan International esitti viime syksynä kuvaamaan kuukautisia. Yli 55 000 ihmistä allekirjoitti Planin kampanjavetoomuksen kuukautisia kuvaavan emojin saamiseksi älypuhelinten valikoimaan.

– Joka kuukausi sadoilla miljoonilla tytöillä ja naisilla on kuukautiset, joten kyseessä pitäisi olla mitä tavanomaisin ilmiö eikä vaikenemisen ja häpeän aihe. Oma emoji on iso askel kohti kuukautisten normalisoimista ja stigman purkamista, vaikkei se ratkaisekaan koko ongelmaa, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Suurelle osalle maailman tytöistä ja naisista on epämukavaa puhua kuukautisista. Britannian Planin kyselytutkimus kertoo, että puolet 18–34-vuotiaista brittinaisista kokisi kuukautisista kertomisen helpommaksi, jos käytössä olisi kuukautisemoji. Koska emoji on aiemmin puuttunut, tytöt ja naiset ovat joutuneet käyttämään esimerkiksi purkautuvaa tulivuorta tai punaista kukkaa esittävää emojia.

– Emojit ovat oma digitaalinen kielensä, ja kielessä on oltava ilmaisuja asioille, jotka ovat merkittäviä käyttäjien elämässä, sanoo Plan Internationalin digitaalisen kehityksen asiantuntija Nora Lindström.

Plan International esitti jo viime vuonna kuukautisemojiksi kuvaa, jossa alushousuissa on veripisara. Unicode Consortium ei kuitenkaan hyväksynyt symbolia osaksi Unicode-standardia. Plan ei luovuttanut vaan esitti uutta vaihtoehtoa, yksinkertaista veripisaraa.

Tämän emojin Unicode Consortium hylkäsi.

– On harmillista, että realistinen emoji tytöille ja naisille luonnollisesta asiasta torjuttiin. Syntyy vaikutelma, ettei kuukautisista saisi puhua avoimesti emojikielellä. Sen sijaan esimerkiksi oksentamiselle löytyy emoji, ja kakkaemojista on tehty jopa pehmoleluja, Nora Lindström arvioi ensimmäisen vaihtoehdon hylkäämistä.

Plan International toivoo, että uusi emoji kannustaa tyttöjä kommunikoimaan avoimesti kuukautisiin liittyvistä asioista. Järjestö työskentelee maailmanlaajuisesti tyttöjen oikeuksien toteutumiseksi ja muun muassa kuukautisiin liittyvän kiusaamisen, syrjinnän ja koulupudokkuuden poistamiseksi.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi