Artikkelit, 15.4.2019

Kuukautiset pelottavat tyttöjä hätämajoituksessa

Kuukautisista on vaikea huolehtia katastrofin keskellä. Tytöt ja naiset, jotka menettivät kotinsa ja omaisuutensa hirmumyrsky Idaissa, kamppailevat löytääkseen kuukautissuojia ja puhdasta vettä.

Mosambikilainen Elizete, 33, asuu hätämajoituspaikaksi muutetussa koulussa yhdessä 13-vuotiaan tyttärensä Anabelan kanssa. Trooppinen sykloni Idai tuhosi heidän kotinsa Beiran kaupungissa. He ovat nyt riippuvaisia hätäavusta yhdessä niiden 91 000 muun mosambikilaisen kanssa, joiden kodit tuhoutuivat ja huuhtoutuivat tulvavesien mukana.

Elizetellä ja Anabelalla on jo ollut kuukautiset hätämajoituspaikkaan saapumisensa jälkeen. Koska terveyssiteistä on valtava puute, Elizeten ja Anabelan täytyy pestä ja käyttää uudelleen kaikki mahdolliset terveyssiteeksi kelpaavat materiaalit.

– Menetimme koko omaisuutemme tulvassa ja joudumme nyt jakamaan pienen puuvillakangaskappaleen meidän kahden kesken, Elizete sanoo.

– Pelkään jo nyt seuraavia kuukautisiamme, sillä meillä ei ole tarpeeksi sopivaa materiaalia tai vettä. Koululla majoittuu niin monia ihmisiä, ja tarvikkeita on niin vähän.

Mosambikissa tytöt ja naiset ovat epätoivoisessa tilanteessa: ruokaa on vain vähän, hygieniataso on heikko, terveydenhuoltoa tai puhdasta vettä ei ole ja väkivallan uhka on lisääntynyt. Monet ovat menettäneet perheenjäsenensä tulvissa. Kuukautisten aiheuttamat lisähaasteet ovat piste i:n päälle.

Virginia joutuu tekemään kuukautissiteitä pienen tyttärensä vaipoista.

Vaipoista kuukautissiteitä

Kun 23-vuotias Virginia sai yhden vauvantarvikepakkauksista Idain uhreille, hän tiesi, että pakkauksesta olisi hyötyä muillekin kuin hänen kaksivuotiaalle tyttärelleen.

– Käytin pakkauksesta saatuja vaippoja kuukautisteni aikana, koska minulla ei ole terveyssiteitä, hän sanoo.

Virginia on asunut hätämajoituspaikaksi muutetussa koulussa aviomiehensä ja viiden lapsensa kanssa siitä lähtien, kun idai tuhosi heidän kotinsa.

– Laitan tyttärelleni vaipat ainoastaan yöksi, jotta vaippoja riittää meille molemmille, Virginia sanoo.

Virginia kertoo leikkaavansa vaipan puoliksi ja käyttävänsä toisen puolikkaan aamulla ja toisen illalla. Jos hänen pitää vaihtaa sidettä muulloin tai jos vaippoja ei ole, hän käyttää kangasriepua. Virginialla on parhaillaan käytössä viimeinen vaippa.

Moni tyttö joutuu käyttämään kangaspaloja kuukautissiteinä.

Tytöille siteitä ja hygieniaa

Olemme kuunnelleet kuukautisongelmista kärsiviä tyttöjä ja naisia ja jaamme Mosambikissa tuhansia ”dignity kiteiksi” eli arvokkuuspakkauksiksi kutsuttuja hygieniapakkauksia, saippuoita ja ämpäreitä Buzin ja Beiran alueilla, joihin tulvat iskivät pahiten.

Tarjoamme myös vedenpuhdistustabletteja ehkäistäksemme likaisen veden kautta leviäviä tauteja ja varmistaaksemme, ettei tyttöjen tai naisten tarvitse kävellä pitkiä matkoja hakemaan puhdasta vettä.

Tarvikkeiden avulla pyrimme helpottamaan kuukautisaikaa ja vähentämään kuukautisten aiheuttamaa häpeää.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi