Artikkelit, 24.11.2023

”Kouluruoka auttaa minua jatkamaan opiskelua”

Malilainen Aminata istuu koulukirjoja sylissään.

Kouluruoka tuo tytöt takaisin opintielle Malissa, jossa monen lapsen koulutie on katkennut nälän ja köyhyyden takia. 

”Uskon lujasti tyttöjen koulutuksen tärkeyteen. Kun tyttö käy koulua, koko maa käy koulua”, sanoo Fatoumata, joka työskentelee kätilönä Gaossa, Malin koillisosassa. 

Fatoumata on tehnyt kaikkensa, jotta hänen tyttärensä Aminata, 12, saisi käydä koulua. Äidin mielestä koulutus on välttämätön tytöille. 

”Jos tyttö saa käydä koulunsa, hän voi ottaa itse vastuuta elämästään eikä hänen tarvitse tulevaisuudessa tukeutua muihin, kuten puolisoonsa. Koulutus suojelee tyttöjä myös varhaisilta raskauksilta ja vaaralta joutua prostituutioon taloudellisista syistä.” 

Koulunsa keskeyttäneiden lasten määrä on kasvanut hälyttävästi Malissa. Monet tytöt jäävät pois koulusta ja menevät töihin auttaakseen perheensä elannossa. Aseellisen konfliktin, pakolaisuuden ja humanitaarisen avun rajallisuuden takia Malissa kärsitään nälästä. Melkein viisi miljoonaa lasta on kiireisen avun tarpeessa, ja lähes miljoona alle 5-vuotiasta lasta on vaarassa kärsiä akuutista aliravitsemuksesta vuoden loppuun mennessä.  

Malilainen Aminata näyttää äidilleen kirjaa.

Kouluruokaa nälkäkriisin keskellä 

Aminata nauttii koulunkäynnistä, vaikka pitkä koulumatka tuntuu raskaalta eikä kotona ole aina tarpeeksi ruokaa aamupalaksi. 

”Pääsemme joskus moottoripyöräilijöiden kyydillä kouluun. Jos emme saa kyytiä, kävelemme. On väsyttävää kävellä pitkiä matkoja auringonpaahteessa.” 

Plan International on tukenut lasten koulunkäyntiä kouluruokailun avulla Gaon ja Moptin alueilla Malissa. Hankkeen ansiosta lokakuun 2022 syyskuun 2023 välillä 6 624 oppilasta on saanut kouluruoan päivittäin. Ruokien lisäksi koulut ovat saaneet keittiötarvikkeita. Tavoitteena on ollut lisätä lasten koulunkäyntiä alueilla, joissa on ruokaturvattomuutta.  

”Kouluruoka on auttanut minua pysymään koulussa. Menen mielelläni kouluun, koska saan siellä ruokaa”, Aminata sanoo. 

Ruokailu mahdollistaa paluun kouluun 

Fatoumata kuuli kouluruokailusta tyttäreltään, kun tämä kertoi siitä innokkaasti erään koulupäivänsä jälkeen. Äidille lasten ruokailu on ollut helpotus. 

”Monet lapset palaavat koulusta kotiin, jossa ei ole mitään ruokaa. Kouluruokailu edistää lasten oppimista, ja siitä on apua perheille myös taloudellisesti. Kaikki lapset syövät yhdessä, sekä köyhimmät että varakkaammat. Köyhien perheiden lapset voisivat muuten joutua kerjäämään selviytyäkseen. Nyt opiskelunsa keskeyttäneet lapset voivat päästä takaisin kouluun”, Fatoumata sanoo. 

Aminata leikkii iloisesti ystäviensä kanssa koulun pihalla. Hän kertoo odottavansa innolla seuraavaa vuotta.  

”Menen ensi vuonna seitsemännelle luokalle. Kun olen käynyt kouluni loppuun, haluaisin lentäjäksi. Rakastan lentokoneiden katselua ja haluaisin lentää itse.” 

Anna joulun tärkein lahja

Haluaisitko antaa tänä jouluna läheisellesi lahjan, joka tekee hyvää? Planin aineeton lahja ilahduttaa vastaanottajaa ja parantaa lasten elämää.

Lahjakaupastamme löydät monipuoliset aineettomat lahjat. Lahjan ostaminen onnistuu kätevästi verkossa ja saat lahjalle kortin, jonka voit toimittaa sähköisesti tai tulostettuna lahjansaajalle.

Tutustu lahjoihin >

Anna joulun tärkein lahja

Kambodzalainen tyttö istuu koulun luokkahuoneessa, katsoo suoraan kameraan ja hymyilee leveästi niin, että hampaat näkyvät. Tytön vieressä istuu toinenkin tyttö, uppoutuneena edessään avoinna olevaan koulukirjaan. Tyttöjen takana näkyy kirjahylly, pullollaan lasten oppikirjoja.