Artikkelit, 10.12.2021

Koulujen kerhot edistävät tasa-arvoa Laosissa

Laosilainen tyttö ja poika istuvat ulkona ja esittelevät Planin opasta ihmisen anatomiasta.

Laosilaiset nuoret saavat seksuaalikasvatusta ja tietoa tasa-arvosta perustamissamme koulujen kerhoissa. Ulkoministeriön tukeman hankkeemme tavoite on vähentää koulun keskeyttämistä ja varhaisia avioliittoja.

Köyhyys, työnteko ja varhaiset avioliitot pakottavat yhä joka vuosi monet lapset ja nuoret lopettamaan opiskelunsa Laosissa. Suuri määrä lapsia keskeyttää opiskelunsa etenkin syrjäisillä maaseutualueilla.

”Köyhyys ja vähäinen tuki vanhemmilta ovat suurimmat syyt koulun keskeyttämiseen”, kertoo opettaja Khamsay, joka työskentelee tukemassamme koulussa. ”Monet lapset työskentelevät ensin banaaniviljelmillä ja menevät sitten naimisiin. On hyvin haastavaa motivoida lapsia ja vanhempia jatkamaan koulunkäyntiä.”

Plan on järjestänyt kerhotoimintaa Suomen ulkoministeriön tuella 15 yläkoulussa Hounin alueella Pohjois-Laosissa vuodesta 2018 alkaen. Nuoret ovat oppineet kerhoissa elämäntaitoja ja saaneet tietoa sukupuolten tasa-arvosta, sukupuolittuneesta väkivallasta ja seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksista.

Tavoitteena murtaa Köyhyyden kierre

Myös heikko laon kielen taito vaikeuttaa monen lapsen koulunkäyntiä. Syrjäseudulla asuvilla lapsilla on usein lisäksi pitkä matka kouluun, eikä vanhemmilla ole mahdollisuutta tukea lastensa koulutusta.

Sukupuolten epätasa-arvo hankaloittaa tyttöjen opiskelua. Tytöt jäävät usein kotiin hoitamaan nuorempia sisaruksiaan samalla kun heidän veljensä jatkavat koulunkäyntiään. Koulunsa keskeyttävillä tytöillä on suurempi riski päätyä alaikäisenä naimisiin tai tulla raskaaksi teini-ikäisenä. Kaikki tämä pahentaa köyhyyden kierrettä.

”Olen nähnyt monien ystävieni lopettavan koulunkäyntinsä. Heidän olisi ollut paljon parempi jatkaa opiskeluaan kuin olla töissä banaaniviljelmillä. Toivon, että he voisivat vielä palata kouluun”, sanoo 14-vuotias Fasai, joka on yksi nuorten kerhon ohjaajista.

Tähän mennessä olemme kouluttaneet 551 kerhojen ohjaajaa ja 45 opettajaa. Heidän avullaan yli 8000 oppilasta on saanut tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, kuukautishygieniasta, raskauden ehkäisystä, sukupuolten tasa-arvosta, päihteiden vaaroista ja itsenäisestä päätöksenteosta. Olemme kouluttaneet myös opettajia, jotta he voivat tukea oppilaita kerhojen toiminnassa.

”Liityin heti mukaan, kun kerhotoiminta alkoi koulussamme. Opin rohkaisemaan oppilaita mukaan kerhoihin ja ohjaamaan heitä. Oppilaat ovat olleet innokkaita oppimaan uutta”, opettaja Khamsay sanoo.

Koulunkäynti on lisääntynyt

Kerhojen ansiosta koulunsa lopettaneiden lasten määrä on vähentynyt alueilla, joilla hankkeemme toimii. Opettaja Khamsay kertoo, että hänen koulussaan keskeyttäneiden oppilaiden osuus oli 11 prosenttia vuonna 2018, mutta tänä vuonna luku on ollut vain seitsemän prosenttia.

”En osannut odottaa oppivani näin paljon, kun liityin kerhoon. Olen jakanut tietoa luokkakavereilleni ja muille lapsille koulussani”, kertoo Vannisa, 12, joka on yksi kerhon ohjaajista.

”Olen oppinut ymmärtämään seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuteni. Nyt tiedän, miksi tytöillä ja naisilla on kuukautiset. Tiedän myös, miksi alaikäisenä ei kannata mennä naimisiin. Olen pahoillani niiden nuorten puolesta, jotka joutuvat liian varhain naimisiin. Heidän kehonsa eivät ole valmiita siihen. He ovat vielä lapsia ja tarvitsevat aikaa kehittyä”, Vannisa sanoo.

Vannisa ja muut kerhon jäsenet haluavat varmistaa, että mahdollisimman moni lapsi ja nuori jatkaa opiskeluaan ja voi saavuttaa kaikki mahdollisuutensa.

”Olemme saaneet paljon hyvää palautetta kavereiltamme. Toivon, että työmme edistäisi koulunkäyntiä ja vähentäisi varhaisia avioliittoja kylässämme”, Vannisa sanoo.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi