Artikkelit, 4.6.2022

”Keskeytin kouluni, kun menetimme karjamme”

Äiti ja tytär seisovat nälkiintyneen karjan rinnalla.

Etiopialainen Elema jäi pois koulusta auttaakseen perhettään elannon hankkimisessa. Vakava kuivuus ja nälkäkriisi vievät ihmisiltä karjan ja elinkeinon Etiopiassa. Tämä vaikuttaa myös miljoonien lasten elämään. 

Vakava kuivuus vaikuttaa 6,8 miljoonan ihmisen elämään Etiopian eteläisissä ja kaakkoisosissa. Heistä 2,5 miljoonaa on lapsia. 

Galamo, 30, asuu Boronassa, joka on yksi kuivuuden pahiten koettelemia alueita Oromian alueella. Jo kolme peräkkäistä sadekautta on epäonnistunut. Galamo on juuri kävellyt viisi tuntia löytääkseen vettä ja ruoka-apua, sillä perheellä ei ole enää lainkaan tuloja. Viisilapsinen perhe on menettänyt karjansa kuivuuden takia.

”Meillä oli aiemmin kolme lehmää, mutta kaikki niistä ovat kuolleet kuivuuden takia. Karjamme oli mahdoton laiduntaa, koska laidunmaita ei ollut enää jäljellä. Meidän on vaikea saada ostettua ruokaa, joten lapsemme menevät usein nälkäisinä nukkumaan”, Galamo kertoo.

Galamon täytyy kävellä pitkiä matkoja hakemaan vettä, koska kodin lähellä ei ole saatavilla vettä.

”Mieheni lähti Keniaan etsimään töitä, koska olimme olleet riippuvaisia karjastamme. Kuivuus on aiheuttanut paljon tuhoa perheellemme. Yksi pojistamme on joutunut myös keskeyttämään koulunkäyntinsä.”

Lasten tulevaisuus vaakalaudalla

Monet lapset ovat lopettaneet koulunkäyntinsä auttaakseen perheitään elannon hankkimisessa Etiopiassa. Etenkin tytöt ovat haavoittuvassa asemassa ja heillä on suuri riski kokea väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Moni perhe joutuu myös naittamaan tyttärensä alaikäisinä, jotta kotona olisi yksi suu vähemmän ruokittavana.

Diramu, 63, on kymmenen lapsen äiti. Perheellä oli ennen 20 lehmää, mutta suurin osa on kuollut kuivuuden takia. Jäljellä on enää kolme, jotka nekin ovat heikossa kunnossa. 

”Vettä on hyvin vaikea saada, ja joudumme kävelemään melkoisia matkoja veden perässä. Joskus syömme vain kerran päivässä. Jo neljä lastani on jättänyt koulunsa kesken, ja poikani on matkustanut Yabelloon etsimään töitä”, Diramu kertoo.

Myös perheen tytär Elema, 18, on joutunut keskeyttämään koulunkäyntinsä.

”Kun menetimme karjamme kuivuuden takia, minun täytyi jäädä auttamaan äitiä kotitöissä. Olen kerännyt polttopuuta ja hiiltä myytäväksi. Kannan kanisterilla vettä kotiin, teen ruokaa perheellemme ja hoidan jäljellä olevaa karjaamme”, Elema kertoo.

Oromian alueen ihmisten tilanne on vaikea, ja vesikuljetuksille on välttämätön tarve. 

”Tämä on erittäin raskasta aikaa. Odotan vain kunnollista sadetta, jotta elämä palautuisi normaaliksi. Toivon myös, että tyttäreni ja poikani pääsisivät takaisin kouluun, sillä nyt heidän tulevaisuutensa on vaakalaudalla”, Diramu sanoo.

Nälkäkriisi uhkaa lasten elämää

Maailmaa koettelee ankarin nälkäkriisi vuosikymmeniin. Yli 800 miljoonalla ihmisellä on ongelmia ruoan saannissa. Tilanne pahenee päivä päivältä, ja eniten siitä kärsivät lapset. Nyt on aika toimia.

Työskentelemme monissa nälkäkriisin koettelemissa maissa Etelä-Sudanista Haitiin. Olemme nopeasti laajentamassa avustusohjelmiamme, jotka auttavat nälkäkriisin koettelemia perheitä. Jaamme perheille ruokaa, järjestämme kouluaterioita, tarjoamme käteisapua ja parannemme lastensuojelua.

Tarvitsemme kiireesti tukeasi, jotta voimme auttaa ruokapulasta kärsiviä perheitä, ennen kuin on liian myöhäistä. Hädän keskellä jokaisella lahjoituksella on suuri merkitys.

Lahjoita hätäapuun >

Lue lisää aiheesta >

Auta lapsia kriisin keskellä

Nälkäkriisi uhkaa lasten elämää. Emme voi jäädä odottamaan tilanteen pahenemista. Lapsia kuolee jo nälkään.

Hädän keskellä jokaisella lahjoituksella on merkitystä.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa työstämme lasten auttamiseksi humanitaarisissa kriiseissä.

Artikkelit, 21.11.2022

“En käy enää koulua. Pysyn kotona ja hoidan sisaruksiani.”

Kenian Marsabitissa valmistaudutaan viidensien sateiden epäonnistumiseen. Pitkittyvä kuivuus osuu pahiten lapsiin.
Riisiä kattilassa tytön käsissä.

Girls’ Rights and the Global Hunger Crisis

Planin uudessa raportissa muistutetaan, että ruoka on perustavaa laatua oleva ihmisoikeus, ja sen tunnustaminen on välttämätöntä nälän juurisyihin ja seurauksiin tarttumiseksi.
Planin asiantuntija Mary Nyanagok Etelä-Sudanista
Blogit, 13.9.2022

Ruoka-avun on huomioitava sukupuolittuneet haasteet ja tarpeet

Gender- ja suojelukysymykset liittyvät ruoka-apuun monin oleellisin tavoin, jotka sivuutetaan liian usein, kirjoittaa Mary Nyanagok Plan International Etelä-Sudanista.