Artikkelit, 4.6.2022

”Keskeytin kouluni, kun menetimme karjamme”

Äiti ja tytär seisovat nälkiintyneen karjan rinnalla.

Etiopialainen Elema jäi pois koulusta auttaakseen perhettään elannon hankkimisessa. Vakava kuivuus ja nälkäkriisi vievät ihmisiltä karjan ja elinkeinon Etiopiassa. Tämä vaikuttaa myös miljoonien lasten elämään. 

Vakava kuivuus vaikuttaa 6,8 miljoonan ihmisen elämään Etiopian eteläisissä ja kaakkoisosissa. Heistä 2,5 miljoonaa on lapsia. 

Galamo, 30, asuu Boronassa, joka on yksi kuivuuden pahiten koettelemia alueita Oromian alueella. Jo kolme peräkkäistä sadekautta on epäonnistunut. Galamo on juuri kävellyt viisi tuntia löytääkseen vettä ja ruoka-apua, sillä perheellä ei ole enää lainkaan tuloja. Viisilapsinen perhe on menettänyt karjansa kuivuuden takia.

”Meillä oli aiemmin kolme lehmää, mutta kaikki niistä ovat kuolleet kuivuuden takia. Karjamme oli mahdoton laiduntaa, koska laidunmaita ei ollut enää jäljellä. Meidän on vaikea saada ostettua ruokaa, joten lapsemme menevät usein nälkäisinä nukkumaan”, Galamo kertoo.

Galamon täytyy kävellä pitkiä matkoja hakemaan vettä, koska kodin lähellä ei ole saatavilla vettä.

”Mieheni lähti Keniaan etsimään töitä, koska olimme olleet riippuvaisia karjastamme. Kuivuus on aiheuttanut paljon tuhoa perheellemme. Yksi pojistamme on joutunut myös keskeyttämään koulunkäyntinsä.”

Lasten tulevaisuus vaakalaudalla

Monet lapset ovat lopettaneet koulunkäyntinsä auttaakseen perheitään elannon hankkimisessa Etiopiassa. Etenkin tytöt ovat haavoittuvassa asemassa ja heillä on suuri riski kokea väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Moni perhe joutuu myös naittamaan tyttärensä alaikäisinä, jotta kotona olisi yksi suu vähemmän ruokittavana.

Diramu, 63, on kymmenen lapsen äiti. Perheellä oli ennen 20 lehmää, mutta suurin osa on kuollut kuivuuden takia. Jäljellä on enää kolme, jotka nekin ovat heikossa kunnossa. 

”Vettä on hyvin vaikea saada, ja joudumme kävelemään melkoisia matkoja veden perässä. Joskus syömme vain kerran päivässä. Jo neljä lastani on jättänyt koulunsa kesken, ja poikani on matkustanut Yabelloon etsimään töitä”, Diramu kertoo.

Myös perheen tytär Elema, 18, on joutunut keskeyttämään koulunkäyntinsä.

”Kun menetimme karjamme kuivuuden takia, minun täytyi jäädä auttamaan äitiä kotitöissä. Olen kerännyt polttopuuta ja hiiltä myytäväksi. Kannan kanisterilla vettä kotiin, teen ruokaa perheellemme ja hoidan jäljellä olevaa karjaamme”, Elema kertoo.

Oromian alueen ihmisten tilanne on vaikea, ja vesikuljetuksille on välttämätön tarve. 

”Tämä on erittäin raskasta aikaa. Odotan vain kunnollista sadetta, jotta elämä palautuisi normaaliksi. Toivon myös, että tyttäreni ja poikani pääsisivät takaisin kouluun, sillä nyt heidän tulevaisuutensa on vaakalaudalla”, Diramu sanoo.

näin autamme nälkäkriisissä:

  • Plan laajentaa parhaillaan avustusohjelmiaan useissa eri maissa. Järjestämme muun muassa käteis- ja ostokuponkiapua, ruoanjakelua, kouluaterioita, aliravitsemusseulontaa ja ravitsemustukea. 
  • Esimerkiksi Etelä-Sudanissa jaamme ruokaa ja ravintolisiä maan syrjäisimmillä alueilla. 
  • Tarjoamme kouluaterioita monissa maissa Kambodžasta Sierra Leoneen, jotta lapset saadaan pidettyä koulussa. Kouluateriaohjelmat tuovat jokaista sijoitettua dollaria kohti 9 dollaria.  
  • Etiopiassa tuemme kotitalouksien elinkeinoja jakamalla viljan ja vihannesten siemeniä sekä tukemalla pieneläintuotantoa.  Keski-Afrikan tasavallassa, Guatemalassa ja muissa maissa edistämme toimeentuloa jakamalla esimerkiksi siemeniä, nautoja tai lampaita kuivuudesta kärsiville yhteisöille. 
  • Laajennamme lastensuojeluohjelmiamme muun muassa Mosambikin Cabo Delgadossa ja tuemme lasten koulunkäyntiä koulutushankkeiden kautta. 
  • Meillä on yhdessä Maailman ruokaohjelman WFP:n kanssa 15 maassa yhteensä 60 hanketta, jotka tavoittavat tällä hetkellä suoraan 3,2 miljoonaa ihmistä. 

Lue lisää humanitaarisesta työstämme >

Tyttösponssi

Tue tyttöjä kriiseissä

Tyttösponssina autat turvaamaan tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon toteutumisen keskellä kriisejä, ympäri maailmaa. Kuukausilahjoituksesi vaikuttaa siellä, missä tukea tarvitaan eniten.

Ecuadorilainen tyttö katsoo vakavana kameraan.
Ecuadorilainen tyttö katsoo vakavana kameraan.
Äiti ja tytär seisovat nälkiintyneen karjan rinnalla.
Artikkelit, 4.6.2022

”Keskeytin kouluni, kun menetimme karjamme”

Etiopialainen Elema jäi pois koulusta auttaakseen perhettään elannon hankkimisessa. Vakava kuivuus ja nälkäkriisi vievät ihmisiltä…
Perhe kantaa kottikärryissä vesikanistereita. Nuori tyttö pitää kiinni pikkusisaruksensa kädestä.
Artikkelit, 14.5.2022

”Jään pois koulusta, koska haen vettä” 

Somalia kärsii Afrikan sarven alueen äärimmäisestä kuivuudesta, ja 1,4 miljoonaa lasta on vakavasti aliravittuja.
Artikkelit, 5.5.2022

Nälkä ajaa tytöt pois koulusta

Keniassa kuivuudesta kärsivillä alueilla tytöt joutuvat usein jäämään pois koulusta etsiäkseen vettä ja ruokaa perheelleen.
Piirros ukrainalaisesta pakolaislapsesta ja äidistä.

Auta Ukrainan lapsia

Ukrainan sotaa pakenevilla lapsilla ja heidän perheillään on hätä. Sinun tukeasi tarvitaan nyt. Kiitos, jos voit auttaa.

Tule mukaan
Ecuadorilainen Yadira kädet puuskassa tiiliseinän edessä.

Tule tyttösponssiksi

Kuukausilahjoituksesi parantaa heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen asemaa ja varmistaa, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Liity nyt
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi