Artikkelit, 29.11.2022

Käteisapu auttaa Alicea jatkamaan koulunkäyntiä

Eteläsudanilainen Alice on vastaanottanut humanitaarista apua Planilta ja seisoo ulkoilmassa avustusteltan vieressä.

Tuemme Etelä-Sudanissa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia perheitä käteisavustuksilla. Yksi näistä perheistä on 17-vuotiaan Alicen perhe. 

Eteläsudanilainen Alice, 17, on joutunut ottamaan ikäisekseen kohtuuttoman paljon vastuuta. Alicen isä on menehtynyt, ja Alicen äiti sairastui Alicen ollessa vasta 14-vuotias. Koska vanhemmat sisarukset ovat jo muuttaneet pois kotoa, Alice on ottanut vastuun perheensä taloudesta ja huolehtii äidistään ja veljestään. 
 
Perheensä pääasiallisena elättäjänä Alice joutuu päivittäin päättämään, lähteekö hän kouluun vai jääkö kotiin valmistamaan mandazi-leipiä, joiden myynnistä perhe saa hieman tuloja. 

”Koulumaksujen hoitaminen ei ole helppoa”, sairaanhoitajan ammatista haaveileva Alice kertoo. ”Mandazin myynnistä saamani rahat riittävät vain yhdeksi päiväksi, ja minun on tehtävä joka päivä töitä ansaitakseni rahaa ruokaan ja maksaakseni koulumaksut.” 
 
Alicen perhe on kärsinyt ruoan puutteesta jo pitkään. ”Tällä hetkellä juomme vain teetä lounasaikaan ja syömme kunnollisen aterian vasta päivällisellä, koska meillä ei ole varaa syödä useampaa ateriaa päivässä.” 

Elintärkeää apua 

Syyskuussa Alicen perhe sai käteisapua Planilta. Jaamme Etelä-Sudanissa käteisapua perheille, jotka ovat kärsineet nälkäkriisistä eniten. 
 
Jokainen kotitalous saa kaksi käteisavustusta, jotka ovat yhteensä noin 150 euroa. Perheet voivat käyttää rahan ruokaan tai muihin välttämättömiin tarvikkeisiin. Alice on saanut nyt ensimmäisen avustuksen, hän kertoo, että se on pelastanut hänen elämänsä. 
 
”Näillä rahoilla ostamme jauhoja, kuivattua kalaa ja muuta tarpeellista, joista pitäisi riittää meille ainakin kuukaudeksi”, Alice sanoo hymyillen. 

Alice tietää saavansa myöhemmin myös avustuksen toisen erän, mikä tarkoittaa, että seuraavien kuukausien aikana hän pystyy keskittymään koulunkäyntiin, koska kotona on tarpeeksi ruokaa syötäväksi. 
 
Etelä-Sudanissa nälkäkriisin keskellä eläville lapsille ja nuorille tämä apu on juuri sitä, mitä he tarvitsevat. Käteisavustusten ansiosta heillä on aikaa ja energiaa koulunkäyntiin ja oppimiseen.  

Globaali nälkäkriisi – tästä on kyse

Maailmaa koettelee tuhoisin nälkäkriisi vuosikymmeniin. Joka yhdeksäs ihminen maailmassa näkee nälkää. Kuivuus ja pula ruuasta aiheuttavat mittaamatonta kärsimystä. Eniten tilanteesta kärsivät lapset, erityisesti tytöt.

Tuemme nälkäkriisin keskellä eläviä perheitä muun muassa jakamalla ruokaa, ostokuponkeja ja myös käteistä siellä, missä markkinat yhä toimivat. Tarjoamme myös kouluaterioita, ravintolisiä ja puhdasta vettä.

Lue lisää >

Artikkelit, 13.1.2023

Loko, 13: “Avioliitto mullisti koko elämäni”

Etiopialainen teinityttö Loko joutui naimisiin vastoin tahtoaan. Lapsiavioliittojen määrä on pahimmilla kuivuusalueilla noussut kuivuuden seurauksena.
Kuivuus vei Loko Shoban perheeltä karjan ja ruoan
Artikkelit, 5.1.2023

Kuivuus vei Loko Shoban perheeltä karjan ja ruoan

Afrikan sarvea piinaava ennätyksellinen kuivuus on vienyt perheiltä elinkeinon ja lisännyt lasten ja raskaana olevien sekä imettävien äitien aliravitsemusta. Vakavasta akuutista aliravitsemuksesta eli nälän tappavimmasta muodosta kärsii lähes kaksi miljoonaa lasta Etiopiassa, Keniassa ja Somaliassa. Etiopialaisen Loko Shoban puolivuotias vauva lakkasi syömästä ja joutui vakavan aliravitsemuksen vuoksi hoitoon.
Artikkelit, 4.1.2023

“Lapseni pyytävät ruokaa, mutta minulla ei ole mitään annettavaa”

Ennätyksellinen kuivuus kurittaa Etiopian paimentolaisia ja on tappanut heiltä miljoonittain karjaa. Kahdeksan lapsen äiti, Fade Dido, 24, menetti koko karjansa ja joutui muuttamaan maansisäisten pakolaisten leirille. Rauhoittaakseen nälkää näkevät lapsensa hän joutuu joskus valehtelemaan heille.