Artikkelit, 23.10.2023

Kaikkien aikojen Nenäpäivä haluaa herättää suomalaiset maailman lasten hiljaiseen hätään

Constantinos “Gogi” Mavromichalis ja Piia Pasanen punaiset Nenäpäivä-nenät päässään

Nenäpäivä-lähetys nähdään Yle TV2:lla perjantaina 10.11. Nenäpäivän kampanja-aikaa vietetään 23.10.–12.11.2023.

Maailmassa kytee hiljainen kriisi. Vuosikymmenten ajan kehitys kulki hyvään suuntaan: köyhyys vähentyi, lapset olivat vuosi vuodelta terveempiä ja pääsivät yhä useammin kouluun. Tyttöjen oikeudet paranivat. Mutta kriisivuodet ovat muuttaneet kehityksen suunnan. Nenäpäivää tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Tänä vuonna Nenäpäivä-järjestöjen työtä lasten hyväksi tarvitaan erityisen paljon. Siksi olemme päättäneet järjestää kaikkien aikojen Nenäpäivän.

7 syytä, miksi Nenäpäivä-järjestöjen työtä edelleen tarvitaan

Viime vuosien kriisit ovat tarkoittaneet sitä, että kehitystavoitteet ovat pahasti jälkijunassa ja monet ovat ottaneet jopa takapakkia.

 1. Köyhyys väheni vuosikymmenten ajan. Koronapandemian myötä hyvä kehitys pysähtyi ja äärimmäinen köyhyys lisääntyi jälleen kerran.
 2. Maailmassa on ennätyksellinen ruokakriisi, ja nälkä on lisääntynyt hälyttävästi.
 3. Ennätysmäärä ihmisiä tarvitsee humanitaarista apua pysyäkseen hengissä.
 4. Joka kuudes lapsi elää nyt konfliktin läheisyydessä. Tuplasti useampi kuin 90-luvulla.
 5. Joka kymmenes lapsi on töissä eikä koulussa. Työssä käyvien lasten määrä on lisääntynyt ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin ja koululaisten vähentynyt.
 6. Ennätysmäärä ihmisiä, 100 miljoonaa, on joutunut pakenemaan kodeistaan.
 7. Sukupuolten tasa-arvon saavuttaminen on hidastunut jopa kokonaisella sukupolvella.

Mutta valoisampaa tulevaisuutta ei ole peruutettu. Me voimme kaikki vaikuttaa tulevaisuuden suuntaan.

Nenäpäivä-järjestöjen työn kautta tuetaan lasten terveyttä, koulutusta ja ravinnon saantia ympäri maailmaa 17 maassa.

Nenäpäivä-järjestöt rakentavat heille turvallisempaa elämää joka päivä.

Nenäpäivä – koko ilta maailman lasten puolella

Perinteisen TV2:n suoran Nenäpäivä-lähetyksen juontavat tänä vuonna mediapersoona Constantinos “Gogi” Mavromichalis ja uutisankkuri Piia Pasanen

Luvassa on tavattoman epätavallinen ilta, sillä edes juontajat eivät vielä tiedä tarkalleen, mitä kaikkea suorassa lähetyksessä on luvassa. 

Nenät vaihtuvat punaisiksi myös muilla Ylen kanavilla.

Nenäpäiväshow pe 10.11. klo 19 Yle TV2 ja Yle Areena

15-vuotias Silvia on tuonut seitsenkuisen tyttärensä Yuminan klinikalle, koska vauva kuumeilee ja tämän korva rähmii. Yumina saa antibiootit korvatulehdukseen.

Planin työ Nenäpäivä-varoilla

Plan International Suomi suuntaa Nenäpäivän varat tyttöjen oikeuksien vahvistamiseen Mosambikissa.

 • Tuemme lapsia ja nuoria tekemään tietoon perustuvia, positiivisia, vastuullisia ja terveitä valintoja omasta seksuaalisuudestaan ja tulevaisuudestaan.
 • Parannamme laadukkaiden ja nuorisoystävällisten seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen saatavuutta.
 • Muutamme seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia rajoittavia haitallisia sosiaalisia normeja ja vaikutamme paremman lainsäädännön puolesta. Hankkeessa lapset ja nuoret oppivat tasa-arvosta ja seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista ja toimivat yhteisöissään niiden puolesta. Puramme vanhempien ja yhteisöjen muiden aikuisten kanssa vallitsevia haitallisia normeja.
 • Vahvistamme seksuaalikasvatusta kouluissa opettajien koulutuksella. Parannamme seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja kouluttamalla terveystyöntekijöitä ja perustamalla terveysasemille nuoria palvelevia yksiköitä.
 • Parannamme myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen sekä vammaisten henkilöiden asemaa esimerkiksi kouluttamalla terveyshenkilökuntaa vähemmistöjen huomioimisesta palveluntarjonnassa.
 • Tuemme yhteisöjen kykyä varautua katastrofeihin ja sopeutua ilmastonmuutokseen muun muassa koulutuksella ja lapsikeskeisellä varautumissuunnittelulla.         
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tasa-arvon puolustaja ja tyttöjen liittolainen. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Apuamme tarvitaan yhä. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi