Artikkelit, 4.3.2019

Juhlat tyttöjen vapaudelle

Kirjailija Maaretta Tukiainen juhlisti 50-vuotispäiviään tukemalla maailman tyttöjä. Hän haluaa, että jokainen tyttö saa käydä koulua ja valita oman polkunsa.


Kirjailija ja valmentaja Maaretta Tukiaisella oli joulun alla monta syytä juhlaan: 50-vuotispäivä lähestyi, ja tuoreimpien teosten karonkat olivat vielä pitämättä. Tukiainen päätti järjestää lähipiirilleen juhlat, joissa myisi kirjojaan hyvään tarkoitukseen.

– Selvitin perusteellisesti lahjoituskohteita, ja kun löysin Planin työn tyttöjen hyväksi, tiesin heti, että tässä se on. ”Tyttöjen puolella” oli minua puhutteleva viesti. Minulle oli myös tärkeää, että keräyskohde oli tunnettu ja luotettu, Tukiainen kertoo.
 

Tyttöjen oikeudet koskettivat juhlaväkeä
 

Maaretta Tukiainen perusti verkossa oman keräyksen Planin tyttötyön tukemiseksi ja jakoi tietoa jo ennakkoon juhliensa tapahtumasivulla Facebookissa. Juhlailtana noin 200 ihmistä kokoontui fantasia-asuissa ”50 in Wonderland” -teemajuhlaan, jonka tarkoitus oli muistuttaa elämän ainutkertaisesta kauneudesta ja jokaisen sisällä asuvasta lapsesta.

Tukiainen kertoi vierailleen, miksi tyttöjen oikeudet ovat hänelle tärkeitä, ja näytti videon, jossa tytöt eri puolilta maailmaa lukevat ihmisoikeusaktivisti Malala Yousafzain puhetta. Liikutus nosti kyyneleet monen silmiin.

– Juhlan merkitys kohosi uudelle tasolle. Emme juhlineet sitä, että yksi suomalaisnainen täyttää 50 vuotta, vaan sitä, että jokainen tyttö ansaitsee hyvän elämän.

Kirjamyynti ja verkkokeräys tuottivat merkittävän keräyssumman, 5 000 euroa, tyttöjen aseman parantamiseksi.
 

Jokaisella oltava vapaus omaan elämään
 

Maaretta Tukiainen tunnetaan erityisesti henkiseen hyvinvointiin ja inspiraatioon liittyvistä kirjoistaan ja valmennuksistaan.

Häntä puhuttelee erityisesti tyttöjen oikeus koulutukseen. Tukiainen pitää yhtenä äitinsä tärkeimmistä opeista, että tytön on hankittava koulutus ja ammatti, jotta tämä ei ole riippuvainen muista. Hän kiittää isäänsä tämän antamasta esimerkistä, jonka perusteella hän oppi, että ihmisellä on oikeus toteuttaa itseään ja luoda uutta.

– Olen vakuuttunut tutkimuksista, joiden mukaan naisten koulutus ja sen kautta vaurauden lisääntyminen on parhaita tapoja saada hyvinvointi leviämään, koska naiset käyttävät tulonsa koko perheensä ja lähipiirinsä hyväksi. Tyttöjen kohtaamista ihmisoikeusloukkauksista Tukiaista koskettavat erityisesti vapauden riistoon liittyvät ongelmat.

– On hirvittävää, että on niin paljon tyttöjä, jotka naitetaan alaikäisenä tai jotka joutuvat hoitamaan kotona sisaruksiaan eivätkä pääse kouluun. Jokaisella tytöllä on oltava vapaus elää omaa elämäänsä ja kasvaa omaan potentiaaliinsa, sellaiseksi naiseksi kuin itse haluaa.

Maaretta Tukiaisen viesti tytöille:

Katso sisällesi. Siellä on valtavasti voimaa.
Katso ympärillesi. Siellä on paljon tukea.
Katso esikuvia. Sieltä löydät inspiraatiota.
Ei ole ketään toista sellaista kuin sinä. Olet ainutlaatuinen ja tärkeä.

Tutustu Maaretta Tukiaisen työhön: maaretta.com

Perusta oma keräys: kerays.plan.fi

Teksti: Iida Riekko

Kuvat: Meeri Utti

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi