Artikkelit, 13.11.2018

Janita Autio: ”Feissarit muuttavat rohkeasti maailmaa”

Tyttöjen oikeudet ovat valokuvaaja Janita Autiolle sydämen asia. Hän on aina elänyt tyttöjen ympäröimänä, sillä lapsuudenkodissaan hän varttui yhdeksän siskon ja neljän veljen kanssa.

Kimaltelevat paljetit ja kiehtovat väriyhdistelmät ovat tuttu näky valokuvaaja Janita Aution yllä.

Autio tunnetaan paitsi katseet vangitsevasta kuvaustyylistään, myös persoonallisesta pukeutumisestaan. Hän kertoo saavansa innostusta ja inspiraatiota useista asioista.

Pukeutuminen oman mielen mukaan ei ole aina ollut Autiolle helppoa. Hän on kotoisin pieneltä paikkakunnalta, jossa itsensä toteuttaminen tuntui pelottavalta. Enää muiden ajatuksilla ei ole väliä. 

– En ota paineita, vaan haluan pitää pukeutumisessa rentouden ja kokeilla paljon erilaisia juttuja. Oma tyyli on itselleni tärkeää ja se kertoo persoonastani ja tavastani ilmaista itseäni, Autio sanoo.

Rohkeus vei pitkälle

Janita Autio on 25-vuotias valokuvaaja Helsingistä.

Rohkeus, joka Autiosta huokuu, on vienyt hänet pitkälle. Ensimmäiset työkeikkansa valokuvaajana Autio sai lähestymällä kiinnostavia ihmisiä suoraan sosiaalisessa mediassa. Rohkeus oli jännitystä vahvempi ja mahdollisti Autiolle yhä mielenkiitoisempia tilaisuuksia.

Nyt hän on kuvannut ihmisiä ympäri maailmaa ja lisäksi useille tunnetuille brändeille, kuten Marimekolle, Lumenelle, Instrumentariumille ja Zalandolle.

Syksyn aikana Autio on työstänyt kuvasarjaa Planin feissareista. Työn taustalla on halu herätellä suomalaisia miettimään tyttöjen oikeuksia ja näkemään feissarit lämpimämmässä valossa.

Autio kuvailee feissareita rohkeiksi nuoriksi, jotka haluavat muuttaa maailmaa oikeudenmukaisemmaksi kertomalla ihmisille epäkohdista.

– Heillä on todella paljon vaikutusta siihen, että ihmiset tekevät tekoja tyttöjen oikeuksien puolesta, Autio sanoo.

Plan-feissarit pääsivät Janita Aution kuvattavaksi Helsingissä.

 

Tasa-arvo ei ole vielä totta

Autio ei ole itse työskennellyt feissarina, mutta kertoo tehneensä pienestä saakka töitä, joissa hän on saanut olla tekemisissä ihmisten kanssa. Hän on kiertänyt ovelta ovelle kauppaamassa ympäristöjärjestön tuotteita, myynyt mansikoita, siivonnut vanhusten luona ja hoitanut lapsia.

– Näiden kohtaamisten kautta olen saanut rohkeutta lähteä yrittäjäksi ja valokuvaamaan. Jollain tapaa samastun feissareihin.

Feissari saa ihmiset miettimään elämän isoimpia kysymyksiä kesken kauppareissun tai työmatkan.Lapsuutensa Autio vietti isossa perheessä ja varttui yhdeksän siskon ja neljän veljen kanssa.

– Näen ympärilläni olevat tytöt vahvoina, sellaisina, jotka pystyvät mihin vain.

Autio on perheensä vanhin lapsi. Hänellä ei ole ollut isosiskoa näyttämässä esimerkkiä ja tukemassa. Sen sijaan hän kertoo ihailleensa aina lämminsydämistä äitiään.

Hän toivoo voivansa näyttää pikkusisaruksilleen rohkeaa esimerkkiä.

– Tyttöjen oikeudet ovat minulle iso kysymys, koska tasa-arvo ei vielä ole totta. Todella toivon ja haluan, että jonain päivänä tämä maailma on sellainen, jossa kaikilla maailman tytöillä on tasavertainen asema, he saavat kasvaa turvassa, kouluttautua ja menestyä sekä päättää asioista itse.

Teksti: Ida Kannisto
Kuvat: Janita Autio

Feissaus on merkityksellinen työ, jota voi tehdä joustavasti oman elämäntilanteen mukaan esimerkiksi opintojen ohella. Planin feissarit työskentelevät pääkaupunkiseudulla läpi vuoden. Lue lisää ja hae mukaan: plan.fi/feissariksi

Nälkäkriisi uhkaa lasten elämää

Maailmaa koettelee ankarin nälkäkriisi vuosikymmeniin. Yli 800 miljoonalla ihmisellä on ongelmia ruoan saannissa. Tilanne pahenee päivä päivältä, ja eniten siitä kärsivät lapset. Nyt on aika toimia.

Työskentelemme monissa nälkäkriisin koettelemissa maissa Etelä-Sudanista Haitiin. Olemme nopeasti laajentamassa avustusohjelmiamme, jotka auttavat nälkäkriisin koettelemia perheitä. Jaamme perheille ruokaa, järjestämme kouluaterioita, tarjoamme käteisapua ja parannemme lastensuojelua.

Tarvitsemme kiireesti tukeasi, jotta voimme auttaa ruokapulasta kärsiviä perheitä, ennen kuin on liian myöhäistä. Hädän keskellä jokaisella lahjoituksella on suuri merkitys.

Lahjoita hätäapuun >

Lue lisää aiheesta >

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi