Artikkelit, 25.3.2022

Jäljellä on vain matkalaukku

Ukrainalainen Yana, 33, istuu väliaikaisessa vastaanottokeskuksessa urheiluhallissa koira sylissään.

Kun sota alkoi, ukrainalainen Yana otti mukaan koiransa ja ystävänsä ja lähti pakomatkalle. Hänellä on kädessään vain menolippu Puolaan, eikä tulevaisuudesta ole tietoa.

Ukrainalainen Yana, 33, on majoittuneena ystävänsä ja koiransa Athenan kanssa urheiluhallissa Puolassa lähellä Ukrainan rajaa. He ovat matkalla kohti Krakovaa.

”Kotini on Dniprossa, Kiovan eteläpuolella, jossa oli vielä turvallista silloin kun lähdimme. Olin töissä kansainvälisessä it-yrityksessä. Pelkäsin tilanteen pahenevan ja olin liian peloissani jäädäkseni sinne”, Yana kertoo.

”Matkustimme junalla 22 tuntia läntiseen Ukrainaan, jossa tuli heti turvallisempi olo. Rajalla näytin henkilöllisyyspaperini ja koirani passin. Kukaan ei kysynyt koronatodistusta – koronaa ei ole enää muistettu sodan alkamisen jälkeen.”

Yanan ystävä matkustaa Krakovaan veljensä luo, ja Yana pääsee Krakovassa asuvan ystävänsä kotiin.

”Meitä on ollut vastassa mukavia ihmisiä, jotka ovat antaneet meille ruokaa. Meillä on täällä paikka, jossa voimme odotella matkan jatkumista. Ulkona on kylmä, mutta onneksi kaikki ovat olleet avuliaita. Minulta on kysytty useita kertoja päivässä, olenko nälkäinen.”

Kun kaikki on menetetty

Yanan vanhemmat jäivät Ukrainaan.

”Äitini ja isäni eivät halua lähteä pois. He ovat asuneet siellä koko elämänsä ja haluavat pysyä talossaan koiriensa kanssa. He eivät myöskään puhu muita kieliä, joten heidän olisi hankalaa pärjätä ulkomailla. Olen huolissani, mutta toivon vain, että kotikaupunkini säästyisi sodassa”, Yana sanoo.

Hän on tavannut matkan aikana paljon räjähdyksiä paenneita, järkyttyneitä ihmisiä.

”Istuin junassa ukrainalaisten kanssa, jotka kertoivat kotinsa ja kotiseutunsa tuhoutuneen täysin. He olivat täysin shokissa eivätkä tienneet mitä tekisivät. He puhuivat vain, että heidän täytyy yrittää löytää jostain työtä. Heillä ei ollut enää mitään jäljellä, vain muutama laukku. Itselläni on jäljellä koti, ainakin vielä.”

Heikoimmat tarvitsevat eniten tukea

Yana käyttää tiedon saamiseksi Telegramia, jonne tulee paljon uutisia sodasta. Sen lisäksi hän seuraa sosiaalista mediaa.

”Ikävä kyllä monilla kanavilla on paljon valeuutisia, joten en aina tiedä, voinko luottaa lukemaani. Propaganda on niin voimakasta. Sama kuva voidaan näyttää eri maissa täysin eri yhteyksissä.”

Yana on huolissaan niistä ihmisistä, jotka ovat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa.

”Jopa minulla ja koirallani oli vaikeuksia liikkua junien portaissa ruuhkassa, joten huonokuntoisille ihmisille, lapsille ja liikuntarajoitteisille se olisi vielä vaikeampaa. Olen kiitollinen kaikille ihmisille, jotka ovat auttaneet meitä.”

“Esimerkiksi Plan voi auttaa heikossa asemassa olevia pakolaisia ja lapsia, jotka tarvitsevat eniten tukea.”

Autamme Ukrainan lapsia

Jo yli kolme miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta. Suurin osa pakoon lähteneistä on lapsia ja naisia.

Monet pakolaislapsista ovat joutuneet kokemaan järkyttäviä asioita ja tarvitsevat turvaa sekä psykososiaalista tukea. Yhdessä kumppanijärjestöjemme kanssa autamme sotaa pakenevia lapsia ja heidän perheitään.

Näin autamme:

  • Tarjoamme Ukrainan pakolaisille hätäapua Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa.
  • Vahvistamme lastensuojelua pakolaiskeskuksissa ja perustamme niihin turvallisia tiloja, joissa lapset saavat olla lapsia, levätä ja leikkiä.
  • Olemme mukana varmistamassa, että pakolaiset saavat suojaa, vettä, ruokaa ja perustarvikkeita.
  • Tuemme lasten paluuta takaisin kouluun.

Lue lisää >

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi