Artikkelit, 14.5.2022

”Jään pois koulusta, koska haen vettä” 

Perhe kantaa kottikärryissä vesikanistereita. Nuori tyttö pitää kiinni pikkusisaruksensa kädestä.

13-vuotias somalialainen Barwaaqo joutuu jättämään koulutunnit väliin, koska odottaa vettä pakolaisleirillä. Somalia kärsii Afrikan sarven alueen äärimmäisestä kuivuudesta, ja 1,4 miljoonaa lasta on vakavasti aliravittuja.

”En aina pääse kouluun, koska minun täytyy odottaa vesikuljetuksia. Nyt vesiauto ei ole käynyt kahteen päivään, emmekä ole varmoja, milloin saamme seuraavan kerran vettä. Olen niin huolissani”, kertoo somalialainen Barwaaqo, 13, joka asuu perheensä kanssa pakolaisleirillä Soolin alueella. 

Somalia kärsii Afrikan sarven alueen äärimmäisestä ja pitkittyneestä kuivuudesta, joka on tuhonnut viljelyksiä ja karjaa. Noin 4,6 miljoonaa ihmistä on kärsinyt vakavasta ruokaturvattomuudesta kevään aikana Somaliassa, ja määrän pelätään kasvavan. 

Yli 700 000 somalialaista on joutunut jättämään kotinsa, koska kylissä ei ole ruokaa tai vettä. Ihmiset ovat paenneet pakolaisleireille, joissa on usein liikaa ihmisiä ja vain vähän ruokaa, vettä tai mahdollisuuksia terveydenhoitoon. 

Barwaaqolla on kaksi isoveljeä, mutta seitsenlapsisen perheen vanhimpana tyttärenä hän kantaa vastuun veden hakemisesta. Pakolaisleirille tuodaan vettä kuorma-autolla, mutta Barwaaqo ei koskaan tiedä auton saapumisaikaa. Siksi hänen täytyy olla aina valmiina, jottei häneltä jää käyttämättä tilaisuus saada perheelleen puhdasta vettä. 

Likainen vesi saa lapset sairastelemaan 

Barwaaqo saapui pakolaisleirille perheensä kanssa vuonna 2017. Perhe on huomannut, että kuivat kaudet kestävät yhä kauemmin ja sade on aiempaa harvinaisempaa. Tämä johtuu ilmastonmuutoksesta. 

Likaisen veden aiheuttamat taudit ovat yleisiä. 

”Silloin kun emme saa vettä, meidän täytyy etsiä maasta suolaista vettä, joka on terveyden kannalta huono vaihtoehto. Kaksi pikkuveljeäni ovat olleet sairaina taas muutaman päivän, koska he ovat juoneet likaista vettä,” Barwaaqo sanoo. 

Pitkittynyt kuivuusjakso pahentaa kolmen edellisen epäonnistuneen sadekauden seurauksia. Vuoden 2021 lopun jälkeen tilanne on mennyt huonompaan suuntaan. Noin 1,4 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta tarvitsee Somaliassa hoitoa akuuttiin aliravitsemukseen. 

Tilanne on edelleen huonontumassa, koska sademäärät ovat olleet keväällä keskiarvoa matalammat. 

Varhaiset avioliitot lisääntyvät 

Barwaaqo toivoo, että hänestä tulee avustustyöntekijä. Hän on kuitenkin huolissaan, etteivät hänen unelmansa toteudu kriisin takia. Pula ruoasta ja vedestä johtaa lapsityövoiman ja varhaisten avioliittojen lisääntymiseen. Barwaaqo pelkää, ettei voi käydä kouluaan loppuun. Pakolaisleirillä oleva alakoulu on usein suljettu, sillä suurin osa opettajista on mennyt etsimään ruokaa, vettä ja laidunmaita karjalleen. 

“Lähin toinen koulu on neljän kilometrin päässä pakolaisleiristä. On vaikea kävellä joka päivä niin kauas, koska minun täytyy myös auttaa äitiäni kotitöissä”, Barwaaqo sanoo. 

Plan International tarjoaa alueella humanitaarista apua ja tekee yhteistyötä paikallisten järjestöjen kanssa. Tarjoamme käteisapua ja vesikuljetuksia ja jaamme tietoa lastensuojelusta kriisin aikana. Haluamme varmistaa lasten turvallisuuden ja etenkin sen, että tyttöjä suojellaan varhaisilta avioliitoilta ja sukupuolittuneelta väkivallalta.  

näin autamme nälkäkriisissä:

  • Plan laajentaa parhaillaan avustusohjelmiaan useissa eri maissa. Järjestämme muun muassa käteis- ja ostokuponkiapua, ruoanjakelua, kouluaterioita, aliravitsemusseulontaa ja ravitsemustukea. 
  • Esimerkiksi Etelä-Sudanissa jaamme ruokaa ja ravintolisiä maan syrjäisimmillä alueilla. 
  • Tarjoamme kouluaterioita monissa maissa Kambodžasta Sierra Leoneen, jotta lapset saadaan pidettyä koulussa. Kouluateriaohjelmat tuovat jokaista sijoitettua dollaria kohti 9 dollaria.  
  • Etiopiassa tuemme kotitalouksien elinkeinoja jakamalla viljan ja vihannesten siemeniä sekä tukemalla pieneläintuotantoa.  Keski-Afrikan tasavallassa, Guatemalassa ja muissa maissa edistämme toimeentuloa jakamalla esimerkiksi siemeniä, nautoja tai lampaita kuivuudesta kärsiville yhteisöille. 
  • Laajennamme lastensuojeluohjelmiamme muun muassa Mosambikin Cabo Delgadossa ja tuemme lasten koulunkäyntiä koulutushankkeiden kautta. 
  • Meillä on yhdessä Maailman ruokaohjelman WFP:n kanssa 15 maassa yhteensä 60 hanketta, jotka tavoittavat tällä hetkellä suoraan 3,2 miljoonaa ihmistä. 

Lue lisää humanitaarisesta työstämme >

Tyttösponssi

Tue tyttöjä kriiseissä

Tyttösponssina autat turvaamaan tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon toteutumisen keskellä kriisejä, ympäri maailmaa. Kuukausilahjoituksesi vaikuttaa siellä, missä tukea tarvitaan eniten.

Ecuadorilainen tyttö katsoo vakavana kameraan.
Ecuadorilainen tyttö katsoo vakavana kameraan.
Piirros ukrainalaisesta pakolaislapsesta ja äidistä.

Auta Ukrainan lapsia

Ukrainan sotaa pakenevilla lapsilla ja heidän perheillään on hätä. Sinun tukeasi tarvitaan nyt. Kiitos, jos voit auttaa.

Tule mukaan
Ecuadorilainen Yadira kädet puuskassa tiiliseinän edessä.

Tule tyttösponssiksi

Kuukausilahjoituksesi parantaa heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen asemaa ja varmistaa, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Liity nyt
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi