Artikkelit, 14.5.2022

”Jään pois koulusta, koska haen vettä” 

Perhe kantaa kottikärryissä vesikanistereita. Nuori tyttö pitää kiinni pikkusisaruksensa kädestä.

13-vuotias somalialainen Barwaaqo joutuu jättämään koulutunnit väliin, koska odottaa vettä pakolaisleirillä. Somalia kärsii Afrikan sarven alueen äärimmäisestä kuivuudesta, ja 1,4 miljoonaa lasta on vakavasti aliravittuja.

”En aina pääse kouluun, koska minun täytyy odottaa vesikuljetuksia. Nyt vesiauto ei ole käynyt kahteen päivään, emmekä ole varmoja, milloin saamme seuraavan kerran vettä. Olen niin huolissani”, kertoo somalialainen Barwaaqo, 13, joka asuu perheensä kanssa pakolaisleirillä Soolin alueella. 

Somalia kärsii Afrikan sarven alueen äärimmäisestä ja pitkittyneestä kuivuudesta, joka on tuhonnut viljelyksiä ja karjaa. Noin 4,6 miljoonaa ihmistä on kärsinyt vakavasta ruokaturvattomuudesta kevään aikana Somaliassa, ja määrän pelätään kasvavan. 

Yli 700 000 somalialaista on joutunut jättämään kotinsa, koska kylissä ei ole ruokaa tai vettä. Ihmiset ovat paenneet pakolaisleireille, joissa on usein liikaa ihmisiä ja vain vähän ruokaa, vettä tai mahdollisuuksia terveydenhoitoon. 

Barwaaqolla on kaksi isoveljeä, mutta seitsenlapsisen perheen vanhimpana tyttärenä hän kantaa vastuun veden hakemisesta. Pakolaisleirille tuodaan vettä kuorma-autolla, mutta Barwaaqo ei koskaan tiedä auton saapumisaikaa. Siksi hänen täytyy olla aina valmiina, jottei häneltä jää käyttämättä tilaisuus saada perheelleen puhdasta vettä. 

Likainen vesi saa lapset sairastelemaan 

Barwaaqo saapui pakolaisleirille perheensä kanssa vuonna 2017. Perhe on huomannut, että kuivat kaudet kestävät yhä kauemmin ja sade on aiempaa harvinaisempaa. Tämä johtuu ilmastonmuutoksesta. 

Likaisen veden aiheuttamat taudit ovat yleisiä. 

”Silloin kun emme saa vettä, meidän täytyy etsiä maasta suolaista vettä, joka on terveyden kannalta huono vaihtoehto. Kaksi pikkuveljeäni ovat olleet sairaina taas muutaman päivän, koska he ovat juoneet likaista vettä,” Barwaaqo sanoo. 

Pitkittynyt kuivuusjakso pahentaa kolmen edellisen epäonnistuneen sadekauden seurauksia. Vuoden 2021 lopun jälkeen tilanne on mennyt huonompaan suuntaan. Noin 1,4 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta tarvitsee Somaliassa hoitoa akuuttiin aliravitsemukseen. 

Tilanne on edelleen huonontumassa, koska sademäärät ovat olleet keväällä keskiarvoa matalammat. 

Varhaiset avioliitot lisääntyvät 

Barwaaqo toivoo, että hänestä tulee avustustyöntekijä. Hän on kuitenkin huolissaan, etteivät hänen unelmansa toteudu kriisin takia. Pula ruoasta ja vedestä johtaa lapsityövoiman ja varhaisten avioliittojen lisääntymiseen. Barwaaqo pelkää, ettei voi käydä kouluaan loppuun. Pakolaisleirillä oleva alakoulu on usein suljettu, sillä suurin osa opettajista on mennyt etsimään ruokaa, vettä ja laidunmaita karjalleen. 

“Lähin toinen koulu on neljän kilometrin päässä pakolaisleiristä. On vaikea kävellä joka päivä niin kauas, koska minun täytyy myös auttaa äitiäni kotitöissä”, Barwaaqo sanoo. 

Plan International tarjoaa alueella humanitaarista apua ja tekee yhteistyötä paikallisten järjestöjen kanssa. Tarjoamme käteisapua ja vesikuljetuksia ja jaamme tietoa lastensuojelusta kriisin aikana. Haluamme varmistaa lasten turvallisuuden ja etenkin sen, että tyttöjä suojellaan varhaisilta avioliitoilta ja sukupuolittuneelta väkivallalta.  

Nälkäkriisi uhkaa lasten elämää

Maailmaa koettelee ankarin nälkäkriisi vuosikymmeniin. Yli 800 miljoonalla ihmisellä on ongelmia ruoan saannissa. Tilanne pahenee päivä päivältä, ja eniten siitä kärsivät lapset. Nyt on aika toimia.

Työskentelemme monissa nälkäkriisin koettelemissa maissa Etelä-Sudanista Haitiin. Olemme nopeasti laajentamassa avustusohjelmiamme, jotka auttavat nälkäkriisin koettelemia perheitä. Jaamme perheille ruokaa, järjestämme kouluaterioita, tarjoamme käteisapua ja parannemme lastensuojelua.

Tarvitsemme kiireesti tukeasi, jotta voimme auttaa ruokapulasta kärsiviä perheitä, ennen kuin on liian myöhäistä. Hädän keskellä jokaisella lahjoituksella on suuri merkitys.

Lue lisää aiheesta >

Plan tukee guatemalalaisen Petronilan yhteisöä, jotka koettelee globaali nälkäkriisi.
Artikkelit, 13.1.2023

Loko, 13: “Avioliitto mullisti koko elämäni”

Etiopialainen teinityttö Loko joutui naimisiin vastoin tahtoaan. Lapsiavioliittojen määrä on pahimmilla kuivuusalueilla noussut kuivuuden seurauksena.
Kuivuus vei Loko Shoban perheeltä karjan ja ruoan
Artikkelit, 5.1.2023

Kuivuus vei Loko Shoban perheeltä karjan ja ruoan

Afrikan sarvea piinaava ennätyksellinen kuivuus on vienyt perheiltä elinkeinon ja lisännyt lasten ja raskaana olevien sekä imettävien äitien aliravitsemusta. Vakavasta akuutista aliravitsemuksesta eli nälän tappavimmasta muodosta kärsii lähes kaksi miljoonaa lasta Etiopiassa, Keniassa ja Somaliassa. Etiopialaisen Loko Shoban puolivuotias vauva lakkasi syömästä ja joutui vakavan aliravitsemuksen vuoksi hoitoon.
Artikkelit, 4.1.2023

“Lapseni pyytävät ruokaa, mutta minulla ei ole mitään annettavaa”

Ennätyksellinen kuivuus kurittaa Etiopian paimentolaisia ja on tappanut heiltä miljoonittain karjaa. Kahdeksan lapsen äiti, Fade Dido, 24, menetti koko karjansa ja joutui muuttamaan maansisäisten pakolaisten leirille. Rauhoittaakseen nälkää näkevät lapsensa hän joutuu joskus valehtelemaan heille.