Artikkelit, 27.9.2019

Itä-Timorin tytöt haluavat lopun väkivallalle

Itätimorilainen Francelina istuu kotonaan kirja kädessä.

Francelina ja muut rohkeat itätimorilaistytöt murtavat Planin tyttösponsorien tuella perinteisiä sukupuolirooleja. Yhdessä he kitkevät lapsiavioliittoja, lapsiäitiyttä sekä tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Korkealla Itä-Timorin vuoriston huipulla on pieni kylä, jonka pääraitilta avautuu vehreä näkymä alas kahteen eri suuntaan. Kaukana siintää Itä-Timorin pääkaupunki Dili.

Kylän halkaisevan läpikulkutien varressa on harmaa tiilitalo, jonka pihassa 18-vuotias Francelina kantaa vettä. Välillä hän pysähtyy tarkkailemaan määrätietoisesti maisemaa. Vaikka Francelinan vastuulla on auttaa äitiään kotitöissä, hänen tyypilliseen päiväänsä kuuluu onneksi paljon muutakin.

Francelina on yksi niistä lukuisista itätimorilaistytöistä, jotka muuttavat Planin tyttösponsorien ja EU:n tuella maailmaa. Nämä tytöt murtavat yhteisöjensä sukupuolirooleja ja kitkevät haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliittoja, lapsiäitiyttä sekä tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Itätimorilainen nuori tyttö Zelita haroo hiuksiaan ja katsoo kameraan.
Zelita ei vielä tulevaisuudestaan murehdi. Mutta hänenkin elämänsä voi muuttua synkäksi, elleivät asenteet Itä-Timorissa muutu ja epäterveet perinteet lopu.

Ne kaikki ovat isoja ongelmia Itä-Timorissa, etenkin maan syrjäseuduilla. Francelinan pikkusisko Zelita, 5, joka seuraa isosiskonsa askareita vierestä, ei vielä murehdi tulevaisuuttaan. Mutta hänenkin elämänsä voi kääntyä synkäksi, elleivät asenteet muutu ja haitalliset perinteet lopu.

Francelina opiskelee lukemalla paljon, osallistuu yhdessä muiden tyttöjen kanssa Planin ja kumppanijärjestön koulutuksiin tyttöjen oikeuksista sekä kertoo muille yhteisössään, miten tyttöjen asemaa voidaan parantaa ja miksi se on tärkeää.

– Tytöt eivät tiedä tarpeeksi omasta kehostaan. Tultuaan raskaaksi tai jouduttuaan naimisiin he jättävät usein koulun kesken. Lapsiavioliittoon joutuneet tytöt myös jäävät monesti puolisonsa hylkäämiksi. Kun tyttö on synnyttänyt yhden tai kaksi lasta, mies voi jättää tytön etsiäkseen uuden kumppanin, Francelina kertoo.

Haitalliset perinteet, kuten lapsiavioliitot, lapsiäitiys sekä tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivalta ovat isoja ongelmia Itä-Timorissa, etenkin maan syrjäseuduilla.

Vanhat asenteet vaikuttavat

Perinteiset sukupuoliroolit elävät edelleen vahvoina Itä-Timorissa. Ne ovat yksi syy siihen, ettei tytöillä ole aina mahdollisuutta päättää itse elämästään. Siksi Plan keskittyy Itä-Timorissa erityisesti tyttöjen voimaannuttamiseen ja tasa-arvon edistämiseen.

– Se, että esimerkiksi kotityöt ovat naisten tehtävä, on vain yhteiskunnan luoma malli erotella miesten ja naisten vastuut. Tytöt ja pojat voivat tehdä samoja asioita, esimerkiksi valmistaa ruokaa tai kantaa puita. Roolien on oltava samat ja tehtävät pitää jakaa tasa-arvoisesti tyttöjen ja poikien välillä, Francelina sanoo.

Planin työ alkaa jo varhaiskasvatuksesta, jotta lapsilla on alusta alkaen tasavertaiset mahdollisuudet elämässään. Plan esimerkiksi pitää huolen, että sekä tytöt että pojat saavat alueen lähes kolmessakymmenessä esikoulussa samanlaisen mahdollisuuden valmistautua turvallisesti koulutielle. Vanhempien ryhmissä äidit ja isät pääsevät perehtymään kaikkien lasten kouluttamisen tärkeyteen.

Tästä Planin työ jatkuu koulutukseen sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen. Tyttöihin ja naisiin kohdistuva väkivalta on Itä-Timorissa edelleen hyvin yleistä, ja siksi sen poistamiseen on panostettava erityisen paljon.

Taustalla on käsitys, että mies on naista ylempiarvoinen ja että miehellä on enemmän oikeuksia kuin naisilla.

– Muutamme asenteita ja käytäntöjä yhdessä yhteisöjen kanssa. Käymme keskusteluja ja selvitämme väkivallan syitä ja seurauksia, Plan International Itä-Timorin yhteisötyöntekijä Emilia Quintão Falcão kertoo.

Tuloksia on jo syntynyt. Esimerkiksi monissa kylissä kynnys ilmoittaa väkivallasta viranomaisille on madaltunut. Lisäksi Aileun alueella, jossa Francelinakin asuu, jo neljä naista on noussut kyläpäälliköiksi. Se on merkittävä parannus aikaisempaan.

– On tärkeää saada pojat mukaan työhön. Kun he ymmärtävät tasa-arvon ja tyttöjen oikeudet, heistä tulee tärkeitä viestinviejiä muille yhteisöissään. He ovat niitä, jotka haluamme mukaan puolustamaan sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Itätimorilaisperhe potretissa kotinsa edessä.
Perinteiset sukupuoliroolit ovat murentuneet myös Francelinan kotona. ”Roolien on oltava samat ja jaettu tasa-arvoisesti tyttöjen ja poikien välillä”, Francelina sanoo.

Pelko estää raportoimasta

Francelinan perheeseen kuuluvat äidin ja Zelita-siskon lisäksi isä, isosisko sekä kolme veljeä. Isosisko on jo naimisissa, ja veljistä yksi käy koulua. Kaksi veljeä on muuttanut pois kotoa opiskelemaan.

Planin ja kumppanijärjestön koulutuksissa, joihin Francelinakin osallistuu, käydään läpi tyttöjen ja naisten oikeuksia ja sitä, miten niihin kohdistuviin ongelmiin voidaan puuttua. Lisäksi koulutuksissa harjoitellaan esiintymistä ja johtamista.

Tytöt oppivat myös puuttumaan tilanteeseen, jos esimerkiksi huomaavat lähipiirissään väkivallan merkkejä tai näkevät jonkun tytön jäävän pois koulusta naimisiin menon takia. Tarvittaessa he voivat raportoida tapauksista viranomaisille.

Koulutuksen käyneet tytöt kertovat oppimastaan omissa yhteisöissään ja levittävät näin tietoa asioista. Asennemuutos vaatii vielä paljon työtä.

– Meillä oli tapaus, jossa tyttö joutui kotonaan väkivallan kohteeksi. Hän jäi pois koulusta eikä kertonut asiasta viranomaisille. Myös meille hän kielsi tapahtuneen. Toisessa tapauksessa perheväkivallan uhri vei pahoinpitelyn oikeuteen, mutta oikeudessa vetikin kertomuksensa takaisin. Tytöt ja naiset pelkäävät miehiään ja sukulaistensa reaktioita, Francelina sanoo.

Itätimorilainen Eugenia kotinsa pihalla.
Francelinan äiti Eugenia on iloinen, että Francelina voi kouluttautua ja edistää tärkeitä asioita Planin tukijoiden avulla.

Lisää ymmärrystä sukupuolirooleista

Francelinan äiti Eugenia on iloinen, että Francelina saa Planin tukijoiden avulla tehdä tyttöjen oikeuksia todeksi Itä-Timorissa.

– Olen onnellinen ja kiitollinen, että tyttäreni voi kouluttautua Planin avulla. Haluan tukea häntä tässä kaikin mahdollisin keinoin. Toivon, että tyttärieni unelmat tulevat todeksi ja että heillä on parempi tulevaisuus, hän sanoo.

Francelina rakastaa lukemista ja laulamista. Hän muistuttaa, että ”mitä enemmän luet, sitä enemmän tiedät”.

Francelina oli myös mukana Planin Girls Takeover -tempauksessa viime vuonna. Hän toimi päivän ajan tasa-arvosta vastaavana valtiosihteerinä. Se on myös hänen unelma-ammattinsa. Takeoverissa Francelina oppi, mitä organisaation johtaminen on.

Ensi vuonna Francelina aikoo lähteä opiskelemaan.

– Olen onnellinen, koska voin itse osallistua haluamiini koulutuksiin. Toivon, että tulevaisuudessa yhä useampi nuori on saanut koulutusta tasa-arvosta ja että nuorilla on parempi ymmärrys tyttöjen ja poikien sukupuolirooleista sekä siitä, miten jakaa näitä rooleja. Haluan myös, että tytöt voivat täysin osallistua päätöksentekoon siinä missä muutkin, Francelina sanoo.

Itätimorilainen Francelina pikkusisko Zelita sylissään katsoo kaukaisuuteen vuoristomaisemaa.
Isosisko Francelinan ansiosta myös Zelitalla on mahdollisuus elää tulevaisuudessa turvassa väkivallalta, lapsiavioliitoilta ja lapsiäitiydeltä.
Itätimorilaisnuoret käyttävät yhdessä puhelimia ja nauravat iloisina.
Tyttöjen allianssin nuoret edistävät itse tasa-arvoa ja tyttöjen oikeuksia. Tyttöjen allianssin jäsenet ovat myös esimerkiksi testanneet Planin kehittämää seksuaali- ja lisääntymisterveyssovellusta.

TYTÖT VIEVÄT VIESTIÄ PÄÄTTÄJILLE

Itä-Timorissa toimii Planin Tyttöjen allianssi, jossa nuoret edistävät itse tasa-arvoa ja tyttöjen oikeuksia. Allianssin tytöt saavat tietoa tyttöjen oikeuksista ja jakavat sitä muille. Tytöt järjestävät erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia ja vaikuttavat näin muun muassa päättäjiin.

Viime keväällä tytöt esimerkiksi pitivät ison seminaarin, johon osallistui poliittisia päättäjiä ja virkamiehiä sekä edustajia erilaisista järjestöistä ja uskonnollisista yhteisöistä.

Tyttöjen allianssissa toimii reilut 20 tyttöä pääkaupungissa Dilissä ja yli 300 tyttöä Itä-Timorin maaseudulla. He ovat iältään 15–24-vuotiaita.

– Tytöillä ei ole aina mahdollisuuksia elämässään. Siksi jaamme muille tietoa esimerkiksi seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, Tyttöjen allianssissa toimiva Dolores, 18, kertoo.

Plan on ollut mukana kehittämässä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen keskittyvää Reprodutiva-mobiilisovellusta, jota Tyttöjen allianssin tytöt ovat itse testanneet ja pilotoineet. Sovelluksella saa esimerkiksi tietoa kuukautisista ja ehkäisystä. Sen kautta voi myös kysyä luottamuksellisesti asiantuntijoilta itseään askarruttavista asioista.

Tyttöjen allianssin nuoret toimivat myös esimerkkeinä muille nuorille.

– Haluan inspiroida muita tyttöjä ja näyttää, että tytöt voivat tehdä mitä vain, Dolores sanoo.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi