Artikkelit, 15.2.2019

Ilmastovaikuttaminen ja tyttöjen oikeudet innostivat inspiraatiopäivillä

Inspiraatiopäivillä vapaaehtoisemme, lähettiläämme ja lastenhallituslaisemme oppivat uutta, ideoivat tulevaa ja pitivät yhdessä hauskaa. 

Lähes satapäinen joukko vapaaehtoisia, lapsen oikeuksien lähettiläitä ja Planin lastenhallituksen jäseniä kokoontui viime viikonloppuna Nuuksioon virkistäytymään ja suunnittelemaan yhdessä tulevaa toimintaa. Inspiraatiopäivät tarjosivat kaksi päivää tutustumista, hauskaa yhdessäoloa ja koulutuksia ajankohtaisista aiheista.

18-vuotias Esmatollah Ehsni on ensimmäistä kertaa inspiraatiopäivillä, mutta Planin toiminnassa hän on ehtinyt olla mukana jo pidempään.

– Osallistuin viime vuonna Planin maahanmuuttajatyön Nuoret toimijat -koulutukseen, ja sen jälkeen minua pyydettiin mukaan kehittämään Planin vapaaehtoistoimintaa. Aloitan myös Planin maahanmuuttajatyössä mentorina nuorille, jotka ovat hakemassa opiskelupaikkaa, Esmatollah kertoi.

Viikonloppu käynnistyi yhteisellä tutustumisleikillä, jossa päärollissa toimivat hauskat paperilennokit. Vapaaehtoisemme Esmatollah on valmis lähettämään lennokin matkaan.

Inspiraatiopäiville oli hänen mielestään kiva tulla, sillä tunnelma oli avoin ja sosiaalinen. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on Esmatollahille sydämenasia.

– Kun tulin tänne, inspiroiduin! Nämä päivät ovat antaneet minulle enemmän vahvuutta ja itseluottamusta toimia ja vaikuttaa. Tytöt joutuvat kärsimään kaikista eniten konflikteista ja ilmastonmuutoksesta. Koen, että minun täytyy auttaa niitä, jotka sitä eniten tarvitsevat, tiivisti Esmatollah.
 

– Viikonloppu on ollut intensiivinen, mutta samaan aikaan todella opettavainen. Hyvä, että täällä on nostettu esiin tärkeitä asioita, kuten mediakasvatus ja ilmastonmuutos. On ollut myös kiva verkostoitua muiden lähettiläiden ja vapaaehtoisten kanssa, Amani sanoi.
 

Tukea ja intoa toisilta

Jyväskyläläiset Amani Al-mehsen ja Eevi Happonen olivat myös ensimmäistä kertaa inspiraatiopäivillä. He ovat ehtineet toimia lapsen oikeuksien lähettiläinä viime syksystä alkaen. 

Lapsen oikeuksien lähettiläät Amani Al-mehsen (vas.) ja Eevi Happonen (oik.) saivat uutta tietoa mediakasvatukesta ja ilmastonmuutoksesta.

Viikonlopun aikana moni osallistuja kertoi, että ponnistuslautana vapaaehtoistoimintaan toimi parhaiten kaverin tai tuttavan suositus. 12-vuotias Taimi Huovinen vinkkasi 11-vuotiaalle Aatos Kylävainiolle lastenhallituksesta juuri oikealla hetkellä Kuopion lastenparlamentissa. Aatos haki ja pääsi mukaan. Lastenhallituksessa hän toivoo edistävänsä kaikista heikommassa asemassa olevien oikeuksia.

– Jos me kaikki tällä maapallolla vaan mietittäisiin itseämme, niin mitä siitä tulisi? Haluan edistää tyttöjen oikeuksia, koska se ei ole reilua, että vaan pojat käy koulua. Siinä missataan ihan hirveä määrä potentiaalia! Puolet niistä ihmisistä, jotka voisivat keksiä maailmaa mullistavia juttuja – niiden osaaminen jää kokonaan käyttämättä, Aatos sanoi. Taimi on ollut mukana lastenhallituksessa vuoden. Inspiraatiopäivillä hän oli toista kertaa.

– Olen oppinut paljon ilmastonmuutoksesta ja tämänhetkisestä maapallon tilanteesta. Minua mietityttää, että mitä tälle maapallolle tulee tapahtumaan. Lastenhallituksen kanssa meidän on vaikutettava enemmän päättäjiin. Itse aion tehdä enemmän pieniä ilmastotekoja, kuten käyttää kestokasseja ja syödä vähemmän lihaa ja muistaa sammuttaa valot, kun poistun huoneesta, Taimi sanoi.

– Kaikki koulutukset ovat olleet todella kiinnostavia. Päällimmäisenä mieleen jäi, että kuinka suuria muutoksia meidän pitäisi oikeasti tehdä. Mun mielestä kaikkien pitäisi käyttää enemmän joukkoliikennettä, Aatos jatkoi.
 

Yhteistyöstä uskoa tulevaisuuteen

Rento yhdessäolo ja usko yhteiseen tekemiseen valoivat osallistujiin toivoa ja itseluottamusta rakentaa parempaa maailmaa.

– Yhteiset projektit ja yhdessäolo lastenhallituksen ja vapaaehtoisten kanssa olivat kivoja. Ja tietysti uiminen! Kun pääsee juttelemaan näin hienojen ihmisten kanssa, niin pystyy uskomaan parempaan tulevaisuuteen, Taimi tiivisti.

Iloinen tunnelma jatkui vielä bussikyydin odotteluun saakka, kun lastenhallitus päätti tempaista ja järjestää Instagramiin livelähetyksen. Sen aikana lastenhallituksen Taimi ja Katariina kiersivät haastattelemassa pysäkillä odottelevia osallistujia ja kertoivat liven seuraajille tunnelmia viikonlopusta.

Teksti: Netta Vahteri 
Kuvat: Akseli Ahtiainen ja Netta Vahteri 

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi