Artikkelit, 13.3.2020

Hirmumyrsky pirstoi arjen – leikki toi turvaa ja rutiineja

Tasan vuosi sitten Mosambikiin iski laajaa tuhoa kylvänyt hirmumyrsky Idai. Myrsky ja sitä seuranneet tulvat veivät kodin ja koulun tuhansilta lapsilta. Tukeaksemme lasten paluuta arkeen perustimme lapsille tiloja, joissa he saavat leikkiä ja oppia turvassa. 

Hirmumyrsky pyyhki mennessään katon 32-vuotiaan Aliman kodista Buzin alueella Mosambikissa. Sen jälkeen tulivat viikon kestäneet rankkasateet. Tulva jätti Aliman ja hänen lapsensa kodittomiksi. Noin 2,5 metriin nousseet tulvavedet veivät mukanaan perheen koko omaisuuden.

Idaita seuranneet viikot ja kuukaudet olivat vaikeita. Eniten kärsivät lapset, joista monet olivat menettäneet kotinsa ja koulunsa, ja osa heistä myös perheenjäseniään. Monet lapset olivat traumatisoituneita ja toivonsa menettäneitä.

Unicefin tuella perustimme kahdeksan lapsiystävällistä tilaa evakuointileireille Buziin, joka oli yksi pahiten kärsineistä alueista koko maassa. Koska kansainvälinen Plan on vahvasti läsnä eteläisessä Afrikassa, pystyimme aloittamaan avustustoimet nopeasti. Myös suomalaiset halusivat auttaa, ja käytimme Idai-keräykseemme lahjoitetut 80 000 euroa Mosambikin lasten ja heidän perheidensä auttamiseen.
 

Rutiinit auttavat lapset takaisin arkeen

Keskuksissa lapset voivat turvallisesti leikkiä, oppia, ilmaista itseään ja tavata ikätovereitaan.

Tehtäviinsä koulutetut aikuiset suunnittelevat päivittäin aktiviteetteja, jotka ovat hauskoja ja hyvin suunniteltuja. Ne luovat lapsille rutiineja ja auttavat heitä saamaan kiinni elämästä, jonka äkisti iskenyt hirmumyrsky rampautti. Keskuksissa lapset saavat myös tärkeää psykososiaalista tukea.

Alimalle on tärkeää, että hänen lapsensa käyvät keskuksessa joka päivä.

– Lapset oppivat lukemaan ja kirjoittamaan ja kunnioittamaan ihmisiä. Me olemme erittäin iloisia ja toiveikkaita, että tämä projekti jatkuu, hän kertoo.   

Keskus aukeaa kymmeneltä aamulla, jolloin lapset kerääntyvät laulamaan ja tanssimaan. Aamupäivän aikana lapset osallistuvat erilaisiin aktiviteetteihin, kuten pallopeleihin ja leikkeihin. Niiden jälkeen on vuorossa numeroiden ja kirjaimien opettelua. Lounastauon jälkeen lapset kokoontuvat iltapäivällä toiseen kaksituntiseen leikki- ja oppimistuokioon.

Piirtäminen auttaa lapsia käsittelemään tunteitaan. Keskuksissamme lapset saavat tarvittaessa myös psykososiaalista tukea.

Piirtäminen auttaa lapsia ilmaisemaan tunteitaan

Keskuksessa toukokuusta 2019 asti työskennellyt 24-vuotias Zainab on huomannut muutoksen lasten käytöksessä.

– Ennen kuin keskus perustettiin, lapsilla oli vaikeuksia ja he pelkäsivät. Keskuksen avaamisen jälkeen lapset ovat tulleet tänne leikkimään, ja he unohtavat ongelmansa. He eivät ole enää väkivaltaisia. Alussa he tappelivat aina. Nyt he ovat muuttuneet, ja he pystyvät keskittymään paremmin.

Piirtäminen auttaa lapsia ilmaisemaan tunteitaan. Lapsia rohkaistaan luovuuteen ja käyttämään taiteellisia lahjojaan sen kuvittelemiseksi, millainen on heidän oma tulevaisuutensa.

– Tulvien jälkeen meillä ei ollut paikkaa, jossa voisimme leikkiä. Tein tämän piirroksen Planille, joka antoi meille leikkitilan, kertoo 14-vuotias Zacarias.

Kuluneen vuoden aikana yhteensä 1 291 iältään 5–17-vuotiasta lasta on saanut tukea lapsiystävällisissä tiloissamme.

Zainab toivoo, että keskus voi jatkaa toimintaansa niin kauan kuin lapset tukea tarvitsevat.

– Haluaisin, että tämä keskus voi jatkaa pidempään, koska lapset kehittyvät leikkimällä. He haluavat mennä alakouluun ja osata asioita. Toivon kovasti, että toiminta jatkuu.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi