Artikkelit, 23.7.2021

“Haluan olla tytöille esimerkki naisjohtajasta”

20-vuotias ecuadorilainen Nataly oppi Planin hankkeen avulla puhumaan tasa-arvosta yhteisöissä. Nyt hän on tytöille roolimalli nuoresta naisesta, joka uskaltaa saada äänensä kuuluviin.

“Kun kävin ensimmäistä kertaa syrjäisissä yhteisöissä, huomasin, että tyttöjen suurin tavoite oli tulla äideiksi. Olen halunnut näyttää esimerkkiä siitä, ettei tyttöjen haaveiden tarvitse liittyä vain perheeseen”, sanoo 20-vuotias ecuadorilainen Nataly.

Nataly on ollut mukana hankkeessamme, jossa hän on päässyt kertomaan lasten oikeuksista, sukupuolten tasa-arvosta ja koulutuksen tärkeydestä syrjäisissä maaseutujen yhteisöissä Cayamben alueella Ecuadorissa. Samalla hän on oppinut johtajuutta ja esiintymistä.

“Meille opetettiin, kuinka puhumme yhteisöissä oikeuksista, tasa-arvosta ja muista tärkeistä asioista. Viihdyn johtajan roolissa ja haluan vaikuttaa asioihin, koska olen nähnyt paljon epätasa-arvoa”, Nataly kertoo.

“Olen päättänyt opiskella sosiologiaa, jotta voin vaikuttaa syrjäseutujen tyttöjen asemaan. Haluaisin, että he voivat jatkaa opiskeluaan ja että heidän oikeutensa toteutuisivat.”

Stereotypiat tytöistä

Nataly on osallistunut Planin järjestämiin viestinnän ja kirjoittamisen työpajoihin, joissa hän on oppinut luomaan sisältöjä verkossa ja kirjoittamaan tasa-arvosta. Nyt hän ylläpitää Facebookissa ja Instagramissa Planin perustamaa Movimiento Por Ser Niña -sivua, jossa nuoret keskustelevat ja jakavat tietoa sukupuolten tasa-arvosta.

“Voimme jakaa sosiaalisen median avulla tietoa sukupuolittuneesta väkivallasta. Voimme samalla muuttaa yleistä käsityksiä sukupuolesta. Usein ajatellaan, että me tytöt olemme heikkoja ja että meidän täytyisi olla hiljaa”, Nataly sanoo.

Nataly ylläpitää sosiaalisessa mediassa sivuja, joissa nuoret voivat keskustella ja jakaa tietoa tasa-arvosta.

Planin koulutuksen jälkeen Nataly on halunnut muuttaa sukupuoleen liittyviä kahlitsevia käsityksiä myös omassa yhteisössään.   

“Olen ymmärtänyt, että voidakseni vaikuttaa ihmisiin minun täytyy ilmaista itseäni paremmin. Planin ansiosta olen oppinut puhumaan ihmisille”, Nataly kertoo.

“Isäni on jo muuttanut käyttäytymistään kotona. Hän ei enää ajattele, että naisten tulisi palvella miehiä. Nyt isäni ymmärtää, kuinka paljon äitini on tehnyt työtä, kun hän on hoitanut oman työnsä lisäksi myös kotityöt. Isäni ottaa nyt omalta osaltaan vastuuta kodista. Hänet voi jo nähdä siivoamassa ja tekemässä ruokaa.”

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi
Plan International
Kannanotot, 17.7.2024

Lausunto yhdenvertaisuuslain muuttamisesta

Lausuntopyyntö yhdenvertaisuuslain muuttamisesta ja varhaiskasvatuksen edistämisvelvollisuudesta.
Joukko lapsia istuu sisällä leikkimässä.
Blogit, 5.7.2024

Pelon ja toivon välissä –  Sudanin raa’an sodan koettelemat lapset

Sudanista paenneet lapset tarvitsevat ruokaa, vettä, suojaa ja psykososiaalista tukea. Leikki auttaa lapsia käsittelemään kokemiaan vaikeita asioita.
Ihminen seisoo teltan edessä ja katsoo kuvasta poispäin.
Blogit, 4.7.2024

Nuori äiti pakeni yön selkään: ”Heräsimme aseiden ja tykkien ääniin”

Nahid Ali pakeni perheensä kanssa keskellä yötä Sudanin pääkaupungista, kun maassa puhkesi aseellinen konflikti. Nyt hän auttaa muita pakolaisia.