Planin globaalikasvatustoiminta saa oppilaat pohtimaan lapsen oikeuksia ympäri Suomen. Planin lapsen oikeuksien lähettiläs Elina Ahonen pitää Lapsen oikeuksien kymppi -oppitunteja Jyväskylässä.
”Lapset ja opettajat ovat kiittäneet, että on ollut kivaa saada vaihtelua tavallisiin oppitunteihin”, sanoo Planin lapsen oikeuksien lähettiläs Elina Ahonen, 29.
Elina aloitti lapsen oikeuksien lähettiläänä keväällä ja on vieraillut oppitunneilla ensimmäisiltä luokilta toisen asteen kouluihin. Lapsen oikeuksien lähettiläät ovat osa Planin globaalikoulua. Globaalikoulu on globaalikasvatuksen kokonaisuus, joka tarkastelee globaaleja kehityskysymyksiä erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta. Se tarjoaa käyttäjilleen monipuolisia välineitä maailman ymmärtämiseen ja muuttamiseen.
Elina on mukana myös globaalikoulun Lapsen oikeuksien kymppi -opetuskokonaisuudessa, jossa lähettiläs vierailee kymmenen tunnin ajan samassa koulussa puhumassa lapsen oikeuksista ja kestävästä kehityksestä.
”Aihe on tärkeä, ja viihdyn lasten ja nuorten kanssa. Tykkään myös suunnitella opetussisältöjä. Opiskelen kasvatustieteen maisteriopintoja, joten saan samalla oman alani työkokemusta.”
Tunnin aluksi Elina kertoo Planista ja tunnin aiheesta, jonka jälkeen oppilaat käsittelevät asiaa harjoituksissa. Teemoina ovat olleet lapsen oikeuksien ja kestävän kehityksen lisäksi esimerkiksi sukupuolistereotypiat ja vihapuhe. Oppilaat ovat päässeet miettimään, miten teemat näkyvät heidän omassa elämässään.
”Kyselen opettajalta ennakkoon uudesta ryhmästä ja siitä, miten lapset saisi osallistumaan parhaiten keskusteluun. Osa tykkää ryhmätehtävistä, osa yksilötehtävistä. Pyrin siihen, että vierailussa olisi molempia mukana. Jutteleminen ei ole ainoa keino kertoa ajatuksia, vaan hyödynnämme esimerkiksi kirjoittamista, peukkuäänestystä tai mielipidejanaa”, Elina sanoo.
”Lapset ja nuoret ymmärtävät, että vaikka Suomessa asiat ovat melko hyvin, täälläkin on haasteita. Kaikki lapset eivät ole välttämättä tiedostaneet, että heilläkin on mahdollisuus vaikuttaa asioihin.”
Lisää vuorovaikutusta ja vaikuttamista
”Lähettiläiden vierailut ovat olleet upea lisä koulumme arkeen ja globaalikasvatukseen. Lapset ovat saaneet esittää aitoja kysymyksiä ja pohtia yhdessä”, kertoo luokanopettaja Mari Karttunen Huhtasuon yhtenäiskoulusta Jyväskylästä, jossa Elina on vieraillut pitämässä tunteja.
Lapsen oikeuksien kymppi -opetuskokonaisuus on suunnattu Huhtasuon yhtenäiskoulussa 12–14-vuotiaille. Marin mielestä vierailuista on ollut hyötyä opetuksessa, koska niiden avulla oppilaat ovat harjoitelleet osallistumista, monilukutaitoja ja arjen taitoja ja kartuttaneet kulttuurista osaamistaan.
”Kun lapset saavat tietoa ihmisistä, kulttuureista ja maailmasta, he oppivat kuuntelemaan toisia ja muodostamaan omia mielipiteitään. Samalla he oppivat ilmaisemaan omat mielipiteensä kunnioittavasti ja kuulemaan, mitä toisella on sanottavanaan. Silloin aito vuorovaikutus lisääntyy.”
Marin oppilaat ovat päässeet pohtimaan muun muassa, miten lapsen oikeudet toteutuvat eri puolilla maailmaa, millaisia sosiaalisia odotuksia sukupuoliin kohdistuu ja miten jokainen voisi elää turvassa. Keskustelua on herättänyt esimerkiksi se, missä jokaisen vaatteet on tehty ja millainen olisi unelmien lasten oikeuksien kaupunki.
”Kun lapset saavat harjoitella vaikuttamista, he haluavat todennäköisesti pitää huolta yhteisestä maailmastamme ja vaikuttaa myös aikuisena. Lasten oikeuksien kymppi on antanut lapsille tilaa unelmoinnille, mikä luo toivoa tulevaan”, Mari sanoo.
Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 20.–26.11.