Artikkelit, 14.10.2023

Gazan ja Israelin lapsia on suojeltava humanitaariselta katastrofilta

Plan International on äärimmäisen huolissaan järkyttävästä väkivallasta Gazassa ja Israelissa. Muistutamme kansainvälistä yhteisöä siitä, että väkivaltaisissa konflikteissa lapset kärsivät aina pahiten. 

Plan International on äärimmäisen huolissaan ja järkyttynyt silmittömästä väkivallasta Gazassa ja Israelissa. Yli 1 300 ihmistä on kuollut Israelissa ja lähes 1 800 Gazassa, ja tuhannet muut ovat haavoittuneet 7. lokakuuta 2023 alkaneissa iskuissa. Uhrien joukossa on lapsia ja vauvoja. 

Kuolleiden joukossa on myös hätäapua jakamassa olleita humanitaarisia työntekijöitä. Siviiliväestö ja avustustyöntekijät eivät saa koskaan joutua sodan kohteeksi. Tuomitsemme nämä hyökkäykset mitä jyrkimmin. 

Olemme järkyttyneitä israelilaisiin ja palestiinalaisiin siviileihin kohdistuneista hyökkäyksistä ja väkivallasta. Olemme myös syvästi huolissamme 1,1 miljoonalle ihmiselle Pohjois-Gazassa annetusta evakuointimääräyksestä. Heillä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta päästä turvaan. Gazan väestöstä puolet on lapsia. Gazan saarto, joka estää ruoan, veden ja sähkön jakelun alueelle, ei ole kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukainen. 

Mikään ei voi koskaan oikeuttaa lasten tappamista tai vammauttamista. Tuomitsemme jyrkästi Gazassa ja Israelissa tällä hetkellä tapahtuvan järkyttävän väkivallan ja vaadimme välitöntä ja täydellistä tulitaukoa kaikilta osapuolilta. Kehotamme konfliktin kaikkia osapuolia varmistamaan humanitaarisen avun turvallisen ja esteettömän pääsyn alueelle. 

Kaikkien osapuolten on noudatettava kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja tehtävä kaikkensa suojellakseen siviilien, erityisesti lasten, elämää ja oikeuksia. Siviilikohteisiin ei saa koskaan kohdistaa hyökkäyksiä. 

Tavoitteemme on oikeudenmukainen maailma, jossa lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Siksi muistutamme kansainvälistä yhteisöä siitä, että väkivaltaisissa konflikteissa lapset kärsivät aina pahiten.  

Kaikilla lapsilla on oikeus elämään ilman väkivaltaa ja pelkoa, ja tämän oikeuden suojeleminen on kansainvälisen yhteisön yhteinen vastuu. Kaikki viivytykset tämän tuhoisan konfliktin lopettamisessa aiheuttavat lapsille vakavia seurauksia, jotka kestävät kauan välittömän kriisin jälkeen. 

Piirroskuva tytöstä tummaa taustaa vasten. Tyttö on ristinyt kätensä eteensä ja puristaa rintaansa vasten pehmolelunallea.
Lapsi katsoo auton ikkunasta ulos. Auton päälle on pakattu matkalaukkuja.
Gaza / Lähi-itä

Lapsia on suojeltava

Tuhansia ihmisiä on kuollut sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet Israelissa ja Gazassa kiihtyivät äärimmilleen 7. lokakuuta. Lasten tappamiselle tai vammauttamiselle ei ole koskaan mitään oikeutusta. Vaadimme välitöntä tulitaukoa siviilien, ja erityisesti lasten, suojelemiseksi.

Lue lisää
Hondurasilaisnaiset kävelevät poispäin kantaen isoja säkkejä. Kuvituskuva.
Humanitaarinen työmme

Autamme lapsia kriiseissä ja katastrofeissa

Edistämme lasten oikeuksien toteutumista ja pyrimme turvaamaan koulutuksen jatkumisen myös kriiseissä. Keskitymme humanitaarisessa työssämme erityisesti tyttöjen aseman edistämiseen, koska he ovat usein heikoimmassa asemassa ja siksi suurimmassa vaarassa myös katastrofin iskiessä.

Tutustu työhömme