Artikkelit, 19.9.2019

Feissaus on palkitsevaa mutta sinnikkyyttä vaativaa työtä

Paavali Koivulan mukaan parasta työssä ovat erilaisten ihmisten tapaaminen ja kannustava työyhteisö.

Paavali Koivula, 24, opiskelee politiikkaa ja kansainvälisiä suhteita Tallinnan yliopistossa. Kesällä 2019 hän työskenteli kaksi kuukautta Plan-feissarina ja suoritti samalla kandidaatintutkintoonsa kuuluvan työharjoittelun. Heinäkuun lopussa viimeisten työpäiviensä aikana Paavali kertasi mennyttä kesää.

– Minua on pidemmän aikaa kiinnostanut myyntiala. Se, että saadaan ajatus myytyä ihmiselle ja ihminen mukaan tähän hommaan. Lisäksi joustavat työajat houkuttivat, sillä halusin myös nauttia kesästä, Paavali kertoo.

Plan-feissarin työvuoro kestää viisi tuntia ja työtä tehdään pääsääntöisesti 25 tuntia viikossa. Työtuntien määrä on kuitenkin joustavasti sovittavissa feissarin oman elämäntilanteen mukaan.

Feissarit työskentelevät tärkeänä osana Planin varainhankintaa. Uudet lahjoittajat ovat elintärkeitä, jotta työ tyttöjen koulutuksen ja suojelun eteen jatkuu tulevaisuudessakin. Feissarin työtä tehdään tiimeissä, ja harjoittelijan palkkaus on muiden feissareiden kanssa tasavertainen.

Planin ohjelmatyö oli Paavalille jossain määrin tuttua jo entuudestaan, ja harjoittelun aikana hän halusi oppia lisää sekä Planin toiminnasta että myyntityöstä ylipäänsä.

– Planin työ vaikuttaa todella fiksulta. Juuri tämä, että koulutuksen kautta lähdetään liikkeelle. Koitetaan pitää ne tytöt koulussa ja sitä kautta lähestytään monia ongelmia, Paavali pohtii.
 

Palkitsevaa työtä

Paavali kertoo oppineensa paljon uutta myynnistä ja ihmisiin vaikuttamisesta. Feissarin työtä hän kuvailee parhaimmillaan erityisen palkitsevaksi, mutta myös sinnikkyyttä vaativaksi.

– Tiiminvetäjät Jenni ja Maria neuvovat ja tsemppaavat. Ja aina kun saa uuden lahjoittajan, tulee siitä tosi hyvä fiilis, Paavali kertoo.

Sinnikkyyttä ei tarvitse kuitenkaan pitää yllä yksin, sillä feissarina työskennellään osana tiimiä, joissa feissarit tukevat ja kannustavat toisiaan. Harjoittelun myötä tulleet uudet kaverit ja hyvä työilmapiiri nousevatkin toistuvasti esiin keskustelumme lomassa.

– Olen saanut paljon tosi hyviä kavereita, joiden kanssa olemme myös vapaa-ajalla hengailleet. Feissarit ovat rentoja, he osaavat heittää läppää ja nauraa omille epäonnistumisilleen. Samalla pystymme myös tukemaan toisiamme. Yhteen hiileen tässä puhalletaan ja yhdessä tätä duunia tehdään, Paavali avaa tuntemuksiaan.

Osansa kehuista saa myös Planin toimiston työntekijät.

– Ainakin tämä Plan Suomen organisaatio vaikuttaa tosi hyvältä, mukavan rennolta ja avoimelta. Konttorillekin on mukava tulla. Tuolla äskenkin moroteltiin ja juteltiin, vaikka en ketään oikein käytännössä tuntenutkaan, hän kertoo.
 

Kohtaamiset jäävät mieleen

Paavali kertoo oppineensa paljon uutta myynnistä ja ihmisiin vaikuttamisesta. Työkavereiden lisäksi Paavalin mieleen ovat jääneet monet kohtaamiset kadulla ja erityisesti ihmisten halu auttaa apua tarvitsevia. Myös Paavalin oma suhtautuminen feissaamiseen on muuttunut.

– Feissauksellahan on vähän sellainen paha stigma. Kun olen nyt tässä itse ollut, en voi sanoa, että tämä olisi jotenkin ylitsepääsemätöntä tai pahaa. Minulla on ollut pitkin kesää hyviä kokemuksia ja kyllä tästä jää tosi hyvä fiilis jälkikäteen.

Samalla kun Paavalin asenne feissaamista kohtaan on muuttunut, on Paavali pystynyt muokkaamaan ohikulkevien ihmisten mielikuvaa feissareista. Tästä viestii aivan viimeisinä työpäivinä lahjoittajapalveluumme annettu palaute, jossa Paavalia kehutaan asiantuntevaksi sekä työnsä hyvin ja selkeästi hoitavaksi.

Nyt syksyllä Paavali tulee vaihto-opiskelijaksi Tallinnasta puoleksi vuodeksi Helsingin yliopistoon. Tulevaisuudessa Paavalia kiinnostaisi lobbarin työt, sillä hän haluaa jatkossakin päästä tapaamaan ihmisiä ja vaikuttamaan asioihin.

– Voin kyllä suositella feissausta, sillä mulla jäi tästä hyvät fiilikset. Oman kehityksen huomaa jo parissa kuukaudessa. Kannattaa vaan uskaltaa, ja pitää olla myös halua kehittää itseään, Paavali summaa.

Hae Plan-feissariksi

Tyttöjen päivää vietetään taas 11.10. Tyttöjen päivänä juhlimme tyttöjen potentiaalia ja vaadimme parannuksia tyttöjen asemaan. Tänä vuonna tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu.

Kannustetaan yhdessä tyttöjä

Tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu! Tytöillä on oikeus urheilla vapaina syrjinnästä. Rakennetaan yhdessä maailma, jossa kaikki tytöt voivat tavoitella unelmiaan.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi