Artikkelit, 2.8.2022

”Ennen opiskelin, nyt kannan vettä perheelleni” 

Somalialainen tyttö istuu kuivuuden takia tyhjän vesisäiliön vieressä.

Somalimaassa asuva Badra, 16, on joutunut keskeyttämään koulunkäyntinsä itäistä Afrikkaa koettelevan ankaran kuivuuden takia. Maailmanlaajuisella nälkäkriisillä on vakavat seuraukset etenkin tytöille.

”En käy koulua”, kertoo Somalimaassa asuva Badra, 16. Hän istuu ulkona aaltopellistä ja puusta kyhätyssä katoksessa, jossa hänen perheensä valmistaa ruokaa.

”Kävin aiemmin koulua Hargeisassa, Somalimaan pääkaupungissa. Nyt olen ollut pois koulusta kahdeksan kuukautta ja kannan päivisin vettä perheelleni.”

Badran perhe asuu syrjäisessä yhteisössä Maroodi-Jeehin alueella Somalimaassa. Yhteisön johtajien mukaan alueella ei ole satanut 11 kuukauteen. Tämä on jo neljäs vuosi, jona kunnolliset sateet ovat jääneet tulematta. Itäinen Afrikka kärsii pahimmasta kuivuudesta vuosikymmeniin, millä on ollut vakavia vaikutuksia myös tälle pienelle yhteisölle.

Laidunmaat ovat kadonneet

Badran yhteisö on saanut elantonsa pääosin kasvattamalla karjaa. Karjan merkitys on suuri myös nyt, kun ruoan hinta on noussut rajusti.

“Meillä ei ole vettä, ja vesi on tärkein asia elämässä. Nämä ovat olleet meille hyvin vaikeita aikoja. Karjaa kuolee, eikä meillä ole kohta enää eläimiä jäljellä”, kertoo Badran äiti Sainab, 35.

Ihmiset liikkuvat nyt ympäri maata etsimässä ruokaa ja vettä heikossa kunnossa oleville eläimilleen. Kuivuuden takia karjalle ei ole enää ruokaa.

”Eläimet laidunsivat aiemmin vapaina, mutta nyt pidämme jäljellä olevan karjamme kotipihassa”, kertoo Sainab ja näyttää keittiön takana näkyviä eläimiä.

”Niillä ei ole ympäristössä mitään syötävää, koska laidunmaita ei enää ole kylän ympärillä.”

Tytöt syövät vähemmän

Kuivuuden takia kylän kaivot pysyvät tyhjinä eivätkä tarjoa apua kesän kuumuudessa. Ihmiset joutuvat kävelemään 18 kilometrin päähän lähimmälle vedenhakupaikalle joskus useammankin kerran päivässä.

“Vedenhakupaikka on hyvin kaukana. Lähdemme kotoa kahdeksalta aamulla ja kävelemme muutaman tunnin. Sitten palaamme vielä kotiin”, Sainab kertoo.

Kysymme häneltä, kuinka usein perhe jättää väliin aterioita tavallisen viikon aikana.

”Emme ole laskeneet, mutta usein. Jonain päivinä emme voi tehdä lainkaan ruokaa. Silloin vain istumme täällä”, Sainab sanoo.

Ruokapulalla on vakavia vaikutuksia erityisesti tytöille.

”Pojille annetaan ruokaa ensin. Jos tytöille jää vähemmän ruokaa, sitä pidetään aivan normaalina. Ilman ruokaa olo on nälkäinen, mutta silloin nukkumaanmeno auttaa. Aamupalan jälkeen voi lähteä kantamaan vettä, jolloin ei muista kaivata lounasta”, Badra sanoo.

Ikävä kouluun

Kysymme Badralta, ikävöikö hän takaisin kouluun.

”Tietysti kaipaan koulua, sillä koulutus on tärkeää. Haluaisin olla opettaja tai työskennellä järjestössä, joka rakentaisi tänne esimerkiksi kouluja. Mutta nyt pysyn kuivuuden takia kotona. Kannan vettä perheelleni, koska kukaan muukaan ei voi tehdä sitä.”

Aiemmin perheen vesivarastot olivat täynnä. Jos sateet tulivat vähän myöhässä, ihmiset pystyivät hankkimaan vettä kuorma-autoilla tulevista kuljetuksista. Nyt kuivuus on muuttanut yhteisön elämän.

“Sateen odottaminen tuo meille toivoa. Kun saamme vettä, voimme taas levätä veden hakemisesta”, Badra sanoo.

Plan International auttaa paikallisen järjestön Taakulon kanssa Badran ja Sainabin kotikylän kaltaisia yhteisöjä. Järjestämme vesikuljetuksia neljällä alueella Somalimaassa.

Nälkäkriisi uhkaa lasten elämää

Maailmaa koettelee ankarin nälkäkriisi vuosikymmeniin. Yli 800 miljoonalla ihmisellä on ongelmia ruoan saannissa. Tilanne pahenee päivä päivältä, ja eniten siitä kärsivät lapset. Nyt on aika toimia.

Työskentelemme monissa nälkäkriisin koettelemissa maissa Etelä-Sudanista Haitiin. Olemme nopeasti laajentamassa avustusohjelmiamme, jotka auttavat nälkäkriisin koettelemia perheitä. Jaamme perheille ruokaa, järjestämme kouluaterioita, tarjoamme käteisapua ja parannemme lastensuojelua.

Tarvitsemme kiireesti tukeasi, jotta voimme auttaa ruokapulasta kärsiviä perheitä, ennen kuin on liian myöhäistä. Hädän keskellä jokaisella lahjoituksella on suuri merkitys.

Lahjoita hätäapuun >

Lue lisää aiheesta >

Auta lapsia kriisin keskellä

Nälkäkriisi uhkaa lasten elämää. Emme voi jäädä odottamaan tilanteen pahenemista. Lapsia kuolee jo nälkään.

Hädän keskellä jokaisella lahjoituksella on merkitystä.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa työstämme lasten auttamiseksi humanitaarisissa kriiseissä.

Planin asiantuntija Mary Nyanagok Etelä-Sudanista
Blogit, 13.9.2022

Ruoka-avun on huomioitava sukupuolittuneet haasteet ja tarpeet

Gender- ja suojelukysymykset liittyvät ruoka-apuun monin oleellisin tavoin, jotka sivuutetaan liian usein, kirjoittaa Mary Nyanagok Plan International Etelä-Sudanista.
Somalialaiset tytöt koululuokassa.
Artikkelit, 17.8.2022

Nälkä uhkaa lasten koulunkäyntiä

Somalia kärsii pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen. Ystävykset Juweriya ja ZamZam kamppailevat jatkaakseen opintojaan, vaikka nälkä vaikeuttaa keskittymistä ja tuntuu kipuna vatsassa.
Mediatiedotteet, 3.8.2022

Tutkimusraportti: Globaali nälkäkriisi uhkaa tyttöjen koulutusta

Plan Internationalin tuore tutkimus kertoo, että käynnissä oleva nälkäkriisi vaikuttaa hälyttävällä tavalla tyttöjen hyvinvointiin ja oppimiseen ympäri maailmaa.