Artikkelit, 13.1.2020

Enemmän kuin kesätyö

Kaikki voittavat, kun maahanmuuttajataustainen nuori saa työkokemusta ja työnantaja uusia tekijöitä. Kauttamme kesätyön on löytänyt jo yli 500 nuorta.

– Jokainen meistä tarvitsee muiden tukea, jotta voimme toteuttaa haaveitamme ja päästä kiinni työelämään. Erityisesti tukea kaipaavat maahanmuuttajataustaiset nuoret, joilla ei ole valmiita verkostoja eikä tuntumaa suomalaisen työelämän pelisääntöihin, sanoo Tokmannin henkilöstöasiantuntija Joanna Tuhkanen.

Tokmanni on Suomen suurin halpakauppaketju, jolla on lähes 200 myymälää eri puolilla Suomea. Kahtena viime kesänä se on tarjonnut kesätyötä pääkaupunkiseudulla ja Tampereella yhteensä parille kymmenelle maahanmuuttajataustaiselle nuorelle, jotka ovat osallistuneet Planin CV työelämään -hankkeeseen.

Hankkeessa nuoret ovat laatineet ansioluettelon, valmistautuneet työhaastatteluun ja opetelleet muita työelämätaitoja. Lopuksi he ovat suorittaneet kahden viikon kesätyörupeaman.

– Myymäläharjoittelu auttaa nuoria kirkastamaan opiskelua ja työelämää koskevia suunnitelmiaan. On palkitsevaa olla mukana auttamassa heitä toteuttamaan päämääriään, Tuhkanen sanoo.

Hän toimii Planin ja Tokmannin myymälöiden yhteyshenkilönä ja vastaa yhteistyön sujumisesta.

– Meillä työskennelleet maahanmuuttajataustaiset nuoret ovat kertoneet, miten tärkeää heille on ollut päästä oikeisiin töihin ja olla hyödyksi työpaikalla. On kaikkien etu, että rakennamme monimuotoista työelämää erilaisin keinoin.

Kaikki hyötyvät

Kesätyöjaksoista ovat hyötyneet niin nuoret kuin Tokmannikin.

Nuoret ovat saaneet työtodistuksen ja merkinnän ansioluetteloon. Samalla heille on kertynyt itseluottamusta ja rohkeutta hakea työtä tulevaisuudessakin.

– Asiakaspalvelukokemuksesta on aina hyötyä, vaikka nuoret eivät hakeutuisikaan myöhemmin kaupan alalle töihin, Joanna Tuhkanen sanoo.

Tokmanni on puolestaan saanut kesäharjoittelijoita, joista Tuhkanen on kuullut pääasiassa myönteistä palautetta.

– Nuoria on kehuttu ahkeriksi, reippaiksi, tunnollisiksi ja täsmällisiksi. He ovat työskennelleet hyvällä asenteella.

Tokmanni on mukana Planin hankkeessa osin siksi, että se haluaa kaupan alan näyttäytyvän haluttuna työpaikkana monenlaisille ihmisille. Hyviä työntekijöitä on etsittävä monin eri keinoin, Tuhkanen sanoo.

– Haluamme myös palvella monimuotoista asiakaskuntaamme, jolloin esimerkiksi kielitaidosta on hyötyä.
 

Kesätyö opetti kieltä ja tapoja

Yksi Tokmannin nuorista kesäharjoittelijoista on 18-vuotias Taha, joka työskenteli Keravan myymälässä viime kesänä. Kahden viikon ajan hän siivosi, purki kuormaa, hyllytti tavaroita, tyhjensi sovituskoppeja, hinnoitteli tuotteita ja palautti niitä kassoilta paikoilleen. Välillä hän työskenteli puutarhaosastolla.

– Ensimmäinen työpäivä jännitti kovasti, koska kaikki oli uutta. Työkaverit olivat kuitenkin mukavia ja auttoivat. Opin myös kysymään muilta, jos en tiennyt tai osannut tehdä jotain, Taha kertoo.

Alkua helpotti myös kuvallinen ohje, johon oli merkitty, missä mikäkin paikka tai tuote sijaitsi isossa myymälässä.

Työjakson aikana Taha oppi uusia suomen kielen sanoja, ja puhekin sujuvoitui.

– Opin myös suomalaisten tavan tehdä töitä: asiakkaille tuli hymyillä ja työkavereita auttaa, jos he tarvitsivat apua.

Ongelmatilanteista hän selvisi puhumalla ja muiden työntekijöiden tuella.

Syyrialainen Taha on asunut Suomessa kolmisen vuotta ja haaveilee lentokonemekaanikon urasta. Tekniikka ylipäätään kiinnostaa.

– Toivottavasti löydän myös ensi kesäksi työtä, hän sanoo.
 

Fakta: Helppo tapa toteuttaa yhteiskuntavastuuta

  • Kauttamme kesätyön saa vuosittain noin 60–70 nuorta. Yhteensä kesätyön on saanut yli 500 nuorta.
  • Teemme yhteistyötä yritysten, yhdistysten, kaupunkien ja seurakuntien kanssa. Työnantajayhteistyö on yritykselle helppo ja konkreettinen tapa toteuttaa yhteiskuntavastuuta.
  • Kesätyöjakso kestää kaksi viikkoa. Valitsemme nuoret ja valmennamme heidät kesätyötä varten.
  • Tarjoamme tarvittavan tuen työnantajalle ja toimimme linkkinä työpaikan ja nuoren välillä. 

Kiinnostuitko? Ota yhteys Plan International Suomen maahanmuuttajatyön päällikköön Hanna Nurmeen, p. 045 657 5655

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi