Artikkelit, 16.8.2023

”En koskaan ajatellut, että voisin olla yrittäjä”

Brasilialainen Alice on nuori yrittäjä.

Brasilialaisen Alicen yritys valmistaa saippuaa ja aromaterapiatuotteita. Oman yrityksen perustaminen ei ollut 19-vuotiaalle Alicelle itsestään selvää, mutta Planin tuella hän rohkaistui tavoittelemaan unelmiaan.   

”On innostavaa saada hyvää palautetta asiakkailtani. Se motivoi minua parantamaan tuotteitani vieläkin paremmiksi. Sydämeni lämpenee aina, kun joku sanoo haluavansa esimerkiksi lisää valkosavisaippuaani”,19-vuotias Alice kuvailee kokemuksiaan yrittäjänä. 

Vielä neljä vuotta sitten oman yrityksen perustaminen ei ollut Alicen suunnitelmissa. Ensimmäinen askel kohti yrittäjyyttä tapahtui tavallisena koulupäivänä, kun Alice päätti liittyä Planin nuorten ryhmään. Alicen luokassa vieraillut Planin työntekijä kertoi, että ryhmässä nuoret oppisivat muun muassa taloustaitoja ja keskustelisivat sukupuolten tasa-arvosta. 

Pian ryhmän aloituksen jälkeen Alice ja muut nuoret olivat uuden haasteen edessä, kun koronapandemia rajoitti tapaamisia. Ryhmän toiminta jatkui kuitenkin etänä. 

”Aloitin ryhmässä vuonna 2020, ja pandemian vuoksi tapasimme etänä yhdessä muiden nuorten kanssa. Yksi aktiviteetti, joka jäi erityisesti mieleeni, oli itsetutkiskeluharjoitus ’unelmapuu’. Se auttoi minua ymmärtämään, mikä tekee minusta vahvan ja mitkä asiat edistävät unelmiani.” 

Nuori yrittäjä Alice näyttää valmistamaansa saippuaa.

Nuorten ryhmän kautta Alice on päässyt osallistumaan myös #GirlsTakeover-tempauksiin maansa valtiovarainministeriössä sekä Suomen Brasilian suurlähetystössä. Alicen mukaan Planin toimintaan osallistuminen on yhdistänyt hänet erilaisiin ihmisiin kaikilta elämänaloilta ja antanut uskomattomia kokemuksia.

Eri yhteyksissä Alice päätyi myös kuuntelemaan ihmisten kokemuksia yrittäjyydestä. Lopulta hän rohkaistui kehittämään oman kosmetiikan ja aromaterapian tuotemerkin, vaikka ei ollutkaan aiemmin ajatellut yrittäjyyden olevan hänen juttunsa.

”Olisin luultavasti viettänyt nuoruuteni uskoen, ettei yrittäjyys ole minua varten. Planin kautta saippuakauppani sai kuitenkin alkunsa”, Alice kertoo.

Suunnitelmissa opintoja ja yrittäjyyttä

Nyt 19-vuotiaana Alice suunnittelee jatkavansa yrittäjänä ja valmistautuu samalla lukion loppukokeisiin.

”Lyhyen aikavälin suunnitelmani on osallistua yliopiston pääsykokeeseen ja kasvattaa yritykseni näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Pitkällä aikavälillä haluan valmistua yliopistosta ja avata myymälän, johon voisin palkata ainakin kaksi työntekijää.”

Vaikka nuorten ryhmä on jo päättänyt toimintansa, Alice sanoo sen yhä vaikuttavan häneen.

”Tämä koko kokemus saa minut sanoin kuvaamattoman ylpeäksi ja kiitolliseksi omasta matkastani. En ole itse asiassa tuntenut projektin edes päättyneen, koska se on osa minua.”

Planin toiminnassa ollessaan Alice uskaltautui oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja ymmärsi omat mahdollisuutensa.

”Opin, että voin toteuttaa unelmani, jos päätän niin. Muutos alkaa minusta itsestäni, ja voin rohkaista myös muita tavoittelemaan unelmiaan.”

Yhteistyö Planin kanssa sitouttaa tasa-arvoon ja vastuullisuuteen

Haluaako yrityksesi kantaa sosiaalista vastuuta sekä edistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista? Tarjoamme monipuolisesti yhteistyömuotoja erilaisille yrityksille. Meille jokaisella lahjoituksella ja kumppanilla on merkitystä. 

Yhdessä yritysten ja muiden tukijoidemme kanssa lisäämme tasa-arvoa, vähennämme köyhyyttä ja parannamme miljoonien lasten elämää vuosittain.

Lue lisää yhteistyömahdollisuuksista >

Ota yhteyttä

Mietityttääkö yrityksessänne jokin lahjoittamiseen liittyvä kysymys? Otathan yhteyttä, niin etsitään yhdessä sopivin ratkaisu yrityksellenne.

ELLA LAUTANIEMI

Varainhankinnan suunnittelija, yrityslahjoitukset
+358 50 359 4761
ella.lautaniemi@plan.fi

Tilaa yritysten uutiskirje

Tilaamalla yritysuutiskirjeemme saat kiinnostavia uutisia työelämästä ja tasa-arvosta sekä yritysyhteistyöstämme ja työmme tuloksista.

Blogit, 6.5.2024

Työn tarkoitus löytyi nuorten kohtaamisesta

Kun huomaa, että omalla toiminnalla on positiivinen vaikutus nuoriin, tuntee tekevänsä jotain oikein, kirjoittaa Janne Lodewijks.
Kuvassa Giggeli -yrityksen kuvituskuva, jossa kaksi miesoletettua halaavat toisiaan ja katsovat eteenpäin. Taaimmaisella miehellä on ruskeat hiukset ja edessä olevalla vaaleat hiukset.
Blogit, 29.4.2024

Kehomyönteisempi maailma ilman tabuja ja häpeää

Avoin kehonkuva ja seksuaaliterveys murtavat tabuja ja edistävät mielenterveyttä, kirjoittavat kehopositiivisuusprojekti Giggelin perustajat Isaac Jyväsjärvi ja Aaro Angerpuro.
Piirroskuva, jossa sinisellä taustalla on erilaisia käsiä.
Blogit, 27.2.2024

Monimuotoisuus ei ole muotisana vaan avain nykyaikaisen organisaation menestykseen

Nykypäivän nopeasti muuttuvassa maailmassa monimuotoisuutta, yhdenvertaisuutta ja inkluusiota voi erehtyä pitämään trendisanoina. Sitä ne eivät kuitenkaan ole. Ne ovat olennainen osa jokaisen aikaansa seuraavan ja menestyvän yrityksen toimintaa, Baharak Bashmani kirjoittaa.