Artikkelit, 6.9.2021

Cristina johtaa muutosta Itä-Timorissa

Cristina johtaa muutosta Itä-Timorissa

Itä-Timorin maaseudulla tytöt puolustavat yhdessä oikeuksiaan ja vaikuttavat päättäjiin. 16-vuotias Cristina haluaa nähdä naisen maansa presidenttinä – ja nousta itsekin ministeriksi.

Vahvat sukupuolinormit säätelevät elämää Itä-Timorissa, mutta Cristina, 16, haluaa kannustaa tyttöjä osallistumaan itseään koskeviin päätöksiin.

”Yritän rohkaista tyttöjä ja naisia kertomaan mielipiteensä”, Cristina sanoo.

”Aiemmin naisten paikka on ollut keittiössä, mutta nyt myös miehet osallistuvat ruoanlaittoon ja siivoamiseen. Parlamentti oli aiemmin ainoastaan miesten aluetta, mutta nykyään myös naiset ovat edustettuina.”

Vaikka naiset alkavat löytää äänensä itätimorilaisessa yhteiskunnassa, työtä on vielä tehtävänä, jotta miehet näkevät naiset tasa-arvoisina kumppaneina päätöksenteossa.

”Muutos, jonka todella haluan nähdä, on nainen Itä-Timorin presidenttinä”, Cristina sanoo.

”Haluan edistää muutosta hankkimalla tietoa johtajuudesta, jakamalla sitä ystävilleni ja edistämällä naisten asemaa johtotehtävissä.”

Lisää tasa-arvoa yhteiskuntaan

Cristina tietää, että tasa-arvon edistäminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta yhteiskunta voi muuttua.

”Lainsäädäntö muuttui äskettäin siten, että miehillä ja naisilla on samat työoikeudet. Meidän on jatkettava vaikuttamista, jotta naisia ja miehiä kohdeltaisiin tasa-arvoisesti kaikilla yhteiskunnan alueilla.”

Cristina on mukana Planin hankkeessa, jossa hän on tavannut poliittisia johtajia ja saanut varmuutta esiintymiseen.

Cristinan perhe on ylpeä tytön työstä yhteisön hyväksi.

”Saan motivaatiota perheeltäni. He ovat aina tukenani. Perheeni tukee minua kaikin mahdollisin tavoin ja rohkaisee osallistumaan Planin toimintaan.”

Haaveissa ministerin ura

Yksi Cristinan vaikuttamistyön tärkeimmistä painopisteistä on varhain solmittujen avioliittojen ja teiniraskauksien lopettaminen. Hän kannustaa naispuolisia ystäviään tekemään harkittuja päätöksiä omasta kehostaan ja elämästään.

”Mielestäni kannattaa suorittaa opinnot loppuun menestyksekkään tulevaisuuden toivossa, ei tulla raskaaksi nuorena.”

Cristina toivoo pääsevänsä jonakin päivänä johtoasemaan.

”Minulla on kykyä johtaa ja johtajalle sopiva persoonallisuus. Haluan ehdottomasti jatkaa opintojani etenkin politiikan saralla ja päästä jonakin päivänä ministerin virkaan.”

Tyttösponssina autat edistämään tyttöjen koulutusta, torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista sekä lisäämään tietoa tyttöjen oikeuksista.

Tyttösponssi

Lahjoita tietoa

Tyttösponssina lisäät tietoa tyttöjen oikeuksista. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta ja autat kitkemään haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliittoja.

Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Valtiovarainministeri Anneli Saarikko, Planin nuori Idun Söderlund ja pääministeri Sanna Marin eduskunnassa.
Artikkelit, 13.10.2022

Tytöt vaativat taloudellista tasa-arvoa #GirlsTakeoverissa

Planin toiminnassa mukana olevat tytöt ja nuoret naiset valtasivat valtiovarainministerin, Helsingin pormestarin, sekä Talouselämän, Stora Enson, LähiTapiolan ja PwC:n johtajien paikat.
Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Raportti: Tyttöjen asema maailmassa on parantunut 10 vuodessa liian hitaasti ja epätasaisesti

Tyttöjen ja nuorten naisten asema on parantunut 10 vuodessa vain vähän. Samaan aikaan on tapahtunut huolestuttavaa takapakkia, Planin raportti paljastaa.
Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Realising every girl’s right to flourish: A review of progress on the 10th anniversary of the International Day of the Girl

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin kansainvälisen tyttöjen päivän 10-vuotisjuhlavuoden 2022 kunniaksi julkaisema raportti luotaa kehitystä tyttöjen oikeuksien…