Artikkelit, 6.9.2021

Cristina johtaa muutosta Itä-Timorissa

Cristina johtaa muutosta Itä-Timorissa

Itä-Timorin maaseudulla tytöt puolustavat yhdessä oikeuksiaan ja vaikuttavat päättäjiin. 16-vuotias Cristina haluaa nähdä naisen maansa presidenttinä – ja nousta itsekin ministeriksi.

Vahvat sukupuolinormit säätelevät elämää Itä-Timorissa, mutta Cristina, 16, haluaa kannustaa tyttöjä osallistumaan itseään koskeviin päätöksiin.

”Yritän rohkaista tyttöjä ja naisia kertomaan mielipiteensä”, Cristina sanoo.

”Aiemmin naisten paikka on ollut keittiössä, mutta nyt myös miehet osallistuvat ruoanlaittoon ja siivoamiseen. Parlamentti oli aiemmin ainoastaan miesten aluetta, mutta nykyään myös naiset ovat edustettuina.”

Vaikka naiset alkavat löytää äänensä itätimorilaisessa yhteiskunnassa, työtä on vielä tehtävänä, jotta miehet näkevät naiset tasa-arvoisina kumppaneina päätöksenteossa.

”Muutos, jonka todella haluan nähdä, on nainen Itä-Timorin presidenttinä”, Cristina sanoo.

”Haluan edistää muutosta hankkimalla tietoa johtajuudesta, jakamalla sitä ystävilleni ja edistämällä naisten asemaa johtotehtävissä.”

Lisää tasa-arvoa yhteiskuntaan

Cristina tietää, että tasa-arvon edistäminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta yhteiskunta voi muuttua.

”Lainsäädäntö muuttui äskettäin siten, että miehillä ja naisilla on samat työoikeudet. Meidän on jatkettava vaikuttamista, jotta naisia ja miehiä kohdeltaisiin tasa-arvoisesti kaikilla yhteiskunnan alueilla.”

Cristina on mukana Planin hankkeessa, jossa hän on tavannut poliittisia johtajia ja saanut varmuutta esiintymiseen.

Cristinan perhe on ylpeä tytön työstä yhteisön hyväksi.

”Saan motivaatiota perheeltäni. He ovat aina tukenani. Perheeni tukee minua kaikin mahdollisin tavoin ja rohkaisee osallistumaan Planin toimintaan.”

Haaveissa ministerin ura

Yksi Cristinan vaikuttamistyön tärkeimmistä painopisteistä on varhain solmittujen avioliittojen ja teiniraskauksien lopettaminen. Hän kannustaa naispuolisia ystäviään tekemään harkittuja päätöksiä omasta kehostaan ja elämästään.

”Mielestäni kannattaa suorittaa opinnot loppuun menestyksekkään tulevaisuuden toivossa, ei tulla raskaaksi nuorena.”

Cristina toivoo pääsevänsä jonakin päivänä johtoasemaan.

”Minulla on kykyä johtaa ja johtajalle sopiva persoonallisuus. Haluan ehdottomasti jatkaa opintojani etenkin politiikan saralla ja päästä jonakin päivänä ministerin virkaan.”

Tyttösponssina autat edistämään tyttöjen koulutusta, torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista sekä lisäämään tietoa tyttöjen oikeuksista.

Tyttösponssi

Tytöt samalle viivalle

Edistä tyttöjen oikeuksia kuukausilahjoittajana. Tyttösponssi-lahjoittajana parannat heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen oikeuksia ja varmistat, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Kolme tyttöä Dominikaanisesta tasavallasta
Kolme tyttöä Dominikaanisesta tasavallasta
Artikkelit, 5.12.2023

Vuoden Plan-aktiivi Mira Mämmelä jakaa innostusta tyttöjen oikeuksista

Vuoden 2023 Plan-aktiiviksi valittu raahelainen Mira Mämmelä haluaa edistää lasten hyvinvointia ja sukupuolten tasa-arvoa.
#GirlsTakeover-valtaaja Minea Kaippio ja ministeri Sandra Berqvist eduskunnassa.
Artikkelit, 13.10.2023

Tytöt ottivat vallan #GirlsTakeoverissa

Tänä vuonna Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempaus nosti esiin ajankohtaisia kysymyksiä urheilun ja työelämän tasa-arvosta. Suomessa nuoret valtasivat urheiluministerin, Tampereen pormestarin, Iltalehden päätoimittajan sekä SOK:n, Finnairin ja Palloliiton johtajien paikat.
Mosambikilaiset nuoret pelaavat jalkapalloa.
Mediatiedotteet, 2.10.2023

Kyselytutkimus: joka viides nuori kohtaa urheilussa vähättelyä sukupuolensa takia 

Joka viides nuori ja nuori aikuinen on saanut negatiivista kommentointia sukupuolensa takia urheiluharrastuksen parissa. Joka neljäs nuori kertoo, ettei ole saanut kannustusta urheiluharrastukseensa.