Artikkelit, 6.9.2021

Cristina johtaa muutosta Itä-Timorissa

Cristina johtaa muutosta Itä-Timorissa

Itä-Timorin maaseudulla tytöt puolustavat yhdessä oikeuksiaan ja vaikuttavat päättäjiin. 16-vuotias Cristina haluaa nähdä naisen maansa presidenttinä – ja nousta itsekin ministeriksi.

Vahvat sukupuolinormit säätelevät elämää Itä-Timorissa, mutta Cristina, 16, haluaa kannustaa tyttöjä osallistumaan itseään koskeviin päätöksiin.

”Yritän rohkaista tyttöjä ja naisia kertomaan mielipiteensä”, Cristina sanoo.

”Aiemmin naisten paikka on ollut keittiössä, mutta nyt myös miehet osallistuvat ruoanlaittoon ja siivoamiseen. Parlamentti oli aiemmin ainoastaan miesten aluetta, mutta nykyään myös naiset ovat edustettuina.”

Vaikka naiset alkavat löytää äänensä itätimorilaisessa yhteiskunnassa, työtä on vielä tehtävänä, jotta miehet näkevät naiset tasa-arvoisina kumppaneina päätöksenteossa.

”Muutos, jonka todella haluan nähdä, on nainen Itä-Timorin presidenttinä”, Cristina sanoo.

”Haluan edistää muutosta hankkimalla tietoa johtajuudesta, jakamalla sitä ystävilleni ja edistämällä naisten asemaa johtotehtävissä.”

Lisää tasa-arvoa yhteiskuntaan

Cristina tietää, että tasa-arvon edistäminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta yhteiskunta voi muuttua.

”Lainsäädäntö muuttui äskettäin siten, että miehillä ja naisilla on samat työoikeudet. Meidän on jatkettava vaikuttamista, jotta naisia ja miehiä kohdeltaisiin tasa-arvoisesti kaikilla yhteiskunnan alueilla.”

Cristina on mukana Planin hankkeessa, jossa hän on tavannut poliittisia johtajia ja saanut varmuutta esiintymiseen.

Cristinan perhe on ylpeä tytön työstä yhteisön hyväksi.

”Saan motivaatiota perheeltäni. He ovat aina tukenani. Perheeni tukee minua kaikin mahdollisin tavoin ja rohkaisee osallistumaan Planin toimintaan.”

Haaveissa ministerin ura

Yksi Cristinan vaikuttamistyön tärkeimmistä painopisteistä on varhain solmittujen avioliittojen ja teiniraskauksien lopettaminen. Hän kannustaa naispuolisia ystäviään tekemään harkittuja päätöksiä omasta kehostaan ja elämästään.

”Mielestäni kannattaa suorittaa opinnot loppuun menestyksekkään tulevaisuuden toivossa, ei tulla raskaaksi nuorena.”

Cristina toivoo pääsevänsä jonakin päivänä johtoasemaan.

”Minulla on kykyä johtaa ja johtajalle sopiva persoonallisuus. Haluan ehdottomasti jatkaa opintojani etenkin politiikan saralla ja päästä jonakin päivänä ministerin virkaan.”

Tyttösponssina autat edistämään tyttöjen koulutusta, torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista sekä lisäämään tietoa tyttöjen oikeuksista.

Tyttösponssi

Lahjoita tietoa

Tyttösponssina lisäät tietoa tyttöjen oikeuksista. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta ja autat kitkemään haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliittoja.

Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Planin nuori Martta Pyykönen ja Sitra yliasiamies Jyrki Katainen seisovat selät vastakkain Sitran pääoven edessä.
Blogit, 15.10.2021

”Haluan elää maailmassa, jossa on tietoa tytöistä ja tytöille”

#GirlsTakeoverin teemana oli tänä vuonna tiedon vaikutus tasa-arvoon. Tiedon hankkiminen ja vastaanottaminen ovat ihmisoikeuksia, mutta silti liian moni tyttö jää vaille tarvitsemaansa tietoa, kirjoittaa Martta Pyykönen.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Planin nuori Nella Salminen keskustelevat.
Artikkelit, 13.10.2021

Tytöt vaativat lisää tietoa ja tasa-arvoa #GirlsTakeoverissa

Suomessa viidettä kertaa järjestetty Planin #GirlsTakeover-tempaus nosti esiin tiedon ja monimuotoisuuden vaikutusta tasa-arvoon. Presidentti Sauli Niinistön työparina toiminut Nella Salminen vaati nuoria mukaan ilmastokriisiä koskeviin päätöksiin. Lue kohokohdat tämän vuoden valtauksista!
Kaksi vietnamilaista lasta istuvat tietokoneen ääressä.
Mediatiedotteet, 4.10.2021

Planin suurtutkimus: Verkossa leviävät valheet saavat tytöt pelkäämään turvallisuutensa puolesta

Verkossa leviävä valheellinen informaatio uhkaa tyttöjen ja nuorten naisten turvallisuutta ja terveyttä ja heikentää heidän mielenterveyttään, tuore maailmanlaajuinen tutkimus paljastaa.