Artikkelit, 21.3.2019

Autamme hirmumyrsky Idain uhreja

Hirmumyrsky Idain arvioidaan vaikuttaneen pelkästään Mosambikissa noin 260 000 lapseen. Katastrofeissa erityisen haavoittuvassa asemassa ovat tytöt ja nuoret naiset. Lastenoikeus- ja humanitaarinen järjestö Plan International auttaa pelastustöissä ja jakaa hätäapua Mosambikissa, Malawissa ja Zimbabwessa.

Hirmumyrsky Idai on tuhonnut Mosambikissa tuhansien lasten kodit ja koulut.

Olemme huolissamme lasten ja erityisesti tyttöjen hyvinvoinnista hirmumyrsky Idain tuhoalueilla. Pelkästään Mosambikissa myrsky on vaikuttanut arviolta 1,7 miljoonaan ihmiseen ja 400 000 on menettänyt kotinsa. YK:n arvion mukaan myrsky on vaikuttanut noin 260 000 lapseen.

– Tilanne on edelleen erittäin vakava. Myrsky tuhosi laajasti infrastruktuuria, sähköt ovat edelleen poikki, talot ja koulurakennukset ovat tuhoutuneet eikä myrskyalueilla ole puhdasta vettä. Tällä hetkellä ensisijainen tavoitteemme on pelastaa ihmisiä katoilta ja puista, joihin he ovat kiivenneet tulvia pakoon, kertoo Plan International Mosambikin maajohtaja Anne C Hoff.

Pyrimme varmistamaan, että myrskyn ja sitä seuranneiden tulvien vuoksi kotinsa menettäneet saavat suojaa, huopia sekä puhdasta vettä. Katastrofeissa erityisen haavoittuvassa asemassa ovat tytöt ja nuoret naiset.

– Tällä hetkellä on suuri riski, että vesiteitse leviävät taudit, kuten kolera ja lavantauti, alkavat levitä, Anne C Hoff sanoo.

Jaamme perheille peittoja, hygieniatarvikkeita, vesikanistereita, hyttysverkkoja ja vedenpuhdistustabletteja. Tulvavedet ovat monin paikoin vallanneet kaivot. Siksi vedenpuhdistustabletit voivat kirjaimellisesti pelastaa henkiä.

Plan International Mosambik jakaa avustustarvikkeita tuhoalueen asukkaille.

Teini-ikäiset tytöt tarvitsevat erityistä tukea

Mosambikissa autamme myrskyn uhreja Beiran satamakaupungissa sekä Buzissa. Noin puolen miljoonan asukkaan Beira on lähes kokonaan veden vallassa. Myrskyn tuhoamien tietoliikenne- ja tieyhteyksien vuoksi tuhojen laajuus ja avun tarve muualla maassa eivät vielä ole selvinneet.

– Kartoitamme parhaillaan teini-ikäisten tyttöjen tilannetta ja tarpeita. Pyrimme varmistamaan, että he saavat tarvitsemaansa apua ja myös hygieniapaketteja, mukaan lukien kuukautissuojia, sanoo kansainvälisen Planin katastrofiavun alueellinen päällikkö Stuart Katwikirize.

Tavoitteenamme on myös perustaa väliaikaisia koululuokkia opiskeluun ja alle kouluikäisille lapsille turvallisia tiloja, joissa he saavat mahdollisuuden leikkiä sekä psykososiaalista tukea. Tuhoalueilla on vaurioitunut tai tuhoutunut suuri määrä koulurakennuksia.

Hirmumyrsky Idai vaikutti laajasti myös Malawiin ja Zimbabween. Kansainvälinen Plan toimii tiiviissä yhteistyössä kansallisten hallitusten, kumppanijärjestöjen ja muiden avustusjärjestöjen kanssa Mosambikissa, Malawissa ja Zimbabwessa, jotta avun tarpeessa olevat perheet saavat tarvitsemaansa apua.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi