Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit, 6.1.2025
Äidit suojelevat yhdessä tyttäriään silpomiselta
Vaikka tyttöjen sukuelinten silpomista pidettiin välttämättömänä toimenpiteenä, somalialainen Hinda uskalsi ajatella toisin. Planin koulutuksen ansiosta hän sai voimaa suojella nuorimman tyttärensä silpomiselta. Hinda on innostanut myös muut äidit tyttöjen puolelle silpomista vastaan.
Hinda, 55, asuu maansisäisten pakolaisten leirillä Somalian Hargeisassa. Kuten muuallakin maassa myös tällä leirillä vallitsee uskomus, jonka mukaan sukuelinten silpominen on välttämätöntä tytöille. Silpomaton tyttö tuo häpeää perheelleen, ja ihmiset uskovat, että silvotut tytöt ovat puhtaita. Perinteen painolastina Hindan vanhimmat tyttäret ovat joutuneet kokemaan silpomisen.
Hinda on elänyt elämänsä sodan varjossa. Konfliktit pakottivat hänet jo lapsena etsimään perheensä kanssa turvapaikkaa Etiopiasta. Lopulta hän palasi takaisin Somaliaan vuonna 1994. Siitä lähtien hän on asunut Hargeisan kaupungin pakolaisleirillä, jossa hän tapasi aviomiehensä. Nyt perheessä on kolme tytärtä ja kolme poikaa.
Perheellä ei ole ollut taloudellisesti helppoa. Hindan iäkäs aviomies ei voi enää käydä töissä, joten perheen poika on nyt vastuussa muiden elättämisestä.
Silpominen vahingoittaa tyttöjen tulevaisuutta
Kun perheen nuorimman tyttären Sahran silpomista suunniteltiin, Hinda sai kutsun koulutustilaisuuteen, jonka järjestivät Somalimaan sukuelinten silpomisen vastainen verkosto (Network Against FGM in Somaliland, NAFIS) ja Plan International.
Hinda sai tietoa silpomisen seurauksista ja siitä, että kaikilla lapsilla on oikeus tulla suojelluksi väkivallalta ja kaltoinkohtelulta. Koulutus koostui keskusteluista ja osallistavista työpajoista.
Hindan käsitys silpomisesta muuttui. Hän ymmärsi, millaisia pitkäaikaisia vaikutuksia sillä on tyttöjen terveyteen. Hän teki rohkean päätöksen, ettei nuorinta tytärtä Sahraa silvota.
”Vastustin alun perinkin silpomista enkä koskaan pitänyt ajatuksesta. Koulutustilaisuudet rohkaisivat minua, koska ymmärsin, että toimenpide vahingoittaa tyttöjen tulevaisuutta.”
Esimerkin voimalla
Nyt Hinda jakaa tietoa silpomisen haitoista muiden äitien kanssa maansisäisten pakolaisten yhteisössä.
”Koulutan muita naisia ja kerron, ettei silpomista pitäisi tehdä tytöille. Olen iloinen, kun näen myös muiden yhteisöni naisten jakavan tietoa silpomista vastaan.”
Hindan toiminnalla on ollut suuri vaikutus yhteisössä. Hinda on innostanut päättäväisyydellään myös muita äitejä edistämään muutosta. Monet naiset ovat seuranneet Hindan esimerkkiä ja päättäneet olla silpomatta tyttäriään. Hinda on puhunut aiheesta paljon myös omille tyttärilleen, jotta nämä eivät äidiksi tullessaan silpoisi omia tyttäriään.
Hinda haluaa vaikuttaa siihen, että pakolaisleirin tytöillä on valoisampi tulevaisuus.
”Äidit eivät saa silpoa tyttäriään. Luotan siihen, että he kohtelevat lapsiaan oikein saamansa tiedon ansiosta.”