Afganistan

Allekirjoita vetoomus Afganistanin tyttöjen ja naisten auttamiseksi

Afganistanin tyttöjen oikeudet ovat uhattuina.

Kuvituskuva: Pinkkihiuksinen tyttö katsoo burka-asuisten henkilöiden keskeltä.

Hyvä pääministeri Sanna Marin,

Vaadimme välittömiä toimia Afganistanin tyttöjen ja naisten auttamiseksi.

Talebanin valtaamassa Afganistanissa tyttöjen ja naisten tulevaisuus on veitsenterällä. Suomi on sitoutunut edistämään ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan sukupuolten tasa-arvoa sekä tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien täyttä toteutumista. Nyt on näytön paikka.

Emme voi sallia, että kokonainen sukupolvi tyttöjä menettää koulutuksensa ja tulevaisuutensa. Emme voi hyväksyä tyttöjen ja naisten perusoikeuksien riistämistä. Emme saa antaa tasa-arvotyön tulosten valua hukkaan ja jättää afganistanilaisia ihmisoikeusaktivisteja hengenvaaraan.

Vaadimme, että

  • Suomi tarjoaa suojaa ja tukee vaarassa olevien afganistanilaisten turvallista poistumista maasta. Etusija on annettava lapsille, tytöille, nuorille, haavoittuvassa asemassa oleville naisille sekä tasa-arvo- ja ihmisoikeusaktivisteille.
  • Suomi etsii aktiivisesti tapoja tukea ihmisoikeus- ja tasa-arvoaktivistien työtä Afganistanissa sekä rahoittaa alueella toimivia humanitaarisen avun järjestöjä.
  • Suomi ottaa välittömästi kaikki mahdolliset keinot käyttöön ihmisoikeuksien turvaamiseksi Afganistanissa. Suomen tulee ottaa vahva rooli kansainvälisessä yhteisössä ja edistää kaikilla foorumeilla afganistanilaisten tyttöjen ja naisten oikeuksia.

Vetoomus on suljettu ja luovutettu pääministeri Sanna Marinille.

Lämmin kiitos kaikille allekirjoittaneille. ❤️

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisten joukossa tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Näin Talebanin valtaannousu heikentää naisten ja tyttöjen asemaa

Koulutus

Islamistisen äärijärjestön Talebanin edellisellä valtakaudella 1996–2001 tytöt eivät saaneet käydä koulua. Taleban saattaa jälleen kieltää tyttöjen koulunkäynnin, vaikka on vallan vaihtuessa luvannut muuta. Taistelijat ovat jo estäneet naisopiskelijoita ja -opettajia pääsemästä yliopistorakennuksiin.

Pakkoavioliitot

Taleban hyväksyy lapsiavioliitot, ja sen valtaamilta alueilta on jo kuultu uutisia 12-vuotiaiden tyttöjen pakkoavioliitoista taistelijoiden kanssa. Taleban on myös ottanut tyttöjä ja naisia seksiorjiksi. Äärijärjestö ei hyväksy avioeroa eikä homoseksuaalisuutta, josta voi saada kuolemanrangaistuksen. Eronneet naiset ja lesket voidaan pakottaa naimisiin.

Liikkumisvapaus

Talebanin viime valtakaudella tytöt ja naiset eivät saaneet olla tekemisissä muiden kuin perheeseensä kuuluvien miesten kanssa. Ulos lähtiessään heidän oli käytettävä kasvot täysin peittävää burkaa ja liikuttava miessaattajan kanssa. Nämä rajoitukset saattavat palata.

Työssäkäynti

Taleban ei aiemmalla valtakaudellaan hyväksynyt naisten työssäkäyntiä, ja rajoituksia on jälleen odotettavissa. Pelkona on myös korkeakoulutettujen ja näkyvissä tehtävissä toimineiden naisten vainoaminen. Erityisesti journalisteina ja tuomareina työskentelevät naiset ovat nyt hengenvaarassa.

Tyttösponssi

Tytöt samalle viivalle

Kriisit ja katastrofit syventävät sukupuolten välistä epätasa-arvoa ja uhkaavat tyttöjen oikeuksia. Emme työskentele Afganistanissa, mutta tuemme tyttöjen oikeuksia erilaisissa kriisitilanteissa maailmalla. Tyttösponssina edistät tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon toteutumista. Tule mukaan alkaen 10 €/kk.

Erilaiset kriisit ja katastrofit uhkaavat tyttöjen turvallisuutta sekä syventävät sukupuolten välistä epätasa-arvoa. Kuukausilahjoituksesi edistää heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen oikeuksia.
Erilaiset kriisit ja katastrofit uhkaavat tyttöjen turvallisuutta sekä syventävät sukupuolten välistä epätasa-arvoa. Kuukausilahjoituksesi edistää heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen oikeuksia.

Vaikuttamistyömme

Lue lisää vaikuttamistyöstämme tasa-arvon ja tyttöjen oikeuksien edistämiseksi.

Planin liiveissä ja ilmastoaiheisissa kylteissä olevat Planin ilmastovaikuttajat poseeraavat yhdessä Sanni Grahn-Laasosen kanssa, joka pitelee saamaansa
Planin liiveissä ja ilmastoaiheisissa kylteissä olevat Planin ilmastovaikuttajat poseeraavat yhdessä Sanni Grahn-Laasosen kanssa, joka pitelee saamaansa