Mediatiedotteet, 10.10.2024

Mimmit koodaa -ohjelma voitti Planin tyttöpalkinnon

Milja Köpsi katsoo ikkunan läpi kaukaisuuteen, lasista heijastuu vastapäinen toimistorakennus.

Suomen historian ensimmäinen Planin tyttöpalkinto jaettiin tyttöjen päivän aattona 10.10. Palkinnon voitti Mimmit koodaa -ohjelma.

Planin tyttöpalkinnon voittaneen Mimmit koodaa -ohjelman on ideoinut, kehittänyt ja perustanut Milja Köpsi.

Voittajan on kilpailun sääntöjen mukaan oltava merkittävä tyttöjen oikeuksien puolustaja Suomessa, ja palkinnon tarkoitus on nostaa esiin ihmisiä ja yhteisöjä, jotka edistävät sukupuolten tasa-arvoa.

Mimmit koodaa on yhteisö, jossa tuhannet IT-alasta kiinnostuneet naiset kohtaavat.

Köpsin mukaan tarve saada lisää tyttöjä ja naisia kiinnostumaan sukupuolistuneesta IT-alasta on polttava.

”On erittäin tärkeää, että tekoälyä kehitetään datalla, jolla ei ole ennakkoasenteita naisia ja vähemmistöjä kohtaan. Teknologia-alalle tarvitaan kipeästi ihmisiä, jotka ymmärtävät ja kunnioittavat naisten ja tyttöjen oikeuksia ja kaikkien ihmisten tasa-arvoisuutta”, Köpsi kertoo.

Plan International Suomi myönsi Planin tyttöpalkinnon ensimmäistä kertaa. Kuka tahansa sai ehdottaa kesän aikana palkinnon saajaksi henkilöä tai tahoa, joka tekee merkittävää työtä tyttöjen oikeuksien edistämiseksi. Ehdotuksia tuli 137 ja eri ehdokkaita 59.

Plan valitsi viisi finalistia, jotka olivat Mimmit koodaa -ohjelman lisäksi Suomeen muuttaneita naisia tukeva DaisyLadies ry, valokuvaaja ja journalisti Meeri Koutaniemi, sukupuolistuneen väkivallan vastaisen työn asiantuntija Solomie Teshome sekä Ujuni Ahmedin ja Elina Hirvosen teoskokonaisuus Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin.

Voittajan valitsi tuomaristo, jonka jäsenet edistävät yhteiskunnan eri aloilla ihmisoikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa. Tuomaristoa johti kansanedustaja Fatim Diarra (vihr.), joka on Planin hallituksen jäsen.

“Voittaja on tehnyt vaikuttavaa ja lukuisia tyttöjä mukaan ottavaa työtä tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi hyvin miesvaltaisella alalla. Suomessa on yhdet Euroopan eriytyneimmistä työmarkkinoista, ja voittajan työ on pioneerityötä tämän tilanteen parantamiseksi. Se, joka luo teknologiaa, rakentaa myös todellisuutta. Jos mukana on vain yhdenlaisia ihmisiä ja yksi sukupuoli on ulossuljettuna, lopputulos on auttamatta vääristynyt”, Diarra perustelee tuomariston päätöstä.

Planin tyttöpalkinnon juhlassa jaettiin myös kunniamaininta DaisyLadies ry:lle. Turun seudulla toimiva yhdistys tekee merkittävää ruohonjuuritason työtä tukemalla erityisesti Suomeen muuttaneita perheenäitejä.

Planin tyttöpalkintoa sponsoroivat Huhtamäki, Radisson Blu Seaside, Roschier, SOK ja Solita.


Tyttöjen päivä 11.10.2024

Konfliktit uhkaavat tyttöjen tulevaisuutta

Konfliktien keskellä elävät tytöt tarvitsevat puolustajia. Lahjoittamalla sinä voit auttaa. Osallistu Planin tyttöjen päivän kampanjaan ja tue tyttöjä keskellä konflikteja.

Lahjoita tytöille
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi