Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit, 10.10.2024
Tyttöpalkinnon voittaja lisää tasa-arvoa teknologia-alalla
Suomen historian ensimmäinen Planin tyttöpalkinto jaettiin tyttöjen päivän aattona 10.10.2024 Helsingissä. Tuomaristo valitsi voittajaksi Mimmit koodaa -ohjelman. Soitimme voittajalle onnittelupuhelun.
Onneksi olkoon, Mimmit koodaa -ohjelma! Onko siellä puhelimen päässä nyt joku mimmi, joka koodaa?
”No ei, täällä ei ole koodaavaa mimmiä vaan minä, Milja Köpsi. Mutta Mimmit koodaa -ohjelma on minun ideoimani, perustamani ja kehittämäni.
Olen minäkin kokeillut koodaamista ja osaan tehdä jotain pieniä juttuja, mutta minun roolini on tuoda esiin teknologia-alalla työskentelevien naisten osaamista ja luoda heistä esikuvia sekä tytöille että alan vaihtoa suunnitteleville aikuisille naisille.”
Mitä tämä ohjelma käytännössä tekee tyttöjen ja tasa-arvon hyväksi?
”Software Finland ry:n Mimmit koodaa -ohjelman tarkoitus on saada naiset kiinnostumaan teknologiasta ja lisätä tasa-arvoa alan sisällä. Tarjoamme naisille matalan kynnyksen tapahtumia, koulutuksia sekä aktiivisen yhteisön. Olemme saaneet yli 1000 naista siirtymään uusiin tehtäviin teknologia-alalla. Muille ohjelma tarjoaa mahdollisuuksia oppia uutta sekä tunnistaa omia vahvuuksiaan.”
Mistä sait idean ohjelmaan?
”Tulin Software Finland ry:hyn töihin yhdeksän vuotta sitten. Yhdistyksen jäsenenä on yli 600 yritystä, ja mukana on yrittäjien lisäksi myös ohjelmakehityksen parissa työskenteleviä johtajia.
Tuolloin teknologia-alojen osaajavajetta ja työvoimapulaa yritettiin paikata korkeilla palkoilla ja hienoilla titteleillä. Yksi iso osa ongelmaa on toimialan sukupuolittuneisuus. Ryhdyin miettimään, miten saisin entistä useamman naisen kiinnostumaan teknologia-alan työpaikoista.
Idea ohjelmasta syntyi, kun yhdistyksemme sai sähköpostin naiselta, joka halusi tulla pienen Facebook-ryhmänsä kanssa tutustumaan ohjelmistoalan yrityksiin. Olin itsekin käynyt tutustumassa monessa alan yrityksessä, ja niissähän on ihan kiva käydä. Mutta koska olen käytännön ihminen, ajattelin, että vierailuiden järjestämisen sijaan voisin alkaa järjestää työpajoja, joissa naiset pääsisivät itse kokeilemaan, millaisia töitä teknologia-alalla on tarjolla.
Yhdistyksemme toimitusjohtaja Rasmus Roiha sai kahdeksan jäsenyhdistystämme mukaan ja totesi, että olisipa kiva, jos saisimme sata naista osallistumaan niihin. Työpajat täyttyivät heti ilman maksettua mainontaa, ja yhteen tuli heti 800 naisen jono.”
Kuka palkkasi maksaa?
“Aloitin ohjelman vuonna 2018 ja hankin sille itse rahoituksen. Yritykset tukevat taloudellisesti toimintaamme. Ensimmäiset neljä vuotta olin tässä yksin, EU-hankkeen ansiosta sain palkattua työkaverin. Vedämme tätä kahdestaan.”
Keitä Mimmit koodaa on auttanut eniten?
“Keskitymme ennen kaikkea aikuisiin naisiin, koska kukaan muu ei tunnu huomioivan heitä ja heidän tarpeitaan riittävästi. Se on tosi kurjaa ja outoa, koska aikuisilla naisilla on uskomaton määrä työelämän osaamista eri aloilta. He osaavat kertoa eri alojen ongelmista, ja he osaavat ideoida niihin ratkaisuja.
Ajattelen myös, että jos minä hyvinkin aikuisena naisena pystyn tuomaan tähän yhteiskuntaan ja teknologia-alaan hyvää ja oppimaan vaivatta uutta, niin kaikki muutkin naiset pystyvät. Entisiä ammatteja ja elämänkokemusta pystyy hyvin hyödyntämään.
Ja kun me aikuiset naiset olemme oppineet, että meitä tarvitaan teknologia-alalla, voimme ehdottaa alaa tytöille ja nuorille naisille. Voimme sanoa, että teknologia-ala voisi sopia heillekin ja vakuuttaa, että he voisivat olla siinä tosi hyviä.”
Ehkä ohjelmasi ansiosta joskus nähdään elokuva, jossa maailman pelastava hakkeri on reilusti yli viisikymppinen, siististi pukeutunut täti-ihminen.
“Toivottavasti. Koodarit on pitkään kuvattu elokuvissa keskivartalolihaviksi ja vähän epäsiisteiksi nuoriksi miehiksi, jotka hakkeroivat tarvittaessa koko kaupungin pimeäksi muutamassa minuutissa.
Ja onhan teknologia-ala paljon muutakin kuin koodausta. Naisia tarvitaan siellä kaikkiin rooleihin. Heitä tarvitaan tuomaan osaamista ja ymmärrystä muilta toimialoilta ja ratkaisemaan haasteita teknologian avulla.”
Miksi tämä on tärkeää tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon kannalta?
“Maailma muuttuu kaikille turvallisemmaksi ja helppokäyttöisemmäksi, kun teknisiä ratkaisuja kehittävät muutkin kuin nuoret miehet. Kehitystyössä tarvitaan kaikkia sukupuolia ja kaikenikäisiä ihmisiä.
Linda Liukas on sanonut, että poikkitieteellisen opintojensa ansiosta hän alkoi ymmärtää, ettei tietotekniikalla ratkota tietokoneiden ongelmia vaan tietokoneiden avulla ratkotaan maailman ongelmia. Se motivoi häntä ja se motivoi minua.”
Juuri kun olette saaneet naiset innostumaan IT-alasta, niin tekoäly tulee ja vie kaikkien työt. Onko tällainen vaara olemassa?
“Kyllä tekoäly muuttaa maailmaa, mutta ei se mitään tee ilman ihmistä. Juuri nyt on tärkeää, että tekoälyä kehitetään datalla, jolla ei ole ennakkoasenteita naisia ja vähemmistöjä kohtaan. Tarvitaan siis kaikkia maailman ihmisiä kunnioittavaa ja turvallista dataa, jotta koko maailma ei vääristy entisestään. Teknologia-alalle tarvitaan kipeästi ihmisiä, jotka ymmärtävät ja kunnioittavat naisten ja tyttöjen oikeuksia ja kaikkien ihmisten tasa-arvoisuutta.
Miten teknologia on vaikuttanut omaan elämääsi?
“Teknologia helpottaa jokapäiväistä työntekoani ja sen avulla pidän yhteyttä tärkeisiin ihmisiin. Teknologiasta innostumalla olen voinut työskennellä nykyisessä roolissani ja olla auttamassa muita omalla urallaan. Ja löysin aviomieheni Tinderistä.”
Planin tyttöpalkinto
Planin tyttöpalkinto jaettiin Suomessa ensimmäistä kertaa tyttöjen päivän aattona 10.10.2024 Helsingissä. Palkinnon voitti Mimmit koodaa -ohjelma.
Ohjelman on ideoinut, kehittänyt ja perustanut Milja Köpsi, 48.
Voittaja on kilpailun sääntöjen mukaan merkittävä tyttöjen oikeuksien puolustaja Suomessa, ja palkinnon tarkoitus on nostaa esiin ihmisiä ja yhteisöjä, jotka edistävät sukupuolten tasa-arvoa.
Kuka tahansa sai ehdottaa palkinnon saajaksi henkilöä tai tahoa, joka tekee merkittävää työtä tyttöjen oikeuksien edistämiseksi.
Ehdotuksia tuli 137 ja eri ehdokkaita 59.
Plan valitsi viisi finalistia, jotka olivat Mimmit koodaa -ohjelman lisäksi Suomeen muuttaneita naisia tukeva DaisyLadies ry, valokuvaaja ja journalisti Meeri Koutaniemi, sukupuolistuneen väkivallan vastaisen työn asiantuntija Solomie Teshome sekä Ujuni Ahmedin ja Elina Hirvosen teoskokonaisuus Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin.
Planin tyttöpalkinnon voittajan valitsi tuomaristo, jonka jäsenet edistävät yhteiskunnan eri aloilla ihmisoikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa.
Tuomaristoa johti kansanedustaja Fatim Diarra (vihr), joka on Planin hallituksen jäsen.
Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa
Joka kuudes lapsi maailmassa elää konfliktialueella. Lahjoittamalla autat rakentamaan turvallisempaa tulevaisuutta siellä, missä elämä horjuu perustuksiaan myöten.
Anna aineeton lahjaTytöt samalle viivalle
Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.
Tule mukaanVaikuta vapaaehtoisena
Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Ryhdy vapaaehtoiseksi