Kannanotot, 28.6.2024

Lausunto: Sudan on nälänhädän partaalla

Suuri määrä ihmisiä on pakkautunut valkoisen lava-auton päälle.

Yli puolet Sudanin väestöstä, 25,6 miljoonaa ihmistä, kokee akuuttia nälkää tai pahempaa seuraavien kolmen kuukauden aikana. Lisäksi ruokaturvaa mittaava uusi IPC-raportti arvioi, että 775 000 ihmistä on nälkäkuoleman partaalla ja nälänhätä uhkaa 14:ää aluetta. Sudanin Planin maajohtaja Mohammed Qazilbash kommentoi tilannetta seuraavasti.  

”IPC:n tämänpäiväinen raportti on vahvistanut sen, mitä olemme pelänneet jo kuukausia – nälänhätä uhkaa useita alueita Sudanissa. Lapset kuolevat jo nälkään, ja nyt kilpailemme aikaa vastaan estääksemme täysimittaisen nälänhädän.  

Raportti ei tule yllätyksenä, sillä tämä katastrofi on ihmisen aiheuttama, ja se olisi voitu estää. Avustusjärjestöt ovat varoittaneet tästä kehityksestä. Aika toimia oli kuusi kuukautta sitten – on kohtuutonta, että nyt yli 8 miljoonaa ihmistä on nälänhädän partaalla. 

Aika on kulumassa nopeasti loppuun, mikäli haluamme estää katastrofaaliset ihmishenkien menetykset. Tämä konflikti on saanut yli 10 miljoonaa ihmistä siirtymään kotiseudultaan. Siitä on tullut alueellinen kriisi, joka vain pahenee, koska nälänhätä ei kunnioita kansainvälisiä rajoja.  

Elämää ylläpitävää apua tarvitaan paitsi koko Sudanissa myös naapurimaissa. Niihin saapuu nyt aliravittuja ja nestehukasta kärsiviä pakolaisia, jotka pakenevat taistelujen lisäksi nälkää. Kaikkea humanitaarista apua on nyt kiireellisesti lisättävä, mukaan lukien ruoka-apua, ravitsemustukea ja käteis- ja ostokuponkien jakelua. Tärkeintä on, että avustusjärjestöt pääsevät esteettä kaikkiin yhteisöihin koko Sudanissa, jotta voimme tavoittaa lapset ja heidän perheensä.  

Tämänhetkinen ruokaturvakriisi on osunut samaan aikaan Sudanin ”nälkävajeen” kanssa, jota kutsutaan myös laihaksi kaudeksi ja joka kestää yleensä kesäkuusta syyskuuhun. Jos apu ei saavu ajoissa, monet ihmiset, erityisesti lapset, ovat vaarassa kuolla nälkään. 

Äärimmäisen vaikeista oloista huolimatta henkilökuntamme, paikalliset kansalaisjärjestöt, yhteisölähtöiset järjestöt ja avustustyöntekijät eri puolilla Sudania työskentelevät lujasti ja oman henkensä vaarantaen pelastaakseen muiden hengen. On kuitenkin ehdottoman tärkeää, että kansainvälinen yhteisö ryhtyy toimiin, lisää avun rahoitusta ja asettaa etusijalle vuoropuhelun taistelujen lopettamiseksi. 

Sadekausi alkaa muutaman viikon kuluttua, minkä jälkeen osaan Darfuria on entistä vaikeampi päästä, koska jokia ei enää pysty ylittämään.  

Sudanin tulevaisuus riippuu siitä, miten sen lapset selviävät ja saavat kunnollista ravintoa. He ansaitsevat parempaa.”  

Tyttöjen päivä 11.10.2024

Konfliktit uhkaavat tyttöjen tulevaisuutta

Konfliktien keskellä elävät tytöt tarvitsevat puolustajia. Lahjoittamalla sinä voit auttaa. Osallistu Planin tyttöjen päivän kampanjaan ja tue tyttöjä keskellä konflikteja.

Lahjoita tytöille
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi