Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Kategoriat Lyhyet jutut
Kiberan nuoret naisyrittäjät selviävät pandemiasta sinnikkyytensä avulla
Koronaviruksen vaikutukset koettelevat Afrikan suurinta slummialuetta Kiberaa. Alueen nuoret naisyrittäjät ovat turvautuneet kekseliäisiin tapoihin työllistääkseen itsensä ja turvatakseen perheensä elannon.
Upporasvassa paistuvien ranskanperunoiden tuoksu leviää puhelinkopin kokoisesta kioskista vilkkaalle tielle, joka halkoo Kiberan slummia Nairobin laidalla. Perunoita paistaa 21-vuotias Grace.
Kibera on Kenian ja koko Afrikan suurin kaupunkislummi. Hökkelikylistä muodostuvalla alueella asuu arviolta 250 000 ihmistä. Nairobin 4,4 miljoonasta asukkaasta jopa 60 prosenttia elää slummeissa, joissa suuri osa asukkaista sinnittelee köyhyysrajan alapuolella.
Kiberassa elää paljon Gracen kaltaisia nuoria, jotka saavat elantonsa epäviralliselta sektorilta. Koska pandemia on tukahduttanut monen palvelualan työt, nuoret joutuvat kehittämään kekseliäitä tapoja ansaita rahaa.
Grace on käynyt Planin kurssin, jolla nuoret oppivat yrittäjyyttä ja säästämistä. Hän sai Planilta pesämunan, jonka päälle alkoi kerryttää säästöjä. Viime keväänä hän päätti käyttää niukan omaisuutensa yrityksen avaamiseen.
Kioskinsa avulla Grace on pystynyt tienaamaan elantonsa myös pandemian aikana. Hän säilyttää turvavälin asiakkaisiin myyntipöydän avulla ja käyttää myös kasvomaskia.
Ennen pandemiaa Grace omistautui vapaaehtoistyölle. Hän kiersi ympäri Kiberaa keskustelemassa ongelmista, jotka koskettavat alueen asukkaita.
Grace opasti myös kierroksia, joilla kansainväliset matkailijat tutustuivat Kiberan elämään, koska halusi murtaa ennakkoluuloja slummien asukkaista. Kierrosten vetämisestä sai myös mukavasti palkkaa. Ne kuitenkin keskeytyivät pandemiaan.
– Tämä aika on haastanut nuoret tutkimaan sitä, miten he voivat selviytyä vähäisillä resursseillaan. Nuorten on tärkeää uskoa mahdollisuuksiinsa ja säästää rahaa, Grace sanoo.
Pandemia haastaa slummien asukkaat monin tavoin
Kiberan asukkaiden on vaikea noudattaa ohjeita koronaviruksen torjumiseksi, koska väestö asuu tiiviisti pienissä kodeissa ja hygieniasta huolehtiminen on haasteellista vessojen, vesipisteiden ja pesu-aineiden puutteen vuoksi. Esimerkiksi ripulitaudit leviävät Kiberassa helposti.
Kiberan asukkaiden mahdollisuudet selviytyä laajasta epidemiasta ovatkin herättäneet syvää huolta. Vaikka suuri osa slummin väestöstä on lapsia ja nuoria, jotka välttyvät tyypillisesti koronaviruksen pahimmilta oireilta, Kiberassa asuu myös paljon riskiryhmien edustajia, kuten hiv-positiivisia ja keuhkosairaita.
Hallitus ja lukuisat kansalaisjärjestöt tiedottavat alueella koronaviruksen torjuntakeinoista. Seiniin on maalattu valistusmaalauksia, jotka kertovat turvaväleistä ja käsihygienian tärkeydestä. Kyynärpäätervehdykset ovat korvanneet katukuvassa kättelyt, ja moni ompelija myy nyt katukojuissaan kasvomaskeja.
Kenian raportoidut tartuntamäärät pysyivät pitkään maltillisina mutta nousivat merkittävästi loppusyksystä. Testauskapasiteetti on alhainen etenkin Kiberan kaltaisilla alueilla, joten tartuntojen todellista määrää ei tiedetä.
Koulut ovat avautuneet osittain, mutta suuri osa lapsista on yhä opetuksen ulkopuolella. Etäopiskelu on vaikeaa muun muassa verkkoyhteyden ja oppimateriaalien puutteen vuoksi, ja monen kiberalaislapsen on huolehdittava kotitöistä tai ansaittava rahaa. Myös suunnittelemattomien teiniraskauksien on havaittu lisääntyvän korona-pandemian aikana.
Omat ongelmansa luo nopeasti kasvanut työttömyys, jonka vuoksi monen perheen on nyt vaikea selviytyä.
Tienestiä slummin olojen parantamisesta
Ryhmä nuoria naisia kerää ripeästi roskia suureen kasaan aseinaan kumi-hansikkaat, hengityssuojat ja lapiot.
Yksi heistä on 23-vuotias Pauline. Ennen pandemiaa hän oli juuri suorittanut palvelualan kurssin ja perustanut oman yrityksen, jossa möi ruokaa rakennustyömaalla. Bisnes elätti myös Paulinen vanhemmat ja pikkusiskot.
– Koronavirus pysäytti kaiken, myös rakennustyömaan. Elämäni muuttui valtavasti. Perheeni ei pystynyt enää täyttämään perustarpeitaan, ja tajusin, että jotain on pakko tehdä, Pauline kertoo.
Pauline liittyi työntekijäksi Kazi Mtaani -ohjelmaan. Se on Kenian hallituksen työllisyyshanke, joka pyrkii suojaamaan nuoria koronapandemian taloudellisilta iskuilta.
Kazi Mtaani -ohjelmassa nuoret parantavat epävirallisten asuinalueiden, kuten Kiberan, oloja. He esimerkiksi siistivät ympäristöä ja parantavat saniteettitiloja.
– Kaikki, mitä toivoimme, oli säällinen toimeentulo. Olimme onnekkaita, kun pääsimme mukaan tähän ohjelmaan, Pauline kuvaa ryhmänsä tuntoja.
Ohjelmassa Pauline on muun muassa puhdistanut jäteojia ja siistinyt katuja.
– Kannustan muita nuoria tekemään tätä työtä mieluummin kuin turvautumaan laittomiin ja vaarallisiin bisneksiin. Koronapandemian pitäisi olla meille hälytyskello, joka kannustaa meitä olemaan luovia ja miettimään tulevaisuuttamme. Toivon, että tulevaisuus on valoisa ja löydän uusia mahdollisuuksia.
Pienyrittäjä toivoo voimia kaikille nuorille
Prisca, 24, elättää Kiberassa kahta pientä lastaan. Myös hän on käynyt Planin koulutuksen, jossa oppi ammatti- ja yrittäjyystaitoja.
Kurssi rohkaisi työtöntä Priscaa perustamaan ruoka-alan yrityksen korona-pandemian kynnyksellä.
Nyt Prisca tienaa noin neljä euroa päivässä valmistamalla riisipataa kadun varressa ja myymällä sitä naapurustonsa asukkaille.
– Bisnekseni avulla olen pystynyt ostamaan perheelleni esimerkiksi kuukautis-siteitä, vaatteita ja ruokaa. Rukoilen, että tämä jatkuu myös, kun pandemia on ohi.
Priscan ajatukset ovat usein muissa nuorissa, jotka kamppailevat samojen haasteiden kanssa.
– Kannustan nuoria ympäri maailmaa olemaan vahvoja ja keksimään sellaista tekemistä, joka suojaa heitä pandemian vaikutuksilta.
Kategoriat Kuvareportaasit
Plan-lehti 4/2020
Vuoriston kadonneet tytöt
Ihmiskauppiaat sieppaavat Pohjois-Vietnamin vuoristosta tyttöjä morsiamiksi Kiinaan. Pakkoavioliitto tarkoittaa tytöille oikeuksien menettämistä ja heidän perheilleen surua ja epävarmuutta. Plan levittää alueella tietoa ihmiskaupan vaaroista.
Kategoriat Lyhyet jutut
Plan-lehti 4/2020
Pojat ja miehetkin voittavat, kun sukupuolten tasa-arvo toteutuu
Tyttöjen päivä kirvoitti sosiaalisessa mediassa huolta poikien syrjinnästä. Tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon edistäminen ei ole kuitenkaan pois pojilta, vaan kaikki voivat paremmin tasa-arvoisissa yhteiskunnissa.
Kategoriat Vapaaehtoisten tarinat
Plan-lehti 4/2020
Vapaaehtoiset nostivat tyttöjen kohtaamaa verkkohäirintää esiin ympäri Suomea
Tyttöjen päivä ja tyttöjen kohtaama verkkohäirintä näkyivät ja kuuluivat lokakuussa niin verkossa kuin ympäri maata. Vapaaehtoisemme toivat monipuolisesti esiin tyttöjen kohtaamaa verkkohäirintää.