Lämmintä poltetta syksyyn 

Kaakkois-Afrikassa grilliruokaa maustaa usein aromikas ja tulinen piri piri -kastike, joka sopii niin kasvisten, kalan kuin lihankin mausteeksi. Kastikkeen historia ulottuu siirtomaa-aikaan, jolloin portugalilaiset toivat linnun­silmächilin Brasiliasta Afrikkaan. Piri piri tarkoittaa swahilin kielellä ”väkevä väkevä”. 

Ainekset:

  • 12 linnunsilmächiliä (tai muuta punaista chilipalkoa, tulisuusaste oman maun mukaan)
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 rkl savupaprikajauhetta
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1,5 dl valkoviinietikkaa
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • Valmistus:

    Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita blenderissä tai sauva­sekoittimella sileäksi kastikkeeksi. Mausta seoksella grilliruokia tai käytä sitä dippikastik­keena. Kastike säilyy jääkaapissa lasipurkissa joitakin viikkoja.