Artikkelit, 6.4.2022

Leikki tuo turvaa sotalasten traumoihin

Ukrainalainen tyttö romanialaisessa pakolaiskeskuksessa.

Sodan traumatisoimat ukrainalaiset lapset saavat psykososiaalista tukea ja turvallisen leikkipaikan pakolaissuojassa Romaniassa.

Ukrainalainen Milana, 4, juoksentelee iloisesti pakolaissuojan leikkihuoneessa Suceavan kaupungissa Romaniassa. Hän saa kaikki hymyilemään.

Milana saapui keskukseen kaksi päivää sitten äitinsä ja isoäitinsä kanssa. He olivat sitä ennen matkustaneet Harkovan kaupungista junalla ja bussilla ja lopulta kävelleet rajan yli. Rajalla vapaaehtoistyöntekijät auttoivat Milanaa pääsemään väliaikaiseen majoitukseen. Täältä perhe aikoo matkustaa Italiaan sukulaisten luo.

Milanan äiti kaipaa puolisoaan, joka jäi Ukrainaan. Samalla kun Milana leikkii, hänen isänsä katsoo tyttärensä puuhia Facetime-yhteydellä kyyneleet silmissään.

Suceavan kaupunki vastaanottaa päivittäin tuhansia pakolaisia Ukrainasta. Planin tukema hyväntekeväisyysjärjestö FARA on perustanut suojapaikan tyhjillään olevaan rakennukseen noin 40 kilometrin päässä Ukrainan rajalta. Suurin osa pakolaisista viipyy vain päivän tai pari ennen kuin jatkaa matkaansa.

Henkilökunta työskentelee vuorokauden ympäri ja tarjoaa pakolaisille ruokaa, hygieniatarvikkeita, vaatteita ja psykologista tukea.

Isän ikävä jäi

Myös ystävykset Ina, 32, ja Natasha, 29, majoittuvat pakolaissuojassa. Ina pakeni Ukrainasta ensin äitinsä ja tyttärensä Angelinan, 6, kanssa ja soitti sitten Natashalle löytäneensä turvallisen paikan. Natasha saapui tyttärensä Margaretan, 3, ja äitinsä kanssa seuraavana päivänä pakolaisten majoituskeskukseen.

“Ystävät auttavat toisiaan”, Natasha sanoo ja hymyilee vieressään istuvalle Inalle.

Naiset ovat miettineet joka päivä, oliko oikea ratkaisu paeta kotoa läheisten luota.

”Me rakastamme kotimaatamme ja haluamme palata takaisin kotiin. Siellä ovat perheemme, puolisomme ja veljemme.”

Ina on eronnut tyttärensä isästä, mutta kertoo tyttärensä kaipaavan armeijassa olevaa isäänsä valtavasti. Myös Natashan puoliso jäi Ukrainaan, kuten suuri osa ukrainalaisista miehistä.

”Soitan joka päivä miehelleni ja itkemme puhelimessa. Olemme kuitenkin toiveikkaita”, Natasha sanoo.

Leikkiminen parantaa lasten traumoja

Tuhannet ukrainalaiset pakolaislapset ovat traumatisoituneet kokemistaan asioista. Naiset ja lapset saavat keskuksesta turvapaikan lisäksi myös muuta apua ja psykososiaalista tukea. Keskuksen tiimin kuuluu sosiaalityöntekijöitä ja psykologeja.

”Ennen lähtöämme kotikaupungissamme oli useita ilmahyökkäyksiä joka päivä. Sireenit soivat koko päivän, ja raketit lensivät kaupungin yllä. Jouduimme pakenemaan pommisuojiin ja piilottelimme sukulaistemme kanssa kellarissa. Tyttäreni on yhä hyvin peloissaan ja pelkää kovia ääniä. Tämä kaikki pysyy hänen mielessään pitkään”, Ina kertoo.

Myös Natasha kertoo tyttärelleen jääneen pelkoja. He joutuivat usein juoksemaan pommisuojiin keskellä yötä.

”Käärin tyttäreni huopaan, kun juoksimme yöllä pommisuojaan. Oli todella kylmä. Silloin päätin, että meidän on lähdettävä.”

Leikkiminen auttaa lapsia toipumaan. Pakolaisten majoituskeskuksessa lapset saavat leikkiä turvallisesti ja käsitellä traumaattisia kokemuksiaan. Henkilökunta ei puhu ukrainan kieltä, mutta keskustelu äitien kanssa onnistuu käännössovelluksen avulla.

”Pakolaiset tarvitsevat tukea myös matkan jatkamisessa, pidemmässä majoittumisessa ja sopeutumisessa uuteen maahan. Seuraamme perheiden matkan jatkumista, jotta he pääsevät turvallisesti seuraavaan kohteeseensa”, kertoo FARAn perustaja Jane Nicholson.

Autamme Ukrainan lapsia

Jo yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta. Suurin osa pakoon lähteneistä on lapsia ja naisia.

Monet pakolaislapsista ovat joutuneet kokemaan järkyttäviä asioita ja tarvitsevat turvaa sekä psykososiaalista tukea. Yhdessä kumppanijärjestöjemme kanssa autamme sotaa pakenevia lapsia ja heidän perheitään.

Näin autamme:

  • Tarjoamme Ukrainan pakolaisille hätäapua Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa.
  • Vahvistamme lastensuojelua pakolaiskeskuksissa ja perustamme niihin turvallisia tiloja, joissa lapset saavat olla lapsia, levätä ja leikkiä.
  • Olemme mukana varmistamassa, että pakolaiset saavat suojaa, vettä, ruokaa ja perustarvikkeita.
  • Tuemme lasten paluuta takaisin kouluun.

Lue lisää >

Tyttöjen päivä 11.10.2024

Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa

Joka kuudes lapsi maailmassa elää konfliktialueella. Lahjoittamalla autat rakentamaan turvallisempaa tulevaisuutta siellä, missä elämä horjuu perustuksiaan myöten.

Anna aineeton lahja
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi
Artikkelit, 8.11.2024

Ukrainan sota jättää jäljet nuorten mielenterveyteen

Ukrainan hyökkäyssodan alkamisesta on kulunut lähes kolme vuotta. Sodalla on syvä vaikutus nuorten mielenterveyteen. Viisi nuorta kertoo rohkeasti ja avoimesti siitä, millaista on kasvaa sodan jaloissa.
Tuhoutunut koulu Ukrainassa. Seinää kaatunut, kuvassa näkyy rapistunut liikuntasalin koripalloteline.
Kannanotot, 23.2.2024

Ukraina: Sodassa on kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana päivittäin 42 siviiliä

Kaksi vuotta Ukrainan sodan kärjistymisen jälkeen yli 10 500 siviiliä on kuollut, heistä 587 lapsia,…
Planin työntekijä juttelee lapsille urheilukentällä Moldovassa.
Artikkelit, 30.6.2023

Ukrainan lasten koulunkäynnin tukemiseen 775 000 euroa

Maaliskuussa Ylen kanavilla järjestetyn Apua Ukrainaan -tukikonsertin tuotot on nyt siirretty mukana olleille järjestöille. Konsertin ja Planin hätärahaston tuotoilla edistämme lasten koulunkäyntiä Ukrainassa ja Moldovassa.