Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Tyttöjen päivä
Tytöt ja tieto
Oikean tiedon avulla tytöt voivat päättää omasta kehostaan ja elämästään.
Jos tytöiltä ja heidän yhteisöiltään puuttuu tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista, tytöt altistuvat liian varhaisille raskauksille ja avioliitoille, väkivallalle ja hyväksikäytölle. Parannamme tyttöjen asemaa lisäämällä tietoa ja muuttamalla haitallisia käsityksiä ja tapoja yhdessä yhteisöjen kanssa.
Teini-ikäiset tytöt ympäri maailmaa eivät tiedä, että heillä on oikeus päättää omasta kehostaan. Myös heidän perheiltään ja yhteisöiltään puuttuu usein tietoa tyttöjen oikeuksista sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydestä.
Tiedon puute ja haitalliset normit ovat merkittävimpiä syitä siihen, etteivät tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisoikeudet toteudu. Joka vuosi 12 miljoonaa tyttöä joutuu naimisiin alaikäisenä ja 16 miljoonaa 15–19-vuotiasta tulee äidiksi, monet heistä tiedon puutteen vuoksi.
Kun tytöt eivät saa tietoa oikeuksistaan, kehonsa toiminnasta, seksuaalisuudesta ja ehkäisystä, he ovat alttiita liian varhaisille raskauksille ja hyväksikäytölle. Varhaiset raskaudet johtavat usein lapsiavioliittoihin, turvattomiin abortteihin ja terveysongelmiin, kuten vakaviin komplikaatioihin raskauden ja synnytyksen aikana. Tiedon puute johtaa myös pelkoon ja ahdistukseen esimerkiksi kuukautisten tai raskauden aikana. Tytöt eivät tiedä, mitä heidän keholleen tapahtuu.
Oikean tiedon puute ja uskomukset pitävät yhteisöissä yllä haitallisia normeja ja perinteitä. Esimerkiksi tyttöjen sukuelinten silpominen ja lapsiavioliitot johtuvat usein siitä, että ne liitetään virheellisesti tyttöjen siveyteen ja perheen kunniaan. Myös käsitys siitä, että tytöt ovat vähempiarvoisia kuin pojat, johtuu haitallisista normeista ja tiedon puutteesta.
Näin oikea tieto edistää tyttöjen oikeuksia
- Tiedon lisääminen ja haitallisten normien purkaminen ovat tehokkaimmat keinot muuttaa asioita pysyvästi. Työskentelemme yhdessä tyttöjen, perheiden ja yhteisöjen kanssa, jotta he saavat tutkimukseen perustuvaa, avointa tietoa ja jotta he voivat itse tunnistaa haitalliset normit ja muuttaa niitä.
- On välttämätöntä, että tytöt tuntevat omat oikeutensa ja voivat vaatia niiden toteutumista. Kun tytöt saavat oikeaa tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja tarjolla olevista palveluista, he voivat tehdä valistuneita päätöksiä omasta kehostaan ja tulevaisuudestaan.
- On oleellista, että tyttöjen lisäksi myös perheet ja yhteisöt ymmärtävät tasa-arvon ja tyttöjen oikeuksien merkityksen sekä haitallisten perinteiden vahingolliset seuraukset. Työskentelemme perinteisten johtajien, vanhempien, opettajien ja viranomaisten kanssa asenteiden muuttamiseksi. Kun tieto lisääntyy ja normit muuttuvat kaikilla tasoilla, tyttöjen asema paranee pysyvästi ja yhteisöt ja yhteiskunnat muuttuvat tasa-arvoisemmiksi.
Tyttösponssina lahjoitat tietoa
Kuukausilahjoituksellasi koulutamme
- yhteisöjen vapaaehtoisia seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Tiedon avulla he purkavat mm. kuukautisiin liittyviä haitallisia uskomuksia.
- nuoria tasa-arvosta ja seksuaalioikeuksista. Oikeutensa tuntevat tytöt ja pojat voivat puolustaa itseään ja muita sekä muuttaa yhteisön asenteita.
- yhteisöjohtajia tyttöjen oikeuksista ja tasa-arvosta. Johtajien kautta tieto, asenteet ja tavat leviävät koko yhteisöön.
Toimi asiallisen tiedon puolesta verkossa
Sosiaalinen media tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden tuoda esiin mielipiteitään ja tuottaa sisältöä. Internet on tehnyt maailmaa monella tavalla tasa-arvoisemmaksi.
Samaan aikaan sosiaalinen media tarjoaa alustan virheellisen tiedon levittämiselle ja erilaisille kielteisille ilmiöille, kuten mielipiteiden nopealle kärjistymiselle, kiusaamiselle ja vihapuheelle.
Misinformaatio tarkoittaa valheellista, harhaanjohtavaa ja usein haitallista informaatiota, jota ihmiset jakavat erehdyksessä.
Disinformaatio tarkoittaa valheellista, harhaanjohtavaa ja usein haitallista informaatiota, jota ihmiset jakavat tarkoituksella aiheuttaakseen haittaa ja/tai hyötyäkseen siitä.
Fiksun somevaikuttajan vinkit:
- Ole somessa kunnioittava ja aito. Käytä julkaisuissasi aitoja ja asiayhteyteen sopivia kuvia.
- Erota faktat ja mielipiteet. Kerro somekanavillasi, milloin on kyse omasta mielipiteestäsi ja milloin tutkitusta tiedosta.
- Kysy ja kyseenalaista. Jos ystäväsi jakaa perättömiä väitteitä, kysy mihin lähteisiin jaettu materiaali perustuu. Pohdi myös, kuka hyötyy väärän tiedon levittämisestä.
- Jaa eteenpäin vain sellaista aineistoa, jonka alkuperään voit luottaa. Tarkista jakamiesi juttujen lähde ja julkaisun ajankohta. Luotettavina tiedonlähteinä voi pitää esimerkiksi Julkisen sanan neuvostoon kuuluvia medioita sekä viranomaisten ja tutkimuslaitosten julkaisemaa tietoa.
- Pohdi omia asenteitasi ja ennakkoluulojasi. Uskomme helpommin sellaisia uutisia, jotka vahvistavat omaa maailmankuvaamme.
- Säilytä kriittisyys ja maltti. Sosiaalisen median maailma on nopeatempoinen, ja moni somen käyttäjä jakaa eteenpäin uutisjuttuja, joista on lukenut pelkän otsikon. Näin toimii esimerkiksi 60 prosenttia Twitterin ja 70 prosenttia Facebookin käyttäjistä.
- Toimi turvallisen tilan puolesta. Puutu kiusaamiseen ja vihapuheeseen aktiivisesti.
- Jos teet kaupallista yhteistyötä, sitoudu eettisyyteen. Tutustu esimerkiksi PING Ethicsin ohjeistukseen.
Lukuvinkkejä: Feikkiä vai faktaa -käsikirja: somekäsikirja.fi, Johanna Vehkoo: Valheenpaljastajan käsikirja, Ylen Valheenpaljastaja-sarja