Usein kysyttyä: Yhteydenpito kummilapsen kanssa

Tyttö kirjoittaa lehtiöön kumartuneena.
Usein kysyttyä: Yhteydenpito kummilapsen kanssa

Täältä löydät vastaukset kysymyksiin, jotka liittyvät yhteydenpitoon kummilapsen kanssa

Etkö löytänyt vastausta etsimääsi kysymykseen?

Kirjeenvaihto kummilapsen kanssa tuottaa iloa sekä sinulle että kummilapsellesi. Se on hyvä tapa tutustua hänen elämäänsä ja kulttuuriinsa. 

Kirjoitathan lyhyitä, korkeintaan sivun mittaisia kirjeitä kummilapsellesi. Kirjoita hänen ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti. Voit kertoa esimerkiksi arjestasi, erilaisista vuodenajoistamme tai kansallisesti viettämistämme juhlapäivistä. Vältäthän kirjoittamasta uskonnostasi tai kommentoimasta kummilapsen maan poliittista tilannetta.

Nykyisin kaikki kummiposti toimitetaan sähköisesti ohjelmamaihimme. Oma Plan -palvelun kautta lähetetyt tervehdykset kulkevat suojatun yhteyden välityksellä eri maiden järjestelmiin. Oma Planista löytyy valmiita kirjemallipohjia, joihin voit lisätä henkilökohtaiset terveiset kummilapselle. Voit liittää mukaan valokuvan ja pienen askartelutehtävän. Oma Planiin voi rekisteröityä ja kirjautua täällä.

Mikäli et halua ottaa käyttöösi Oma Plania, voit edelleenkin lähettää kummikirjeitä perinteisellä postilla. Tällöin skannaamme kirjeet liitteineen, jotta voimme lähettää ne sähköisesti eteenpäin. Teknisten syiden vuoksi kirjeen maksimikoko on kaksi sivua sisältäen tekstiosuuden ja kuvia tai piirroksia. Jotta skannausjälki olisi riittävän selkeää, tulisi kirjepaperin olla mahdollisimman vaaleaa, mieluiten valkoista. Merkitsethän molempien sivujen etupuolelle kirjeenvaihdossa tarvittavat tunnistetiedot eli oman nimesi ja Plan-numerosi sekä kummilapsen nimen, numeron ja kotimaan. Lähetä kirje osoitteeseen Plan International Suomi /Kummiposti, Lautatarhankatu 6, 00580 Helsinki. Lasten vastauskirjeet tulostetaan ja toimitetaan sinulle tavalliseen tapaan.

Varsinaisia lahjoja tai rahaa kummilapselle ei voi lähettää, koska se ei tue perusajatustamme kaikkien lasten yhtäläisistä mahdollisuuksista. Kokemuksemme onkin osoittanut, ettei kummilahjoilla ollut aina positiivinen vaikutus yhteisöön. Niille perheille, joiden lapset eivät saaneet lahjoja, oli vaikea selittää, miksi lahjoja saivat vain tietyt lapset. Kevyet kirjelähetykset helpottavat myös paikallisten työntekijöidemme postinjakelua. 

Nykyisin kaikki kummiposti toimitetaan sähköisesti ohjelmamaihimme. Oma Plan -palvelun kautta lähetetyt tervehdykset kulkevat suojatun yhteyden välityksellä eri maiden järjestelmiin. Oma Planista löytyy valmiita kirjemallipohjia, joihin voit lisätä henkilökohtaiset terveiset kummilapselle. Voit liittää mukaan valokuvan ja pienen askartelutehtävän.

Mikäli et halua ottaa käyttöösi Oma Plania, voit edelleenkin lähettää kummikirjeitä perinteisellä postilla. Tällöin skannaamme kirjeet liitteineen, jotta voimme lähettää ne sähköisesti eteenpäin. Teknisten syiden vuoksi kirjeen maksimikoko on kaksi sivua sisältäen tekstiosuuden ja kuvia tai piirroksia. Jotta skannausjälki olisi riittävän selkeää, tulisi kirjepaperin olla mahdollisimman vaaleaa, mieluiten valkoista. Merkitsethän molempien sivujen etupuolelle kirjeenvaihdossa tarvittavat tunnistetiedot eli oman nimesi ja Plan-numerosi sekä kummilapsen nimen, numeron ja kotimaan. Lasten vastauskirjeet tulostetaan ja toimitetaan sinulle tavalliseen tapaan.

Voit kirjoittaa kirjeen äidinkielelläsi, englanniksi tai kummilapsen äidinkielellä, esimerkiksi espanjaksi. Jos kirjoitat suomeksi tai ruotsiksi, vapaaehtoisemme kääntävät kirjeet englanniksi. Kohdemaassa kirjeet käännetään tarvittaessa lapsen äidinkielelle.

Saat kummilapsesi kirjoittamat kirjeet englanniksi. Jos et osaa englantia ja haluat vastaanottaa kummilapsen kirjeet ja muut häneen liittyvät tiedot suomeksi tai ruotsiksi, ilmoitathan asiasta lahjoittajapalveluun. Alkuperäinen kirje liitetään aina käännökseen mukaan, joten saapuva posti sisältää usein kaksi tekstiä, alkuperäiskirjeen ja englanninkielisen käännöksen. Jos olet pyytänyt meiltä käännöksen äidinkielellesi, saat kolmannen version viestistä.

Saat yleensä vastauskirjeen kummilapselta muutaman kuukauden sisällä kirjeestäsi. Jos viestiä ei kuulu, ota yhteyttä lahjoittajapalveluumme joko puhelimitse 09 6869 8030 ma–to klo 11–13 tai lähetä sähköpostia info@plan.fi

Kirjeenvaihto on toisinaan hidas prosessi. Tervehdysten kääntäminen eri kielille saattaa ruuhkautua. Jos kummilapsesi perhe ei ole paikalla, kirje toimitetaan heille seuraavalla kerralla, kun yhteisössä vieraillaan. Joillakin alueilla hankalat olosuhteet, kuten sadekausi, saattavat myös aiheuttaa viivästymistä. 

Toisinaan lapsen kirjeestä puuttuu vastaus esittämiisi kysymyksiin tai kirjettäsi ei edes mainita. Kirjeenne ovat saattaneet mennä ristiin. Huomioithan, että kummilapsesi kirjoitustapa saattaa poiketa paljonkin suomalaisesta ja olla esimerkiksi hyvin muodollinen. Joissain kulttuureissa kirje aloitetaan usealla kohteliaisuuslauseella ennen varsinaiseen asiaan pääsemistä. Käännös on tämän vuoksi kirjettä lyhyempi.

Joskus paikallinen vapaaehtoisemme on yhteisön ainoa luku- ja kirjoitustaitoinen henkilö, jolloin hän kirjoittaa kirjeen yhdessä perheen kanssa. Lapset eivät välttämättä ole tottuneet kertomaan kirjeissä henkilökohtaisista asioistaan. Kaikkia kysymyksiä ei välttämättä ymmärretä tai niitä ei pidetä tärkeinä. 

Eri alueilta tulevat kummilasten kirjeet eroavat paljon toisistaan. Jotkut lapset kirjoittavat ja toiset lähettävät piirustuksia. Emme voi juurikaan vaikuttaa kirjeiden sisältöön tai muotoon. Järjestämme monissa maissa työpajoja, joissa lapset yhdessä miettivät, mitä kirjoittaisivat kummeille. Toiminta voi kuulua myös koulun opetusohjelmaan. Siksi samassa yhteisössä asuvien lasten kirjeet saattavat muistuttaa toisiaan.

Työntekijämme pyrkivät selvittämään muuton syyn. Jos lapsi asuu väliaikaisesti sukulaisten luona tai on mennyt tapaamaan toisella paikkakunnalla asuvaa vanhempaansa, hänen paluustaan ei voida olla varmoja. Mikäli lapsi ei ole palannut muutaman kuukauden kuluessa, kummisuhde joudutaan valitettavasti katkaisemaan, jonka myötä myös yhteydenpito päättyy. Ilmoitamme asiasta aina kummille.