Tyttöjen ääni kuuluviin | Plan

Tyttöjen ääni kuuluviin

Tytöillä on avainrooli, kun he kertovat perheelleen ja yhteisölleen ongelmista, joita nuorena avioituminen aiheuttaa.

 

Zemban koulussa Sambian itäosassa toimii yksi lasten ja nuorten ryhmistämme. Siihen kuuluu parikymmentä 11–17-vuotiasta tyttöä.  Ryhmä seuraa muiden tyttöjen läsnäoloa koulussa ja jäljittää poissaolevia tyttöjä sekä selvittää syyt poissaoloihin. Ryhmä on pelastanut monta tyttöä lapsiavioliitolta. ”Jos meille selviää, ettei tyttö tule kouluun, koska hän on joutumassa lapsiavioliittoon, me yritämme opastaa vanhempia päästämään tytön avioliiton sijaan takaisin kouluun”, ryhmässä toimiva Precious kertoo.

Lapsiavioliittojen lopettamiseen tarvitaan kaikkia. Tuellamme tytöt, pojat, opettajat, kyläpäälliköt, terveysammattilaiset ja omia kokemuksiaan jakavat, nuorena avioituneet tytöt muuttavat yhteisönsä asenteita. Perustamme esimerkiksi lasten ja nuorten ryhmiä, jotka lisäävät muiden lasten sekä vanhempien tietoa lapsiavioliitoista ja muista tyttöjen oikeuksia rikkovista haitallisista perinteistä. Koulutamme tyttöjä ja poikia seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, niihin liittyvistä oikeuksista ja esimerkiksi lapsiavioliittojen seurauksista. Kun asenteet muuttuvat, yhä useampi tyttö voi käydä koulunsa loppuun sen sijaan, että joutuisi naimisiin ja tulisi raskaaksi liian nuorena.

”Kun tyttö tulee raskaaksi, vanhemmat pakottavat usein tytön naimisiin ja ottavat hänet pois koulusta. Mutta jos vanhemmat tietävät enemmän lapsiavioliiton haitoista ja koulutuksen hyödyistä, he eivät toimi näin. Kyse on usein siitä, että tyttöjen koulutusta ei ymmärretä.”

Plan International Sambian terveyskoordinaattori Patricia Nangoyi

 
Tyttösponssi-kuukausilahjoituksella tuet heitä, joiden tiellä on enemmän esteitä kuin toisten: maailman heikoimmassa asemassa olevia tyttöjä.

Lue lisää Tyttösponssista >