Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Tytöt ja tasa-arvo
Tyttöjen oikeudet todeksi
Maailman heikoimmassa asemassa olevat tytöt kokevat usein syrjintää ikänsä, sukupuolensa ja köyhyytensä takia.
Tytöillä on sukupuolensa vuoksi poikia heikommat lähtökohdat toteuttaa oikeuksiaan ja mahdollisuuksiaan. Työskentelemme tyttöjen aseman parantamiseksi ympäri maailmaa.
Maailman heikoimmassa asemassa olevat tytöt kohtaavat monia haasteita, kuten huono koulutus, lapsiavioliitot, väkivalta, lapsikauppa ja liian varhaiset raskaudet. Köyhyys ja haitalliset sukupuolinormit estävät tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa toteutumasta.
Edistämme tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa, sillä jokaisella tytöllä on oikeus saada koulutusta, osallistua päätöksentekoon, hankkia riittävä toimeentulo ja kasvaa turvassa. Ajamme työssämme yhteiskunnallista muutosta, jotta tyttöjen elämää rajoittavat rakenteet muuttuvat myönteisiksi tyttöjen oikeuksille.
Tytöt voivat muuttaa maailmaa
Tasa-arvoinen yhteiskunta on parempi paikka kaikille. Kun tytöt saavat koulutuksen ja voivat osallistua täysivaltaisesti työelämään sekä päätöksentekoon, yhteiskunnat vaurastuvat ja voivat tarjota enemmän mahdollisuuksia kaikille.
Tasa-arvoa ja tyttöjen oikeuksia ei voida edistää ilman, että tytöt otetaan mukaan. Tytöt kaikessa moninaisuudessaan ovat tasa-arvotyön etulinjassa. Me haluamme olla mukana tukemassa tyttöjä, jotka kamppailevat oikeuksiensa puolesta ympäri maailmaa ja inspiroivat myös muita toimimaan paremman maailman puolesta.
Työskentelemme yhdessä tyttöjen kanssa ja annamme tytöille mahdollisuuksia saada äänensä kuuluviin koulussaan, yhteisössään ja yhteiskunnassaan.
Näin edistämme tyttöjen oikeuksia
Tyttöjen koulutus
Moni kehittyvissä maissa asuva tyttö jää kokonaan koulutuksen ulkopuolelle tai joutuu keskeyttämään koulunkäyntinsä liian varhain. Autamme tytöt kouluun, koska se on heidän ihmisoikeutensa ja auttaa yhteiskuntia kehittymään.
Lue lisääSeksuaali- ja lisääntymisoikeudet
Eriarvoisuus ja syrjivät käytännöt estävät monien tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien toteutumisen. Teemme töitä, jotta jokaisella tytöllä olisi oikeus päättää kehostaan ja elää ilman väkivaltaa, syrjintää ja hyväksikäyttöä.
Lue lisääSukupuolittunut väkivalta
Kaikenlainen väkivalta on tuomittavaa. Työskentelemme erityisesti lopettaaksemme tyttöihin ja nuoriin naisiin kohdistuvan sukupuolittuneen väkivallan.
Lue lisääTytöt kriiseissä
Katastrofeissa, konflikteissa ja muissa kriiseissä tytöt ja nuoret naiset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. Tuemme tyttöjä kriisien keskellä.
Lue lisääTytöt ja teknologia
Mahdollisuus käyttää, luoda ja kehittää teknologiaa on tasa-arvokysymys. Haluamme, että teknologia ja internet ovat tytöille mahdollisuuksia, eivät esteitä.
Lue lisääMitä olemme jo saaneet aikaan?
Olemme parantaneet tyttöjen koulutusta ja suojelua jo 50 maassa.
Olemme huolehtineet tyttöjen suojelusta katastrofeissa, kuten koronapandemiassa, Idai-hirmumyrskyssä ja Itä-Afrikan ruokakriisissä.
Olemme edistäneet lapsiavioliitot kieltävien lakien toteutumista esimerkiksi Malawissa, Zimbabwessa, Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa.
Olemme heikentäneet haitallisia perinteitä, kuten sukuelinten silpomista. Esimerkiksi Etiopiassa 84 yhteisöä, joissa työskentelemme, on kieltänyt silpomisen.
Entäs pojat?
- Tuemme työssämme myös poikia. Haluamme, että kaikki lapset voivat toteuttaa itseään tasa-arvoisesti ja tasavertaisina yhteiskunnan jäseninä.
- Sukupuoliin liittyy paljon erilaisia odotuksia ja käsityksiä. Tyttöjen yleisiä ongelmia ovat esimerkiksi lapsiavioliitot ja varhaiset raskaudet. Pojille puolestaan asetetaan usein elättäjän vastuu, eikä heidän osallistumistaan lastenkasvatukseen tueta.
- Tyttöjen oikeuksien edistäminen hyödyttää kaikkia. Kun tytöt ja naiset saavat koulutusta ja voivat osallistua työelämään sekä päätöksentekoon, yhteiskunnat vaurastuvat ja voivat tarjota enemmän mahdollisuuksia kaikille.
- Työskentelemme sen eteen, että tytöt ja pojat saavat itse valita tulevaisuutensa sekä elää tasa-arvoisesti, terveellisesti ja turvallisesti ilman eri sukupuolille asetettuja rajoittavia rooliodotuksia.
Miten huomioimme sukupuolen moninaisuuden?
Sukupuoli on moninainen ilmiö. Se ei ole jaettavissa selkeästi kahteen toisistaan erotettavaan sukupuoleen vaan sen ilmenemismuodot ovat moninaisemmat. Meille on tärkeää edistää toiminnallamme ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta ja välttää tarpeetonta jaottelua vain kahteen sukupuoleen.
Työssämme on silti edelleen aiheellista tuoda sukupuoli näkyville ja esimerkiksi kerätä sukupuoleen perustuvaa tietoa ihmisistä, joiden kanssa työskentelemme. Näin voimme puuttua sukupuolen perusteella tapahtuvaan syrjintään ja epätasa-arvoiseen kohteluun.
Kaikissa yhteiskunnissa ihmisiä jaotellaan sukupuolen perusteella ja sukupuoliin liitetään paljon erilaisia käsityksiä ja odotuksia.
Suurin osa ihmisistä identifioituu tähän niin kutsuttuun binääriseen jaotteluun eli kokee olevansa joko miehiä tai naisia. Sukupuoliin liittyvät odotukset ja roolit ovat usein ahtaita ja rajoittavat ihmisten mahdollisuutta toimia ja elää kuten he haluaisivat, vaikka he identifioituisivat miehiksi tai naisiksi.
Ihmisille, jotka eivät identifioidu kahden sukupuolen malliin, tämä jaottelu ja niihin liittyvät roolit ovat vielä syrjivämpiä ja rajoittavampia ja johtavat usein jopa sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaan väkivaltaan.
Planin tavoite on muuttaa sukupuolten epätasa-arvoa ylläpitäviä rakenteita ja valtasuhteita. Kiinnittämällä huomiota ahtaisiin sukupuolirooleihin ja -stereotypioihin sekä niitä ylläpitäviin normeihin teemme näkyväksi sen, kuinka ahtaat käsitykset sukupuolista haittaavat lasten ja nuorten kokonaisvaltaista kehitystä ja aiheuttavat syrjintää. Tämä auttaa meitä myös ymmärtämään ja tunnistamaan entistä paremmin sukupuolivähemmistöjen kohtaamaa syrjintää.
Työ sukupuolistereotypioiden ja haitallisten sosiaalisten normien purkamiseksi hyödyttää kaikkia, miten tahansa ihminen määritteleekään sukupuolensa, ja antaa kaikille tilaa olla oma itsensä.
Joudumme kuitenkin myös huomioimaan, että työskentelemme maissa ja yhteisöissä, joissa saatavilla oleva tieto rajautuu kahteen sukupuoleen. Joissain maissa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta puhuminen on jopa laitonta.
Säilyttääksemme mahdollisuutemme edistää tasa-arvoa ja lasten oikeuksia erilaisissa yhteiskunnissa pitäydymme puheessamme yleisellä tasolla kaksijakoisessa sukupuolikäsityksessä. Tämä ei kuitenkaan vähennä sitoutumistamme kaikkien ihmisten oikeuksien edistämiseen.
Yksi työmme lähtökohdista on lasten ja nuorten moninaisuuden huomioiminen. Tämä tarkoittaa, että huomioimme ihmisten erilaiset identiteetit sekä taustatekijät, jotka vaikuttavat ihmisten kohtaamaan syrjintään. Erilaiset sukupuoli- ja seksuaali-identiteetit ovat yksi osa tätä kokonaisuutta.
Viime vuosina järjestömme on vauhdittanut teemaan liittyvää koulutusta eri puolilla maailmaa. Pyrimme myös varmistamaan, että henkilökuntamme ei syrji ketään sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella.
Plan tekee myös kohdistettua työtä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kanssa. Viime vuosina olemme toteuttaneet tällaisia hankkeita esimerkiksi Brasiliassa, Kolumbiassa, Beninissä, Thaimaassa ja Filippiineillä. Teemme myös yhteistyötä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä edustavien järjestöjen kanssa useissa maissa.
Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen organisaatiomme sisällä vahvistuu koko ajan. Samalla parannamme organisaatiomme sisäistä yhdenvertaisuutta. Näin pystymme myös tukemaan entistä paremmin lapsia ja nuoria kasvamaan täysipainoisesti sellaisina ja sellaisiksi kuin he oikeasti ovat.
Lue viimeisimmät uutiset tyttöjen oikeuksista
Zimbabwelaiset tytöt ottavat kantaa tunnettujen vaikuttajien sosiaalisen median kanavissa
Zimbabwelaiset tytöt pääsevät ääneen Fardus Hassanin, Iina Hyttisen ja Sointu Borgin sosiaalisen median kanavissa.
Nuoret haluavat lopun verkkoväkivallalle
Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. Planin lastenhallitus ja Generation Equality -nuortenryhmä haluavat nostaa esiin verkkoväkivallan, joka koskettaa nuoria ympäri maailman.
Rakkaat lapsuusmuistot ovat kaikki, mitä gazalaistytöillä on jäljellä
On kulunut yli vuosi siitä, kun gazalaisten lasten arki muuttui painajaiseksi. 14-vuotiaat Dalia ja Suhad…