Tyttöjen oikeudet | Plan

Tyttöjen oikeudet todeksi

Kaikilla lapsilla on oltava yhtäläiset mahdollisuudet hyvään elämään ja tulevaisuuteen. Tytöillä on kuitenkin sukupuolensa takia poikia heikommat lähtökohdat toteuttaa oikeuksiaan ja mahdollisuuksiaan. Tytöt kärsivät poikia useammin aliravitsemuksesta, huonosta koulutuksesta, lapsiavioliitoista, väkivallasta, lapsikaupasta ja hiv/aidsista. Kehitysmaiden tytöt kokevat kolminkertaista syrjintää ikänsä, sukupuolensa ja köyhyytensä takia.

 

 

Jokaisella tytöllä on oikeus laadukkaaseen, turvalliseen koulutukseen ja elämänmittaiseen oppimiseen.

Jokaisella tytöllä ja nuorella naisella on oikeus osallistua yhteisönsä päätöksentekoon ja yhteiskunnan rakentamiseen.

Jokaisella tytöllä on oikeus päättää, haluaako hän mennä naimisiin ja perustaa perheen – ja milloin se tapahtuu.

Jokaisella tytöllä on oikeus kasvaa turvassa väkivallalta ja syrjinnältä ja saada tasa-arvoinen mahdollisuus toimeentuloon.

Tyttöjen tilanne vaatii muutosta

Työmme tuottaa tulosta

Puramme esteitä tyttöjen koulunkäynnin tieltä ja suojelemme tyttöjä väkivallalta ja haitallisilta perinteiltä, kuten lapsiavioliitoilta ja sukupuolielinten silpomiselta. Annamme tytöille mahdollisuuksia saada äänensä kuuluviin ja osallistua päätöksentekoon koulussaan, yhteisössään ja yhteiskunnassaan.

Yhdessä tukijoidemme kanssa olemme muun muassa:

  • parantaneet tyttöjen koulutusta ja suojelua jo 50 maassa.
  • edistäneet lapsiavioliitot kieltävien lakien toteutumista esimerkiksi Malawissa, Zimbabwessa, Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa.
  • huolehtineet tyttöjen suojelusta katastrofeissa, kuten Nepalin maanjäristyksissä ja Itä-Afrikan ruokakriisissä.
  • heikentäneet haitallisia perinteitä, kuten sukupuolielinten silpomista. Esimerkiksi Etiopiassa kaikki 84 yhteisöä, joissa työskentelemme suomalaislahjoittajien ja ulkoministeriön tuella, ovat kieltäneet silpomisen. Lapsiavioliitot ovat loppuneet yhteisöissä lähes täysin.

Tyttöjen oikeuksien puolesta

Bloggaajat Hanne Kettunen, Laura Satamo ja Satu Rämö ovat Tyttöjen oikeuksien tukijoita. He postaavat ajatuksiaan tyttöjen asemasta, kummiuskokemuksistaan ja Plan Internationalin työstä maailman tyttöjen hyväksi. He tutustuvat työhön myös paikan päällä Ugandassa.


 

Lahjoittamalla annat tytöille paremman tulevaisuuden

Lahjoita 10 € lähettämällä tekstiviesti PLAN numeroon 16499

Tee tilisiirto Nordea IBAN FI90 1279 3000 5131 56
BIC NDEAFIHH