Tyttöjen oikeudet | Plan

Tyttöjen oikeudet todeksi

Tytöillä on sukupuolensa takia poikia heikommat lähtökohdat toteuttaa oikeuksiaan ja mahdollisuuksiaan. Tytöt kärsivät huonosta koulutuksesta, lapsiavioliitoista, väkivallasta, lapsikaupasta ja liian varhaisista raskauksista. Tytöt kehittyvissä maissa kokevat syrjintää ikänsä, sukupuolensa ja köyhyytensä takia.

Jokaisella tytöllä on oikeus saada laadukasta koulutusta, päättää elämästään, osallistua päätöksentekoon ja kasvaa turvassa. Edistämme maailman heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen oikeuksia. Suomalaisten lahjoittajiemme ja ulkoministeriön tuella parannamme erityisesti teinityttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyttä Laosissa, Mosambikissa, Etiopiassa ja Ugandassa.

Tyttöjen tilanne vaatii muutosta

Maailmanlaajuisesti yli 130 miljoonaa 6–17-vuotiasta tyttöä ei pääse kouluun.

120 miljoonaa tyttöä on kokenut seksuaalista väkivaltaa.

12 miljoonaa tyttöä joutuu joka vuosi naimisiin alle 18-vuotiaana.

Joka vuosi 2 miljoonaa tyttöä synnyttää alle 15-vuotiaana.

Tyttöjen häirintä verkossa
 

Teinityttöjen oikeudet kunniaan
 

Työmme tuottaa tulosta

Puramme esteitä tyttöjen koulunkäynnin tieltä ja suojelemme tyttöjä väkivallalta ja haitallisilta perinteiltä, kuten lapsiavioliitoilta ja sukupuolielinten silpomiselta. Annamme tytöille mahdollisuuksia saada äänensä kuuluviin ja osallistua päätöksentekoon koulussaan, yhteisössään ja yhteiskunnassaan.

Yhdessä tukijoidemme kanssa olemme muun muassa:

  • parantaneet tyttöjen koulutusta ja suojelua jo 50 maassa.
  • edistäneet lapsiavioliitot kieltävien lakien toteutumista esimerkiksi Malawissa, Zimbabwessa, Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa.
  • huolehtineet tyttöjen suojelusta katastrofeissa, kuten koronapandemiassa, Idai-hirmumyrskyssä ja Itä-Afrikan ruokakriisissä.
  • heikentäneet haitallisia perinteitä, kuten sukupuolielinten silpomista. Esimerkiksi Etiopiassa kaikki 84 yhteisöä, joissa työskentelemme suomalaislahjoittajien ja ulkoministeriön tuella, ovat kieltäneet silpomisen. Lapsiavioliitot ovat loppuneet yhteisöissä lähes täysin.

Planin kansainvälinen strategia tyttöjen oikeuksien edistämiseksi

learn - tytöt oppimaan

Me haluamme, että heikossa ja syrjityssä asemassa olevat lapset, erityisesti tytöt, saavat laadukkaan koulutuksen ja oppivat taitoja, joiden avulla he pärjäävät elämässä ja voivat tienata elantonsa.

lead - tytöt johtamaan

Me haluamme, että heikossa ja syrjityssä asemassa olevat lapset, erityisesti tytöt, voivat vaikuttaa heitä koskeviin asioihin ja osallistua yhteiseen päätöksentekoon.

decide - tytöt päättämään

Me haluamme, että heikossa ja syrjityssä asemassa olevat lapset, erityisesti tytöt, saavat päättää omasta elämästään ja kehostaan sekä tehdä tietoon pohjautuvia päätöksiä identiteetistään, ihmissuhteistaan ja perheen perustamisesta.

thrive - tytöt menestymään

Me haluamme, että heikossa ja syrjityssä asemassa olevat lapset, erityisesti tytöt, saavat kasvaa tasa-arvoisesti rakastettuina ja huolehdittuina sekä ilman syrjintää, pelkoa tai väkivaltaa.