Mediatiedotteet, 7.8.2020

Tuhannet perheet välittömän humanitaarisen avun tarpeessa Beirutissa

Beirutissa tuhannet naiset ja lapset tarvitsevat kiireellisesti ruokaa, vettä ja muita välttämättömiä perustarvikkeita tiistaisen räjähdyksen jälkeen.

Tuhoisa räjähdys kaupungin satama-alueella jätti Beirutin hallituksen mukaan arviolta 300 000 ihmistä kodittomaksi.

Räjähdyksessä haavoittui noin 5 000 ihmistä, ja monet ovat yhä kateissa. Olemme erityisen huolissaan omaisiaan menettäneistä tai heistä eroon joutuneiden lasten ja teinien hyvinvoinnista. He ovat alttiita henkiselle traumalle, hyväksikäytölle ja sukupuoleen perustuvalle väkivallalle.

– On selvää, että toipuminen tästä tuhoisasta kriisistä tulee olemaan vaikea ja pitkä. Kokonaiset kadut ovat yksinkertaisesti lakanneet olemasta ja pahoin vaurioituneista kerrostaloista putoilee yhä rojua, sanoo Plan Internationalin Libanonin maajohtaja Colin Lee Beirutista.

– Välitön tavoitteemme on yhteistyössä viranomaisten, paikallisten kumppaniemme ja muiden humanitaaristen järjestöjen kanssa varmistaa, että lapsilla ja perheillä on ruokaa.

Lisäksi tuemme paikan päällä etsintä- ja pelastustehtäviä sekä jaamme tärkeimpiä taloustarvikkeita.

– Tulevina päivinä ja viikkoina olemme valmiina auttamaan perheitä rakentamaan uudelleen elämänsä. Monet meistä ovat yhä shokissa tuhojen laajuudesta, emmekä vielä tiedä niiden todellista laajuutta. Mutta sen tiedämme, että lapset kantavat kaikkea näkemäänsä pitkän aikaa sisällään, ja sillä on syvällisiä seurauksia heidän mielenterveydelleen, Colin Lee sanoo.

– Olemme erityisen huolissamme vaikutuksista teinityttöihin, jotka ovat hyvin haavoittuvia. Kotoaan pois joutuneet tytöt asuvat nyt jaetuissa asumuksissa tai vaarallisissa rakennuksissa. Useimmilla ei ole enää lukkoja ovissaan, heidän ikkunansa ovat säpäleinä, ja sähkön ja veden jakelu on kärsinyt, minkä seurauksena heillä ei ole sähkövalon tuomaa turvaa öisin.

– On myös muistettava, ettei koronapandemia ole vielä ohi, ja tämä kriisi osuu aikaan, jolloin Libanonin terveydenhoitojärjestelmä oli jo pandemian takia äärirajoilla. Kriisin taloudelliset, sosiaaliset ja psykologiset vaikutukset jo ennestään haavoittuvassa asemassa olevaan yhteisöön tulevat olemaan syvälliset, ja monet, varsinkaan tytöt, eivät toivu siitä ilman yhteistä ja keskitettyä ponnistelua meiltä kaikilta.
 

Ohjelmatyö jatkuu 

Olemme koko koronapandemian ajan tarjonnut lastensuojelu- ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä palveluita Libanonissa ja pyrkinyt turvaamaan pakolaislasten ja -nuorten koulutuksen myös pandemian aikana. Olemme myös parantaneet yhteisöjen hygieniaa ja lisännyt tietoa koronaviruksen torjunnasta. Tuemme sekä paikallisia asukkaita että Libanonissa pakolaisina olevia ihmisiä. Monien muiden Beirutin satama-alueella olevien rakennusten tavoin Planin toimisto vaurioitui pahoin räjähdyksessä, mutta siitä huolimatta pystymme edelleen jatkamaan kaikkia näitä ohjelmia.

Libanonissa asuu yli miljoona syyrialaispakolaista. Lisäksi siellä elää yli 180 000 palestiinalaispakolaista. Tämä tarkoittaa, että 4,5 miljoonan asukkaan Libanonissa on maailman eniten pakolaisia väkilukuun suhteutettuna. Yli puolet Libanonin syyrialaispakolaisista elää äärimmäisessä köyhyydessä. Libanonin valtio kamppailee jopa 40 prosentin työttömyyden, suuren valtionvelan ja riittämättömän sosiaaliturvan kanssa.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi