Mediatiedotteet, 11.2.2021

Planin ja Future Femalen mentorointiohjelma antaa nuorille taitoja toimia teknologia-alan tasa-arvon puolesta

Kahdeksan teknologia-alan asiantuntijaa mentoroi nuoria peli- ja teknologia-alan tuottajuudesta, finanssiteknologiasta, kaupunkidatasta, ja kyberturvallisuudesta. Nuoret oppivat, kuinka voivat itse vaikuttaa teknologia-alan tasa-arvoon, ja tutustuvat alan erilaisiin mahdollisuuksiin.

Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi ja teknologia-alan työelämäverkosto Future Female käynnistävät nuorten teknologiavaikuttajien mentorointiohjelman, joka tarjoaa nuorille tietoa, taitoja sekä työkaluja toimia teknologia-alan tasa-arvoisemman tulevaisuuden puolesta.

Maaliskuussa käynnistyvään ohjelmaan on avoimen haun kautta valittu alkuvuodesta 20 nuorta, joita mentoroi kahdeksan asiantuntijaa eri teknologia-alaan liittyvistä teemoista. Teemat ovat peli- ja teknologia-alan tuottajuus, finanssiteknologia, kaupunkidata sekä kyberturvallisuus.

Mentoreina toimivat peli- ja teknologia-alan tuottajuudessa Sonja Ängeslevä (Zynga) ja Tiina Zilliacus (teknologia-alan yrittäjä, hallitusammattilainen), finanssiteknologiassa Mari Seikkula (Aktia) ja Jonna Räikkönen (Aktia), kaupunkidatassa Hanna Niemi-Hugaerts (TIEKE) ja Sanna Jokela (Gispo) sekä kyberturvallisuudessa Julia Vainio (Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus) ja Anu Laitila (Nixu).

Mentorointiohjelma lisää nuorten tietoisuutta teknologia-alasta ja sen tasa-arvotilanteesta Suomessa ja globaalisti. Nuoret oppivat erilaisista vaikuttamisen keinoista ja tietävät, kuinka voivat itse vaikuttaa teknologia-alan tasa-arvon puolesta yhteiskunnassa. Koulutuksen jälkeen nuorilla on syvempi ymmärrys moninaisista koulutustaustoista, rooleista ja mahdollisuuksista, joissa teknologia-alalla voi työskennellä.

Future Female on vastannut teknologia-alalla eri organisaatioissa ja erilaisissa tehtävissä työskentelevien mentoriparien rekrytoinnista. 

“Future Female haluaa olla mukana vaikuttamassa myös nuorempaan kohderyhmään, jossa valinnat jatko-opiskelujen ja työelämään suuntautumisen osalta ovat vasta suunnitteluasteella. Meille on tärkeää tuoda nuorille erilaisia taustoja ja roolimalleja eri teknologia-alan kulmilta ja tutustuttaa nuoret tasa-arvoasioiden lisäksi myös niihin moninaisiin rooleihin ja koulutustaustoihin, joita teknologia-alalla tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa. Ei ole vain yhtä väylää, sillä alalle voi suunnata hyvinkin erilaisten koulutusvalintojen kautta”, Future Femalen hallituksen puheenjohtaja Maija Typpi-Häkkinen kertoo.
 

Ohjelma huipentuu vaikuttamistekoihin ja -tempauksiin

Tällä hetkellä vain 6 prosenttia maailman sovelluskehittäjistä ja 20 prosenttia Suomessa tekniikan alan tutkinnon suorittaneista on naisia. Teknologia-ala tarvitsee ihmisiä erilaisista taustoista, ja siksi Plan ja Future Female haluavat nuoria mukaan oppimaan lisää tasa-arvosta ja teknologia-alasta.

Noin 2,5 kuukauden mittainen ohjelma huipentuu kansainväliseen Girls in ICT -päivään 22.4.2021, johon nuoret valmistelevat ryhmissään vaikuttamiseen liittyvän teon tai tempauksen.

“On hienoa tehdä yhteistyötä Future Femalen kanssa ja kehittää uusia tapoja vaikuttaa tasa-arvoisemman maailman puolesta. Tämä on mukaan valittaville nuorille loistava tilaisuus tutustua syvemmin teknologia-alan moninaisuuteen sekä siinä ilmenevään epätasa-arvoon niin Suomessa kuin globaalisti. Odotan innolla, millaisia asioita nuoret nostavat esille kevään aikana”, Planin vapaaehtoistoiminnan suunnittelija Maiju Tuomainen sanoo.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tasa-arvon puolustaja ja tyttöjen liittolainen. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Apuamme tarvitaan yhä. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi