Mediatiedotteet, 28.5.2020

Plan International selvitti: Tyttöjen kuukautisterveys on vaakalaudalla koronapandemian vuoksi

Tytöillä ja naisilla on merkittäviä vaikeuksia huolehtia kuukautisterveydestään ympäri maailmaa koronapandemian aikana. Keskeisimpiä syitä ovat pula kuukautissuojista, hintojen nousu, puutteellinen hygienia sekä vaikeudet saada tietoa kuukautisterveydestä.

”Koronapandemian vuoksi asetetut rajoitukset aiheuttavat vakavia ongelmia kuukautisten aikana Keniasta Nepaliin ja Irlannista Kambodzhaan. Kuukautiset eivät jää tauolle pandemian ajaksi, vaan joka päivä 800 miljoonalla ihmisellä on kuukautiset. Niistä huolehtiminen turvallisesti ja ihmisarvoisesti on muuttunut tänä keväänä paljon vaikeammaksi”, sanoo Ossi Heinänen, Plan International Suomen pääsihteeri.

Kansainvälinen lastenoikeusjärjestö Plan International selvitti kyselytutkimuksella, millä tolalla kuukautisterveys ja -hygienia sekä kuukautisiin liittyvät seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut ovat koronapandemian aikana. Kyselyyn vastasivat Planin sanitaatio- ja terveysammattilaiset 30 maasta. Hälyttävät tulokset ilmenevät raportista Periods in a Pandemic (Kuukautiset pandemian aikana), jonka Plan julkaisee kansainvälisenä kuukautispäivänä 28.5.

Plan Internationalin kuukautisterveyden asiantuntijat raportoivat kyselyssä vakavista ja laajamittaisista ongelmista. Kuukautissuojia on vaikea saada tuotanto- ja jakeluongelmien sekä hamstrauksen vuoksi. Hinnat ovat kohonneet merkittävästi ja moni perhe on menettänyt tulonsa pandemian takia, joten tytöillä ja naisilla on aiempaa vähemmän rahaa hankkia kuukautissuojia. Sanitaatiossa ja hygieniatasossa on vakavia puutteita. Myös tietoa kuukautisista on vaikea saada laajamittaisten eristystoimien vuoksi.

”Erityisesti heikoimmassa asemassa olevat tytöt joutuvat olemaan ilman kuukautissuojia. Joillakin alueilla kuukautisiin liittyvä stigma ja häpeä ovat taas nousussa. Monet turvautuvat nyt epähygieenisiin vaihtoehtoihin, kuten rätteihin ja kasvien lehtiin, jotka voivat aiheuttaa tulehduksia”, Heinänen kertoo.

Kyselyn esiin nostamat ongelmat olivat olemassa jo ennen pandemiaa, mutta maailmanlaajuinen koronakriisi on pahentanut niitä merkittävästi.

Plan International vetoaa hallituksiin ja terveysalan toimijoihin, jotta ne ryhtyisivät kiireesti tukemaan tyttöjä ja naisia huolehtimaan kuukautisistaan turvallisesti, hygieenisesti ja arvokkuutensa säilyttäen.

”Kuukautishygieniasta huolehtimisen pitää olla osa kaikkia koronapandemian aikaisia terveysohjelmia. Tiedämme, että vammaisilla ja marginalisoiduilla ihmisillä, kuten köyhimmillä, pakolaisilla sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla ihmisillä, on erityisen suuria vaikeuksia huolehtia kuukautisterveydestään. Haavoittuvimmassa asemassa olevien kuukautisterveys täytyy asettaa etusijalle”, Heinänen sanoo.

Periods in a Pandemic -kyselyn keskeisiä tuloksia: 

  • Oletteko havainneet seuraavia haasteita koronapandemian aikana? → Kyllä
  • Ongelmat tuotteiden saatavuudessa tuotepulan tai jakeluongelmien vuoksi → 73 %
  • Vaikeudet päästä tiloihin, joissa kuukautissuojia voi vaihtaa, puhdistaa ja heittää pois turvallisesti ja hygieenisesti → 68 %
  • Kuukautissuojien hintojen nousu → 58 %
  • Vaikeudet päästä palveluiden pariin ja saada tietoa kuukautisista → 54 %
  • Pula puhtaasta vedestä kuukautishygieniasta huolehtimiseksi→ 51 %
  • Kuukautisiin liittyvän stigman ja häpeän lisääntyminen → 24 %

Lue raportti

Plan International pyrkii keräämään 100 miljoonaa euroa suojellakseen haavoittuvassa asemassa olevia lapsia ja heidän perheitään koronapandemian vaikutuksilta. Plan työskentelee pandemian vaikutusten lieventämiseksi yli 50 maassa ja keskittyy tukemaan erityisesti tyttöjä, joiden asemaan pandemia vaikuttaa voimakkaimmin.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tasa-arvon puolustaja ja tyttöjen liittolainen. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Apuamme tarvitaan yhä. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi