Mediatiedotteet, 18.12.2020

Plan iloitsee Nigeriassa siepattujen koulupoikien vapauttamisesta – mutta monet ovat yhä vankeina

Iloitsemme uutisista, joiden mukaan ainakin osa Nigerian Kankarassa siepatuista koulupojista on vapautettu. Vaadimme edelleen vankina olevien tyttöjen ja poikien vapauttamista sekä koulujen tehokkaampaa suojelua.

Katsinan osavaltion kuvernöörin mukaan 344 kankaralaisesta sisäoppilaitoksesta siepattua koulupoikaa on vapautettu. Vielä ei ole varmistunut, onko kaikki kadonneet pojat saatu vapautettua. On myös edelleen epäselvää, moniko poika joutui siepatuksi 11. joulukuuta.

– Vapauttamisuutiset ovat rohkaisevia, vaikka saatamme joutua vielä odottamaan tapahtumien lopullista selviämistä. Iskut koulutusta vastaan ja lasten sieppaukset ovat vakavia ihmisoikeusloukkauksia. On hienoa, että suuri määrä lapsia on saatu vapaaksi, ennen kuin he joutuivat orjuutetuiksi tai lapsisotilaiksi, kertoo Plan International Suomen humanitaarisen työn ohjelmapäällikkö Kaisa Huhtela.

Huhtela on työskennellyt Pohjois-Nigeriassa koulutusta edistävässä hankkeessa.

Plan edellyttää, että vapautetuille pojille on tarjottava apua, kuten psykososiaalista tukea, ja heidän koulutuksensa jatkuminen on turvattava.
 

Lapsia siepataan sotilaiksi, orjiksi ja vaimoiksi

Aseistautuneiden ryhmien hyökkäykset ovat yleisiä Nigerian pohjoisosissa. Ääri-islamilainen Boko Haram on terrorisoinut vuodesta 2009 lähtien erityisesti maan koillisosia, mutta järjestö on laajentanut viime aikoina toimintaansa myös Luoteis-Nigeriaan.

Nigerian pohjoisosissa toimii myös muita aseellisia ryhmiä. Kankaran sieppaus ei ollut tämänhetkisten tietojen mukaan Boko Haramin toteuttama, vaikka järjestö julistautui sen tekijäksi.

– Levottomuudet ja ilmastonmuutos sekä niiden aiheuttamat akuutti ruokapula, lisääntynyt siirtolaisuus ja korkea työttömyysaste ovat luoneet tilaa terrorille koko Sahelin alueella, Kaisa Huhtela kertoo.

Kankaran kouluisku toi monien mieleen Chibokin iskun, jossa Boko Haram sieppasi 276 tyttöä vuonna 2014. Heistä noin sata on yhä kateissa. Vuonna 2018 Boko Haram sieppasi Yoben osavaltion teknisestä yliopistosta 110 naisopiskelijaa.

Lapsia ja nuoria sieppaavat myös muut ääri- ja rikollisryhmät. Siepatuilla on suuri riski joutua aseistautuneiden ryhmien orjuuttamiksi ja kaltoinkohtelemiksi.

– Pojat päätyvät usein lapsisotilaiksi, tytöt seksiorjiksi tai taistelijoiden vaimoiksi. Siepattuja lapsia ja nuoria pakotetaan myös ihmiskilviksi ja itsemurhapommittajiksi. Arviolta tuhansia alaikäisiä on päätynyt Boko Haramin leireihin, osa heistä vapaaehtoisestikin, Kaisa Huhtela kertoo.
 

Kouluja on suojeltava paremmin 

Kouluiskujen vuoksi erityisesti sisäoppilaitosten turvallisuus huolestuttaa Plan Internationalia.

– Toistuvien iskujen ja sieppausten jälkeen Nigerian hallituksen olisi jo pitänyt järjestää riittävät turvatoimet lasten oppimisen ja turvallisuuden takaamiseksi, sanoo Plan International Nigerian maajohtaja Hussaini Abdu.

Plan International vaatii, että Nigerian hallitus tehostaa välittömästi toimiaan kaikkien oppilaiden ja opettajien suojelemiseksi väkivallalta ja terrorilta.

– Vaikka voimme nyt iloita vapauttamisuutisesta, emme saa unohtaa niitä lapsia ja nuoria, jotka ovat yhä aseellisten ryhmien vankeina. Työn heidän vapauttamisekseen täytyy jatkua ja tehostua, Kaisa Huhtela sanoo.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi