Artikkelit Mediatiedotteet, 13.9.2023

Nuoret valtaavat johtajien paikat Planin #GirlsTakeover-tempauksessa

Kuusi Planin #GirlsTakeover-nuorta poseeraa sillalla aurinkoisessa säässä.

Poliittiset, yhteiskunnalliset ja yritysjohtajat luovuttavat paikkansa päiväksi, kun tytöt ja nuoret naiset eri puolilla maailmaa valtaavat heidän paikkansa. Tänä vuonna Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempaus nostaa esiin ajankohtaisia kysymyksiä urheilun ja työelämän tasa-arvosta. Suomessa nuoret valtaavat urheiluministerin, Tampereen pormestarin, Iltalehden päätoimittajan sekä SOK:n, Finnairin ja Palloliiton johtajien paikat.

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempaus järjestetään Suomessa tänä vuonna seitsemättä kertaa.  

Planin toiminnassa mukana olevat tytöt ja nuoret naiset valtaavat liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistin, Tampereen pormestarin Kalervo Kummolan, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagranden,Iltalehden vastaavan päätoimittajan Perttu Kauppisen, SOK:n pääjohtajan Hannu Krookin ja Finnairin toimitusjohtajan Topi Mannerin paikat.

Valtaajat ovat Minea Kaippio, 15, Pauliina Mannerhovi, 15, Minni-Mansikka Kapanen, 16, Maliina Heikkilä, 17, Joudi Chikho, 22, ja Siru Nuutinen, 17.

#GirlsTakeoverin teemana on tänä vuonna tytöt ja urheilu. Sukupuolten tasa-arvo ei vielä toteudu urheilussa ja liikunnassa. Vaikka edistystä on tapahtunut, naiset ovat edelleen aliedustettuja urheilun johtotehtävissä ja valmentajina. ​​Naisten ja tyttöjen palkkatasot ja palkinnot ovat alhaisempia kuin miesten. ​​  

”Sukupuolittunut häirintä ja hyväksikäyttö ovat urheilun globaaleja ongelmia. Monissa maissa sosiaaliset normit ja arvostuksen puute estävät tyttöjä urheilemasta. Ongelmiin on viime vuosina tartuttu entistä tiukemmin, mutta tehtävää riittää Suomessa ja maailmalla. Urheilu on jokaisen tytön oikeus”, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo.   

”Urheilu on edelleen sukupuolittunutta, eli liian moni laji mielletään vain naisten tai miesten lajiksi. Se voi estää nuorta valitsemasta haluamaansa lajia. Olen joukkuevoimisteluvalmentajana itsekin tämän monesti nähnyt”, sanoo Palloliiton pääsihteeriksi nouseva Maliina Heikkilä.  

”Urheilu on lopulta aika yhteiskunnallinen asia, joten sillä on merkitystä, mitä sen saralla tapahtuu. Me emme tahdo maailmaa, jossa naisten urheilua arvostetaan vähemmän ja jossa heitä ei kuulla tarpeeksi urheiluun liittyvissä kysymyksissä”, sanoo rovaniemeläinen Minea Kaippio, joka valtaa ministeri Bergqvistin paikan.  

Tytöt osallistuvat aidosti päätöksentekoon 

Poliittiset päättäjät, viranomaiset, instituutiot ja yritykset voivat toimillaan edistää tasa-arvoa urheilussa.

“Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerinä haluan vaikuttaa siihen, että tasa-arvon edistäminen on jatkuvasti agendalla. Näitä kysymyksiä tullaan huomioimaan sekä pienissä että isoissa päätöksissä”, sanoo ministeri Sandra Bergqvist.

Merkittäviä toimijoita tasa-arvon kannalta ovat myös kunnat ja kaupungit, muistuttaa Tampereen pormestariksi nouseva Pauliina Mannerhovi.

”Tampere on merkittävä urheilukaupunki, joten sillä on mahtava mahdollisuus tehdä urheilusta ja liikuntamahdollisuuksista tasa-arvoisempaa – ja näyttää esimerkkiä muille Suomen kunnille ja kaupungeille”, Mannerhovi sanoo.

Yritysvaltauksissa teemana on työelämän tasa-arvo. Globaalisti tytöillä on edelleen poikia heikommat mahdollisuudet kouluttautua ja päästä työelämään. Myös Suomessa työelämän tasa-arvossa on parannettavaa.

”Työelämän tasa-arvon toteutuminen hyödyttää erityisesti naisia ja heikommassa asemassa olevia. Toivon voivani tuoda niin Finnairin johtoryhmälle kuin työntekijöille uusia näkökulmia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteuttamiseen työmarkkinoilla”, sanoo tamperelainen Siru Nuutinen, joka astuu päiväksi Finnairin toimitusjohtajan kenkiin.

“Kun puhumme tasa-arvosta työssä, tarkoitamme myös monimuotoisuutta. Se on erittäin tärkeää, sillä se vähentää ajan myötä rasismia, syrjintää ja työntekijöiden häirintää. Myös johtoryhmissä monimuotoisuus on otettava huomioon, sillä päätösten pitää muodostua eri ihmisten mielipiteistä ja näkökulmista, jotta ne ovat oikeudenmukaisia”, sanoo puolestaan vantaalainen Joudi Chikho, joka nousee päiväksi SOK:n johtoon.

#GirlsTakeoverissa tytöt pääsevät aidosti ja merkityksellisesti vaikuttamaan päivän aikana tehtäviin päätöksiin. Maailmanlaajuisesti tytöt ovat vallanneet jo tuhansien johtajien paikat yhteensä 70 maassa vuoden 2016 jälkeen.  

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi