Mediatiedotteet, 29.6.2022

Nälänhätä uhkaa miljoonia lapsia – Plan avaa hätäapukeräyksen

Joukko naisia kävelee kuivalla hiekka-aavikolla auringonpaahteessa Somaliassa.

Yli 18 miljoonaa ihmistä näkee akuuttia nälkää Etiopiassa, Keniassa, Etelä-Sudanissa ja Somaliassa. Maita koettelee 40 vuoteen ankarin kuivuus, jonka vaikutuksia pahentavat Ukrainan sota, koronaviruspandemia ja maiden sisäiset konfliktit. Suurimmassa vaarassa ovat lapset.

Jo neljä perättäistä epäonistunutta sadekautta yhdistettynä poikkeukselliseen kuumuuteen on aiheuttanut mittaamatonta kärsimystä ja tuhonnut elinkeinoja eri puolilla itäistä Afrikkaa.

Miljoonat ihmiset ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa löytääkseen ruokaa ja juomaa, miljoonat ihmiset ovat vaarassa kuolla nälkään ja arviolta seitsemän miljoonaa lehmää, lammasta ja muuta kotieläintä on jo kuollut kuivuuden seurauksiin.

Maailmanlaajuisesti välitöntä ruoka-apua tarvitsee ennätykselliset 183 miljoonaa ihmistä 53 maassa. Lähes 26 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta kärsii vakavan aliravitsemuksen aiheuttamasta kasvun häiriöistä. Heistä viisi miljoonaa lasta on vaarassa kuolla.

“Maailman huomio on ymmärrettävästi ollut pitkään Ukrainassa. Nyt on kuitenkin aika huomioida myös muut humanitaariset kriisit ja erityisesti globaali nälkäkriisi, jos haluamme välttää vuoden 2011 kaltaisen tilanteen, jolloin 260 000 ihmistä kuoli nälänhädän seurauksiin Somaliassa”, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Plan lähettää 50 000 euroa välittömään hätäapuun ja avaa hätäapukeräyksen

Vastatakseen nopeasti kasvavaan avun tarpeeseen Plan International laajentaa parhaillaan avustustoimiaan eri puolilla maailmaa. Plan International Suomi lähettää välittömästi 50 000 euroa kansainvälisen Planin avustustoimiin ja avaa hätäapukeräyksen.

“Tilannetta toiminta-alueillamme on vaikeuttanut kuivuuden lisäksi ennätyksellisen korkea ruoan hinta. Se oli koronapandemian, konfliktien ja ilmastokriisin vuoksi jo korkealla, mutta Ukrainan sota on nostanut hintoja entisestään”, Heinänen sanoo.

Erityisen ankarasti nälkäkriisi ja hintojen nousu ovat osuneet matalan tulotason maihin, jotka ovat riippuvaisia tuontiviljasta.

YK:n mukaan Itä-Afrikassa lähes 18,4 miljoonaa ihmistä kärsii akuutista nälästä – he ovat ruokaturvattomuutta mittaavalla viisiportaisella asteikolla tasoilla 3–5. Etiopian eteläosissa akuuttia nälkää näkee 7,2 miljoonaa, Keniassa 4,1 miljoonaa ja Somaliassa 7,1 miljoonaa ihmistä. Heistä astetta vaikeammassa tilanteessa eli IPC 4 -hätätasolla on Keniassa ja Somaliassa yhteensä 3,2 miljoonaa ihmistä. Katastrofaalisessa tilanteessa IPC 5 -tasolla eli nälänhädässä tai sitä vastaavassa tilanteessa on Somaliassa 213 000 ihmistä.

Nälänhätä uhkaa myös Etelä-Sudania, jossa humanitaarista apua tarvitsee 8–9 miljoonaa ihmistä. Heistä 2,9 miljoonaa ihmistä uhkaa äärimmäinen nälkä (IPC 4).

Aliravitsemus vaikuttaa eniten lapsiin ja erityisesti tyttöihin

Aliravitsemus on erityisen vaarallista alle viisivuotiaille lapsille sekä raskaana oleville ja imettäville naisille. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vakavasti aliravittuja lapsia otettiin hoitoon Keniassa ja Somaliassa merkittävästi enemmän kuin aiempina vuosina.

“Myös Etiopiassa tukemillamme ravitsemusklinikoilla vakavasti aliravittujen lasten määrä on kasvanut. Me emme voi sulkea silmiämme lasten kärsimykseltä”, vetoaa Plan International Suomen ohjelmajohtaja Annukka von Kaufmann.

Nälkäkriisi vaikuttaa tyttöihin ja poikiin eri tavalla, ja jopa 70 prosenttia nälästä kärsivistä on tyttöjä ja naisia. Kriisien aikana tytöt otetaan pois koulusta ensin ja tytöt ja naiset usein syövät vasta poikien ja miesten jälkeen. Ilman koulun tarjoamaa suojaa tytöt ovat alttiita sukupuolittuneelle väkivallalle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle. Jo nyt lapsi- ja pakkoavioliitot ovat lisääntyneet kuivuudesta pahiten kärsivillä alueilla.

“Me tiedämme pitkästä kokemuksesta, että kriiseissä tytöt kärsivät eniten. Kun ruoka on loppu, perheet saattavat viimeisenä selviytymiskeinonaan naittaa tyttärensä, jotta ruokittavia olisi vähemmän ja he saisivat myötäjäisten avulla ruokaa pöytään. Teini-ikäisten tyttöjen yleisimpiä kuolinsyitä ovat synnytytykseen ja raskauteen liittyvät komplikaatiot”, Annukka von Kaufmann sanoo.

Näin voit lahjoittaa Planin hätäapukeräykseen:

  • Tekstaa NÄLKÄ numeroon 16155 (viestin hinta 20 €)
  • Lahjoita valitsemasi summa MobilePaylla numeroon 80500
  • Tee lahjoitus verkossa osoitteessa plan.fi

Näin Plan auttaa:

  • Lastenoikeus- ja humanitaarinen järjestö Plan International auttaa globaalin nälkäkriisin koettelemia ihmisiä ympäri maailmaa. Järjestö nosti tiistaina toimintavalmiuttaan kahdeksassa toimintamaassaan, ja keskittää nyt aputoimiaan näihin maihin. Maat ovat Etiopia, Kenia, Somalia, Etelä-Sudan, Burkina Faso, Mali, Niger ja Haiti.
  • Plan International Suomen keräämät varat ohjataan kansainvälisen Planin avustustoimintaan näissä maissa.
  • Plan International hoitaa ja ehkäisee alle viisivuotiaiden sekä raskaana olevien ja imettävien naisten aliravitsemusta, jakaa käteis- ja muuta talousapua sekä ruoka-apua ja puhdasta vettä. Henkeä pelastavien toimien lisäksi järjestö tukee elinkeinoja ja esimerkiksi kotieläinten lisäruokintaa sekä jakaa siemeniä viljelyn tukemiseksi. Plan tukee lasten mahdollisuuksia jatkaa koulunkäyntiä myös kriisin oloissa.
Plan tukee guatemalalaisen Petronilan yhteisöä, jotka koettelee globaali nälkäkriisi.
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi