Mediatiedotteet,19.1.2021

NälänhätäuhkaaEtelä-Sudaniasamallakasvaatyttöjenhyväksikäytönriski 

Etelä-Sudanissa lapset ovat vaarassa nälkiintyä Piborin aluetta uhkaavan nälänhädän vuoksi. Lisäksi erityisesti teinitytöt ovat vaarassa joutua väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. 

Pelkästään joulukuussa yhteensä 1 455 alle viisivuotiasta lasta joutui hoitoon Planin johtamalle ravitsemusklinikalle itäisellä Piborin alueella. Viime kuussa Pibor ja sitä ympäröivät alueet luokiteltiin ruokaturvaa mittaavan viisiportaisen IPC-asteikon viidennelle eli vakavimmalle tasolle, mikä merkitsee todennäköistä nälänhätää.

– On sydäntäsärkevää todistaa meneillään olevaa tilannetta. Pelkäämme näkevämme vielä pahempaa kärsimystä, jos humanitaarista työtä ei välittömästi vahvisteta, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen

Ruokaa etsivät teinitytöt ovat erityisen alttiita seksuaaliselle hyväksikäytölle, kun perheet kamppailevat selvitäkseen nälästä ja sen vaikutuksista. Tilanne Etelä-Sudanissa on pahentunut viime kuukausina konfliktin, tulvien ja koronapandemian vuoksi. 

– Perheet Piborissa eivät ole ehtineet toipua viime vuoden katastrofaalisista tulvista, ja koronapandemia on nostanut ruoan hintaa. Tytöt ovat suurimmassa vaarassa, kuten aina kriiseissä. Tiedämme, että esimerkiksi ruoan ja polttopuiden etsiminen asettaa tytöt alttiiksi väkivallalle, raiskaukselle ja muille vaaroille”, sanoo Etelä-Sudanin Planin ohjelmajohtaja Richard Orengo.

– Kehotamme Etelä-Sudanin hallitusta ja kansainvälistä yhteisöä toimimaan ripeästi estääkseen humanitaarisen katastrofin Piborissa ja sitä ympäröivissä yhteisöissä. Sadekauteen on enää vain viikkoja. Aikaa on vähän, Orengo vetoaa.
 

Levottomuudet vaikeuttavat avustustöitä 

Viime vuoden tulvien jälkeen kansainvälinen Plan on toimittanut vettä, vedenpuhdistustabletteja ja ruokatarvikkeita lapsille, raskaana oleville, imettäville äideille ja muille apua tarvitseville yli 6 000 kotitalouteen Verthethissä, Gumrukissa, Lukwangolessa ja Piborin kaupungissa.

Humanitaariset avustusjärjestöt pääsevät Jonglein osavaltioon kuuluvaan Piboriin vain huhtikuun alkuun asti, jolloin sadekausi tekee teistä kulkukelvottomia ja tärkeiden tarvikkeiden kuljetus on äärimmäisen vaikeaa. Myös alueella jatkuvat taistelut vaikeuttavat avustusjärjestöjen toimintaa.

Plan työskentelee yhdessä paikallisten yhteisöjen kanssa toimittaakseen ruokaa ja hoitoa aliravitsemukseen sekä lastensuojelupalveluita ja tukea koulunkäyntiin.

Humanitaarinen työ Etelä-Sudanissa on riskialtista ja haastavaa heikon turvallisuustilanteen takia. Vuonna 2011 itsenäistynyt maa kuuluu maailman köyhimpiin ja hauraimpiin. Sisäiset taistelut ja väkivaltaisuudet ovat repineet Etelä-Sudania vuodesta 2013. 

Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Tule tyttösponssiksi

Kuukausilahjoituksesi parantaa heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen asemaa ja varmistaa, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Liity nyt
Kaksi kolumbialaista tyttöä lukee lasten lehteä ja hymyilee.

Lue ja jaa tietoa

Perehdy ajankohtaisiin aiheisiin, tilaa uutiskirjeemme, lue Plan-lehteä tai seuraa meitä somessa. Tutustu eri kanaviin ja jaa tietoa.

Lue lisää
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi