“Olen saanut kokea liikutuksen hetkiä kirjeenvaihdon kautta”

Kotkan luonnonkauniissa saaristomaisemissa asuvan Anu Kuuselan sydän on aina ollut avoinna lapsille ja eläimille. Perheen kaksi tytärtä olivat teini-iässä, kun päätös kummiksi ryhtymisestä syntyi vuonna 2014. 

“Koimme, että haluamme tukea solidaarisuutta ja vaikuttaa edes pienessä mittakaavassa maailman oikeudenmukaisuuden ja tyttöjen koulutuksen edistämiseen. Tyttöjen koulutus on ollut merkityksellisessä asemassa kaikissa yhteiskunnallisissa kehitysprosesseissa”, Anu toteaa. 

Heidän ensimmäinen kummilapsensa oli haitilainen Santialine-niminen tyttö, jonka kanssa alkoi heti yhteydenpito.

“Kirjeenvaihto on ollut minulle antoisa osa kummiutta ja on ollut ihanaa seurata lapsen kasvua ja kehitystä. Santialine kirjoitti yllättyneensä, että ajattelemme häntä niin paljon”, Anu jatkaa. 

Planin kansainvälisten tutkimusten mukaan kirjeenvaihto lisää kummilasten itsearvostusta ja luottamusta elämän eri osa-alueilla. Lapset, jotka saavat kannustusta kummeiltaan, menestyvät yleensä paremmin koulussa ja he ovat terveempiä ja iloisempia.

Kummisuhde Santialen kanssa päättyi viime talvena, kun Plan joutui vetäytymään hänen asuinalueeltaan hieman suunniteltua aiemmin heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi. Vaikka tämä oli haikeaa ja huolestuttavaakin, Anu jatkoi ehdottamamme toisen haitilaisen tytön kummina. Ensimmäiset kirjeet 10-vuotiaan Saphoran kanssa on jo lähetetty.

“Oma Planin uudistettu kirjeenvaihto-osio on mahtava! Sivusto on nyt selkeämpi ja helppokäyttöisempi. Kirjeenvaihto tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea kummiuden vaikutuksia. Se on ollut minulle hyvin tärkeää.”

Toiminnan vastuullisuus ja tuloksellisuus ovat myös Anulle merkityksellisiä tekijöitä. Hän arvostaa varojen tehokasta käyttöä ja yhteisöllistä lähestymistapaa sen sijaan, että keskityttäisiin vain yksittäisten ihmisten tukemiseen.

“Lapsilla on paremmat mahdollisuudet, kun tuella kehitetään koko yhteisöä, mikä puolestaan tukee lasten turvallista tätä päivää. Tulevaisuuden pitää itsestään selvästi olla turvattu, mutta tie tulevaisuuteen alkaa tästä päivästä.” 

Anu suosittelee kummiutta kaikille. Se on yksi askel kohti nettopositiivista elämää.

“Kummiudella voi vaikuttaa siihen, että yhteisöllä on mahdollisuus kehittyä ja tämän päivän lapsilla on mahdollisuus nuorina ja aikuisina tehdä kestäviä päätöksiä, jotka edelleen synnyttävät ja lisäävät kestävää kehitystä ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Kummius on arvokasta ja vastuullista. Se on hyvä teko sekä muille että sinulle itsellesi.”