Mediatiedotteet, 9.2.2021

Plan ja Someturva tarjoavat tukea verkkohäirinnän kohteeksi joutuneille nuorille kuntavaaliehdokkaille

Verkkohäirintä on vakava uhka demokratialle ja vaalikeskusteluille, jotka kevään poikkeusolojen vuoksi käydään pitkälti verkossa. Jotta nuoret voivat turvallisesti kampanjoida,tarjoamme yhdessä Someturvan kanssa verkkohäirinnän kohteeksi joutuneille alle 24-vuotiaille kuntavaaliehdokkaille maksutonta neuvontaa.   

Verkossa tapahtuva häirintä on erityisen ajankohtaista nyt, kun valtaosa kampanjoinnista tapahtuu virtuaalisesti koronarajoitusten vuoksi. Kuntaliiton nykyisille valtuutetuille tekemän kyselyn mukaan jopa puolet vastanneista arvioi häirinnän ja uhkailun vähentävän heidän halukkuuttaan asettua ehdolle.

 Häirinnän kohteeksi voi joutua kuka vain, mutta erityisesti sen kohteeksi joutuvat erilaiset vähemmistöt ja naiset. Kuntaliiton kyselyssä naisista 57 % ja miehistä 41 % arvioi häirinnän ja uhkailun vaikuttavan halukkuuteen asettua ehdolle. Myös mielipiteitään ilmaisevat nuoret ja erityisesti tytöt kohtaavat verkkoväkivaltaa, kuten kiusaamista, häirintää ja fyysisiä uhkauksia.  

– Vaalihäirinnällä pyritään rapauttamaan kansalaisten luottamusta demokraattiseen järjestelmään ja yhteiskuntaan. Se on este reiluille vaaleille ja tasa-arvolle, sillä sen tavoitteena on vaientaa ja pelotella, sanoo lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen vaikuttamistyön asiantuntija Milla Halme.  

– Kansainvälisenä lastenoikeusjärjestönä tavoitteemme on varmistaa, että nuoret kaikkialla maailmassa voivat vaikuttaa, myös Suomessa. Jotta erityisesti nuoret voivat turvallisesti kampanjoida, tarjoamme yhdessä Someturvan kanssa maksutonta neuvontaa kaikille alle 24-vuotiaille kuntavaaliehdokkaille kuukauden ajan ennen vaalipäivää.
 

Nuoret ovat aliedustettuja ehdokkaina  

Alle 24-vuotiaat ehdokkaat ovat todennäköisesti ensimmäistä tai korkeintaan toista kertaa vaaleissa ehdolla. He ovat entuudestaan vähemmän tunnettuja, ja heillä on usein kokeneempia ehdokkaita pienemmät vaalibudjetit. Nuoret ovat myös aliedustettuja kunnallisessa päätöksenteossa ja ehdokkaina. Kuntavaaliehdokkaiden keski-ikä oli edellisissä kuntavaaleissa 49,5 vuotta.    

– Jos nuorten kampanjointi verkossa ja sosiaalisen median kanavissa estetään, heille ei jää kanavaa kertoa ehdokkuudestaan, sanoo Milla Halme.   

Someturva on palvelu, josta kuka tahansa verkkohäirinnän kohteeksi joutunut voi pyytää maksullista neuvontaa 24/7. Verkkohäirinnän kohteeksi joutuneet nuoret kuntavaaliehdokkaat saavat palvelun maksutta käyttöönsä 6.5.–16.6.2021 välisenä aikana. Häirintätapauksesta ilmoitetaan anonyymissa sovelluksessa. Someen erikoistunut juristi ja sosiaalipsykologi käyvät tapauksen läpi ja arvioivat, onko rikoksen raja ylittynyt sekä antavat työkaluja tilanteen ratkaisemiseksi.   

Vuoden 2019 eduskuntavaalien ehdokkaista tehdyn Ehdokkaat vaalikentillä: Eduskuntavaalit 2019 -tutkimuksen mukaan valtaosa ehdokkaista havaitsi vaaleissa erilaisia häirinnän muotoja. Kokemukset disinformaation eli virheellisen tiedon levittämisestä, ehdokkaisiin kohdistuvista mustamaalauskampanjoista, tarkoituksellisen eripuran synnyttämisestä verkkokeskusteluihin ja verkkosivujen ja sosiaalisen median tilien häirinnästä olivat yleisimpiä.  

– Meillä on paljon kokemusta somehäirinnän erilaisista muodoista ja niiden tehokkaasta selvittämisestä. Toivomme, että tämä yhteistyö antaa nuorille ehdokkaille rohkeuden osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun eri foorumeilla,  sanoo Someturvan juristi Kaisa Rissanen.

– Yhdessä voimme edistää reilumpaa ja tasa-arvoisempaa keskustelua somealustoilla.

Planin ja Someturvan Verkkohäirinnästä vapaat vaalit -kampanja on osa Ylen ja Erätauko-säätiön käynnistämää Hyvin sanottu -hanketta. Hanke pyrkii vahvistamaan suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia ja luomaan turvallisia keskusteluympäristöjä.

Miten voit aktivoida palvelun?

  • Someturvan palvelu on käytettävissä 6.5.–16.6.2021 välisenä aikana vaalipäivänä enintään 24 vuotta täyttäneille kuntavaaliehdokkaille.
  • Plan International Suomi ja Someturva tiedottavat ehdokkaita tarkemmin palvelun käyttöönotosta puolueiden ehdokasviestinnän kautta.
  • Alle 24-vuotias kuntavaaliehdokas, lunasta käyttöoikeutesi täältä.
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi