Nuorten timantti

Nuorten timantti – Timanttista tulevaisuutta rakentamassa

Miten nuoret voivat vaikuttaa parempaan keskustelukulttuuriin? Katso perjantaina 6.5.2022 järjestetyn vaikuttamistapahtuman livelähetyksen tallenne tältä sivulta!

Nuorten timantti -tapahtuman paneelikeskustelu käynnissä: kuvassa Isaac Sene, Zahra Karimy, Aurora Blomberg sekä lastenhallituksen Martta ja Otto.
Katso livelähetyksen tallenne.

Miten nuoret voivat vaikuttaa parempaan keskustelukulttuuriin? Mitä vaikuttaminen ja aktiivinen kansalaisuus tarkoittavat, ja miten ne voivat näkyä nuoren arjessa? Kenen ääni kuuluu keskusteluissa ja miten itse voisi osallistua siihen? Miksi on tärkeä osallistua ja kuunnella muita?

Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi tarjoaa koululaisryhmille mahdollisuuden osallistua 13–18-vuotiaille nuorille suunnattuun ilmaiseen Nuorten timantti -vaikuttamistapahtumaan, joka kannustaa nuoria pohtimaan ja vaikuttamaan hyvään keskustelukulttuuriin. Nuorten timantti on osa Ylen Hyvin sanottu -kampanjaa ja siinä pohditaan, miksi hyvään keskustelukulttuuriin vaikuttaminen kannattaa nuorten näkökulmasta.

Pohdimme yhdessä hyvän keskustelun merkitystä niin omassa elämässä kuin yhteiskunnallisesti. Mitä tarkoittaa, jos sananvapaus ei toteudukaan, tai miten suhtautua, jos keskusteluyhteyttä on hankala ylläpitää?

Tunnin mittaisessa livelähetyksessä keskustelevat inspiroivat nuoret vaikuttajat: 

  • Isaac Sene on monipuolinen artisti, joka peräänkuuluttaa ihmisten moninaisuutta. Isaac käsittelee musiikissaan monipuolisesti aiheita laidasta laitaan, unohtamatta hauskanpitoa!
  • Zahra Karimy on ihmisoikeuksien ja tyttöjen oikeuksien puolustaja, Planin toimija ja toimittaja. Aktivistina Zahra on ottanut julkisesti kantaa muun muassa häirinnästä vapaan sosiaalisen median puolesta ja vihapuhetta vastaan. 
  • Aurora Blomberg on Planin ilmastotsemppari, ja hän on ollut aktiivinen myös Elokapinassa. Paneelissa Aurora pohtii muun muassa sitä, miten ilmastokriisistä voidaan puhua ilman turhaa vastakkainasettelua.

Kirsikkana kakun päällä kuulet Isaac Senen musiikkiesityksen. Tapahtuman jälkeen ryhmät voivat jatkaa aiheiden käsittelyä valmiin, osallistavan tehtäväpaketin avulla koulussa.

Miten mukaan?

Tapahtuma lähetettiin livelähetyksenä Helsingin Tiivistämöltä pe 6.5. klo 13.

Nuorten timantti on nähtävissä myös jälkikäteen, jolloin se on helppo ottaa osaksi opetusta. Tapahtuman tueksi tarjoamme osallistavan oppimateriaalin, jonka avulla oppilaat pääsevät kokeilemaan vaikuttamista käytännössä sekä pohtimaan keskustelukulttuurin tärkeyttä ja omaa roolia keskustelijana.

Planin nuoret Martta ja Otto vetämässä Nuorten timantti -tapahtuman paneelikeskustelua.

Tapahtuma ja oppimateriaali osana opetusta 

Kohderyhmä: 13–18-vuotiaat nuoret 
Oppiaineet: ÄI, YH, GE, ET, UE  
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet: L1, L2, L3, L7 

Nuorten timantti sopii parhaiten yläkoulun ja toisen asteen opetukseen. Etätapahtuma tukee erityisesti äidinkielen, yhteiskuntaopin, maantiedon, elämänkatsomustiedon ja uskonnon oppiainekohtaisten opetussuunnitelmien toteutumista.  

Tapahtumassa ja oppimateriaalissa nousevat esiin myös monet laaja-alaisen osaamisen tavoitteet. Siksi tapahtumaan osallistuminen sopii useisiin oppiaineisiin ja osaksi monialaisia oppimiskokonaisuuksia.  

Tapahtumaan liittyvässä oppimateriaalissa on vinkkejä tehtävien toteuttamiseen myös osana etäopetusta. 

Oppimateriaalissa on valmiita tehtäviä useammalle oppitunnille, ja niistä voi valita toteutettavaksi vain muutaman tai vaikka kaikki tehtävät. Tehtävien tekeminen onnistuu joko koulussa yhdessä tai etäversiona kotoa käsin. Oppimateriaalista löytyy nuorille näytettävät video-ohjeistukset sekä erilliset ohjeet opettajille. Tehtäväpakettiin kuuluu myös kilpailu, jonka voittajaryhmälle on luvassa yllätys. Oppimateriaalin hyödyntäminen on täysin vapaaehtoista, ja osallistuminen myös pelkkään livelähetykseen on mahdollista.

Kaksi nuorta poseeraa Planin Nuorten timantti -tapahtuman lavalla.

Anna palautetta tapahtumasta

Katsoitko oppilasryhmäsi kanssa tapahtuman? Anna meille palautetta!

Kaksi silhuettina näkyvää nuorta seuraa Nuorten timantti -paneelikeskustelua.
Yhdeksän nuorta tyttöä poseeraa uhmakkaasti Planin t-paidoissa.

Työmme Suomessa

Teemme Suomessa kattavaa työtä kestävän kehityksen, aktiivisen kansalaisuuden, osallisuuden, yhdenvertaisuuden, globaalikasvatuksen, lasten ja nuorten oikeuksien ja tasa-arvon teemojen parissa.

Lue lisää
Ryhmä nuoria pitää #tyttöjenpuolella -kylttiä

Työmme nuorten kanssa

Meille on tärkeää, että lapset ja nuoret pääsevät vaikuttamaan heille tärkeisiin asioihin ja saavat äänensä kuuluviin niin Suomessa kuin maailmalla. Nuoret yli 75 maassa vaikuttavat Planin toiminnan kautta.

Lue lisää