Nuorten timantti

Nuorten timantti 2023 -tapahtuman teemana oli demokratia

Katso tapahtuman livestriimin tallenne!

Nuorten timantti 2023 -tapahtuman paneelikeskustelu: lavalla August Kiattrakoolchai, Iiris Suomela, juontajat Natasha ja Taisia, Hassan Maikal sekä Anna Juhola

Katso tapahtuman tallenne tästä:

Tarkoittaako demokratia globaalisti vain vaaleja ja äänestämistä? Mikä on nuorten rooli demokratian murroksessa ja miten nuoret voivat kehittää demokratiaa?

Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi järjesti 13–18-vuotiaille nuorille suunnatun ilmaisen Nuorten timantti -vaikuttamistapahtuman 26.4.2023 klo 13–14.

Tänä vuonna Nuorten timantin teemana on demokratia. Tapahtumassa pohdittiin panelistien ja nuorten kanssa demokratian globaaleja ja arkipäiväisiä kysymyksiä. Tapahtuma koostui tunnin keskustelusta, sekä syventävästä oppimateriaalista ja työpajoista.

Tunnin mittaisessa lähetyksessä keskustelevat inspiroivat vaikuttajat: 

  • Anna Juhola, viestintä- ja ohjelmasuunnittelija Demo Finland  
  • Hassan Maikal, artisti ja lauluntekijä 
  • August Kiattrakoolchai, nuori vaikuttaja ja ehdokas kevään eduskuntavaaleissa 
  • Iiris Suomela, Tampereen kaupunginvaltuutettu, Vihreiden varapuheenjohtaja ja entinen kansanedustaja

Kaikki vieraat ovat löytäneet oman tapansa vaikuttaa demokratiaan ja tuoda äänensä kuuluviin yhteiskunnassa. Anna on töissä Demo Finlandissa, jossa hän pääsee työnsä kautta vaikuttamaan demokratian tilaan globaalisti. August on ollut nuoresta asti mukana monessa eri järjestössä ja pitää esillä nuorten kuuntelemisen tärkeyttä. Hassan on löytänyt oman väylän vaikuttaa yhteiskuntaan musiikin kautta. Hän korostaa, että muistetaan kuulla kaikenlaisista taustoista tulevia vaikuttamisessa.

Tapahtuman oppimateriaali osana opetusta 

Kohderyhmä: 13–18-vuotiaat nuoret 
Oppiaineet: ÄI, YH, GE, ET, UE  
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet: L1, L2, L3, L7 

Nuorten timantti sopii parhaiten yläkoulun ja toisen asteen opetukseen. Etätapahtuma tukee erityisesti äidinkielen, yhteiskuntaopin, maantiedon, elämänkatsomustiedon ja uskonnon oppiainekohtaisten opetussuunnitelmien toteutumista.  

Tapahtumassa ja oppimateriaalissa nousevat esiin myös monet laaja-alaisen osaamisen tavoitteet. Siksi tapahtumaan osallistuminen sopii useisiin oppiaineisiin ja osaksi monialaisia oppimiskokonaisuuksia.  

Oppimateriaalissa on valmiita tehtäviä useammalle oppitunnille, ja niistä voi valita toteutettavaksi vain muutaman tai vaikka kaikki tehtävät. Oppimateriaalin hyödyntäminen on täysin vapaaehtoista, ja osallistuminen myös pelkkään livelähetykseen on mahdollista.

Henkilö Planin hupparissa puhuu muille tietokoneen takaa.
Yhdeksän nuorta tyttöä poseeraa uhmakkaasti Planin t-paidoissa.

Työmme Suomessa

Teemme Suomessa kattavaa työtä kestävän kehityksen, aktiivisen kansalaisuuden, osallisuuden, yhdenvertaisuuden, globaalikasvatuksen, lasten ja nuorten oikeuksien ja tasa-arvon teemojen parissa.

Lue lisää
Ryhmä nuoria pitää #tyttöjenpuolella -kylttiä

Työmme nuorten kanssa

Meille on tärkeää, että lapset ja nuoret pääsevät vaikuttamaan heille tärkeisiin asioihin ja saavat äänensä kuuluviin niin Suomessa kuin maailmalla. Nuoret yli 75 maassa vaikuttavat Planin toiminnan kautta.

Lue lisää