“Meidän pitää kannustaa tyttöjä tutustumaan teknologiaan” | Plan

19.3.2021

“Meidän pitää kannustaa tyttöjä tutustumaan teknologiaan”

Mosambikilainen Jéssica Manhiça pelkäsi nuorena tietokoneiden käyttöä, mutta nyt hän toimii IT-alalla mentorina sadoille nuorille.

Jéssica Manhiça työskentelee IT-alalla ja toimii yrityskiihdyttämön operatiivisena johtajana.

Maputossa asuva IT-alan konsultti ja sisällöntuottaja Jéssica Manhiça, 26, kiinnostui jo nuorena tietotekniikasta. Koulussa häntä ihmetytti, miksi pojat olivat tietokoneiden kanssa niin hyviä. Tyttönä tietokoneen käyttö ja virheiden tekeminen pelotti.

“Pyysin aina miespuolisia koulukavereitani kirjoittamaan ryhmätyöt tietokoneella, sillä ajattelin mokaavani jotain. En kuitenkaan koskaan oikeastaan kysynyt miksi. Miksi se oli niin vaikeaa? Miksi vain miehet saisivat koskea tietokoneisiin”, Manhiça kertoo.

Research ICT African vuonna 2018 tekemän tutkimuksen mukaan mosambikilaisista vain 10 prosenttia on internetin käyttäjiä. Naisten joukossa osuus on vain alle 7 prosenttia. Miehistä joka toisella on matkapuhelin, kun naisilla puhelin on vain noin joka kolmannella.

Manhiça ymmärsi pohdintojaan ensimmäisessä työpaikassaan asiakaspalvelualalla. Työympäristö oli miesvaltainen. Manhiça pelkäsi edelleen tekevänsä tietokoneella jotakin väärin. Muutaman kerran hän epäonnistui ja kollegat pilkkasivat häntä. Mutta hän kuitenkin yritti uudelleen ja lopulta onnistui.

“Minua sanottiin itsepäiseksi, kun epäonnistumisista ja pilkasta huolimatta jatkoin yrittämistä.”
 

Tytöille mahdollisuuksia kehittyä johtajiksi

Nyt Manhiça työskentelee IT-alalla yrityskiihdyttämössä ja toimii mentorina, konsulttina ja sisällöntuottajana. Hän on muun muassa perustanut freelancer-yhteisön IT-alalalla työskenteleville naisille.

Intohimo tietotekniikkaa ja naisjohtajuutta kohtaan johdatti hänet mentoriksi lähes 500 nuorelle tietotekniikan ja sosiaalisen median käytössä.

“Haluan tarinallani kannustaa tyttöjä tutustumaan teknologiaan. On tärkeää, että tuemme tyttöjä silloin, kun he epäonnistuvat, ja että luomme ympäristöä, joka mahdollistaa tyttöjen kehittyä johtajiksi”, Manhiça sanoo.

“Näillä tytöillä ei ollut elämässään kovinkaan paljon mahdollisuuksia, eivätkä he olleet koskaan koskeneet tietokoneeseen. Nyt heistä on kasvanut sosiaalisen median osaajia ja upeita teknologian ammattilaisia.”

Jéssica Manhiça on mukana #eihymyilytä-kampanjassamme, joka nostaa esiin tyttöjen kohtaamaa epätasa-arvoa.

“Minua ei hymyilytä, koska naisia on yhä niin vähän teknologia-alalla ja johtajina. On niin paljon lahjakkaita naisia, joilla olisi paljon annettavaa näillä alueilla.”

Lue lisää #eihymyilytä-kampanjasta

Tutustu toimintaamme