Kannanotot, 17.5.2024

Maailman johtajat seuraavat sivusta, kun Israel hyökkää Rafahiin

Pieni lapsi on toisen lapsen reppuselässä ja katsoo suoraan kameraan.

Maailman valtiot ovat vastuussa siitä, että Gazassa tapahtuvat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vakavat loukkaukset lopetetaan ja niihin syyllistyneet saatetaan vastuuseen, vaativat 20 humanitaarista järjestöä kannanotossaan.

15.5.2024

Israel aloitti maahyökkäyksensä Rafahiin 7. toukokuuta huolimatta valtioiden päämiesten, YK:n virkamiesten ja humanitaaristen järjestöjen toistuvista kehotuksista pidättäytyä laajentamasta maahyökkäystä. Yli 1,5 miljoonaa ihmistä, mukaan lukien 600 000 lasta, on vakavassa vaarassa; yli 450 000 palestiinalaista on paennut Rafahista sen jälkeen, kun Israel antoi 6. toukokuuta ensimmäisen kerran laittoman ”evakuointimääräyksen”.’

Israelin armeija on jo ottanut haltuunsa Rafahin kaupunkialueet. 11. toukokuuta annetut uudet evakuointimääräykset luovat pohjan sotilaallisen hyökkäyksen etenemiselle entisestään, mikä johtaa henkeä pelastavien palveluiden täydelliseen romahtamiseen. Israelin sotilaallinen hyökkäys on keskeyttänyt avun toimittamisen Gazaan Rafahin ja Kerem Shalomin / Karm Abu Salemin rajanylityspaikkojen kautta.

Valtioiden on toimittava kiireesti

Maailman valtioilla on velvollisuus toimia välittömästi, jotta Gazassa tapahtuvat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vakavat loukkaukset lopetetaan ja niihin syyllistyneet saatetaan vastuuseen. Ensimmäiseksi valtioiden tulee noudattaa niiden omia oikeudellisia velvoitteita sen varmistamiseksi, että hyökkäys Rafahiin lopetetaan, kaikki rajanylityspaikat avataan ja humanitaarisen avun pääsyn sisäiset esteet poistetaan.

Koska Yhdysvallat on Israelin sotatoimien tärkein aseiden toimittaja, sillä on merkittävä vastuu Israelin tekemistä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksista. Suuren hyötykuorman pommien siirron lopettamisen lisäksi Yhdysvaltojen olisi myös käytettävä vaikutusvaltansa Rafahissa käynnissä olevan sotilasoperaation pysäyttämiseksi. Kaikkien asetoimittajien on noudatettava ihmisoikeusneuvoston 5. toukokuuta äänestämää päätöslauselmaa, jossa niitä kehotetaan lopettamaan aseiden, ampumatarvikkeiden ja muiden sotilaallisten tarvikkeiden myynti, siirto ja ohjaaminen Israelille. Kaikkien valtioiden on toimittava nyt välittömän ja kestävän tulitauon varmistamiseksi.

Evakuointimääräykset ovat laittomia

Israelin armeijan ”evakuointimääräykset” ovat laittomia ja vastaavat pakkosiirtoa, joka on kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vakava rikkomus. Israel on määrännyt satojatuhansia palestiinalaisia pakenemaan antamatta siviileille ja humanitaarisille toimijoille selkeitä tietoja tai aikataulua. Kansainvälinen humanitaarinen oikeus asettaa selkeät edellytykset sille, että evakuointi on laillista: miehitysvallan on varmistettava, että siirto on väliaikaista ja että siirtymään joutuneille henkilöille tarjotaan tyydyttävät hygienia-, terveys-, turvallisuus- ja ravitsemusolosuhteet, eikä saman perheen jäseniä saa erottaa toisistaan. Israelin viranomaiset eivät ole täyttäneet mitään näistä vaatimuksista.

Rafahin asukkaat, jotka ovat jo joutuneet kärsimään useista siirtymisistä, joutuvat jälleen pakenemaan tuhoutuneen infrastruktuurin ja räjähtämättömien ammusten keskellä. Siirtymään joutuvat ihmiset etsivät turvapaikkaa keskiseltä alueelta, Khan Younisista ja Al Mawasista, vaikka myös nämä alueet ovat kokeneet suuria tuhoja. Lisäksi heiltä puuttuvat kaikki elämän ylläpitämiseen tarvittavat palvelut ja tarvikkeet.

”Humanitaaristen turvavyöhykkeiden” käsite on tyhjä lupaus, sillä aiemmin sellaisiksi nimetyt alueet ovat joutuneet pommitusten ja maahyökkäysten kohteeksi. Samalla kun pommitukset jatkuvat hellittämättöminä eteläisessä Rafahissa, ilmaiskut ja maahyökkäykset lisääntyvät pohjoisessa, mikä pakottaa ihmisiä jälleen siirtymään toisaalle Gazassa.

Humanitaarinen apu keskeytyy

Israelin maahyökkäys Rafahiin estää humanitaarista apua ja rikkoo YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia 2720 ja 2728 sekä Kansainvälisen tuomioistuimen väliaikaisia toimenpiteitä, joilla Israel määrätään mahdollistamaan peruspalvelujen ja humanitaarisen avun toimittaminen.

Humanitaariset toimijat ovat Israelin sotilaallisen toiminnan vuoksi joutuneet viime kuukausina siirtämään merkittävän osan toimintakapasiteetistaan eteläiseen Rafahiin, mukaan lukien varastot ja toimitilat. Nyt Israelin hyökkäys pakottaa osan humanitaarisista työntekijöistä ja muista toiminnoista jälleen siirtymään muille alueille äärimmäisen vaarallisissa oloissa. Rafahin itäosassa on varastoja, joissa on kipeästi kaivattua hätäapua, mutta humanitaariset järjestöt eivät enää pääse niihin käsiksi Israelin joukkojen läsnäolon vuoksi. Rafahin terveydenhuoltolaitokset sulkevat ovensa yksi toisensa jälkeen.

Jokainen tunti, jona Israelin joukot miehittävät Rafahin ja Kerem Shalomin / Karm Abu Salemin rajanylityspaikkoja, tarkoittaa sitä, että yhä useampi palestiinalainen kuolee nälkään ja jää ilman sairaanhoitoa. Israelin joukot estävät täysin humanitaarisen avun ja henkilökunnan pääsyn Rafahin rajanylityspaikan kautta. Kerem Shalomin ja Karm Abu Salemin rajanylityspaikkojen vahva militarisointi ei tarjoa edellytyksiä humanitaaristen avustussaattueiden jatkuvalle liikkumiselle. Nämä kaksi rajanylityspaikkaa ovat elintärkeitä avun saapumiselle alueelle. Niiden sulkeminen aiheuttaa Gazassa entistä suuremman humanitaarisen katastrofin.

Samalla kun Maailman ruokaohjelma WFP on vahvistanut nälänhädän Pohjois-Gazassa ja Gazan terveydenhuoltojärjestelmä vajoaa yhä syvemmälle, kriittisten avustustarvikkeiden, kuten elintarvikkeiden, veden, polttoaineen ja lääkintätarvikkeiden varastot tyhjenevät nopeasti. Tämä on jo johtanut siviilien selviytymisen kannalta olennaisten palvelujen sulkemiseen. Pohjoisten rajanylityspaikkojen erittäin rajallista uudelleen avautumista tai merireitin mahdollisuutta ei voi käyttää perusteluna eteläisten rajanylityspaikkojen kautta tapahtuvan pääsyn heikentämiselle.

Polttoaineen loppuminen aiheuttaa vakavan vaaran sille, että humanitaarinen avustustyö ja peruspalvelut lakkaavat. Koko humanitaarinen operaatio Gazassa on riippuvainen polttoaineesta, mukaan lukien yli 1,7 miljoonan ihmisen kiireellisistä tarpeista huolehtiminen. On ehdottoman tärkeää asettaa etusijalle polttoaineen pääsy Gazaan, jotta humanitaarista apua ja sitä, mitä Gazan tuhoutuneesta terveydenhuollosta on jäljellä, voidaan ylläpitää.

Allekirjoittajat:

ActionAid
Action Against Hunger
American Friends Service Committee (AFSC)
Amnesty International
A.M. Qattan Foundation
Anera
Churches for Middle East Peace (CMEP)
DanChurch Aid (DCA)
Humanity & Inclusion/ Handicap International (HI)
IM Swedish Development Partner
INTERSOS
Médecins du Monde International Network
Mennonite Central Committee
Mercy Corps
Norwegian Church Aid (NCA)
Norwegian People’s Aid
Oxfam
Plan International
Relief International War Child Alliance

Piirroskuva tytöstä tummaa taustaa vasten. Tyttö on ristinyt kätensä eteensä ja puristaa rintaansa vasten pehmolelunallea.
Plan International Suomi vaatii välitöntä ja pysyvää tulitaukoa Gazaan.
Kannanotot, 23.5.2024

Hyvät pääministeri Petteri Orpo ja ulkoministeri Elina Valtonen

Järjestöt vetoavat pääministeri Orpoon ja ulkoministeri Valtoseen tulitauon saamiseksi Gazaan. ”Nyt on viimeinen hetki toimia.”
Pieni lapsi on toisen lapsen reppuselässä ja katsoo suoraan kameraan.
Kannanotot, 17.5.2024

Maailman johtajat seuraavat sivusta, kun Israel hyökkää Rafahiin

Maailman valtiot ovat vastuussa siitä, että Gazassa tapahtuvat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vakavat loukkaukset lopetetaan ja niihin syyllistyneet saatetaan vastuuseen.
Pieni lapsi on toisen lapsen reppuselässä ja katsoo suoraan kameraan.
Blogit, 3.5.2024

Viimeinen mahdollisuus Gazan lapsille

Nälänhätä on todellinen uhka Gazassa. Nälkään nääntyminen on ehkä tuskallisin tapa, jolla lapsi voi kuolla. Nyt on viimeinen aika toimia.