Blogit, 31.3.2021

Varaudu verkkohäirintään – ennakoi ja suunnittele

Verkkohäirinnästä vapaat vaalit

Kuntavaalikampanjat käydään tänä vuonna pääosin verkossa. Esillä oleminen altistaa verkkohäirinnälle. Kokosimme ehdokkaille ja muillekin vinkit siihen, miten verkkohäirintään voi varautua, kirjoittaa Milla Halme.

Suomessa käydään kuntavaalit 13. kesäkuuta poikkeuksellisessa tilanteessa, sillä monilla alueilla ihmisten kohtaaminen on rajoitettua, ellei jopa kiellettyä. Näin ollen kampanjointi ja vaalikeskustelu käydään suurimmaksi osaksi verkossa.

Ehdokkuuteen oleellisesti kuuluu julkisuuden ja huomion tavoittelu. Esillä oleminen on edellytys äänestäjien tavoittamiseksi sekä omasta ehdokkuudesta ja vaalitavoitteista kertomiseksi. Se voi myös altistaa verkkohäirinnälle.

Verkkohäirintä on vakava uhka demokratialle ja reiluille vaaleille. Jos kampanjointia verkossa ja sosiaalisen median kanavissa jatkuvasti häiritään, jopa estetään, ehdokkaille ei jää kanavaa kertoa ehdokkuudestaan. Häirinnän kohteeksi voi joutua kuka vain, mutta erityisesti sen kohteeksi joutuvat erilaiset vähemmistöt ja naiset. Tämä ilmiö on valitettavasti maailmanlaajuinen. Politiikkaan ja julkiseen keskusteluun osallistuvia naisia ja vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä uhkaillaan ja vainotaan kaikkialla –– ja näin tapahtuu myös verkossa.

Lastenoikeusjärjestönä meille on tärkeää varmistaa nuorten vaikuttamismahdollisuudet. Siksi kokosimme ohjeet, joiden avulla ehdokkaat ja muut verkkokeskustelijat voivat varautua verkkohäirintään ja toimia oikein sitä kohdatessaan.

Ennakoi

Suunnittele julkisuus

Ehdokkuus edellyttää julkista keskustelua, mutta kaikkea ei tarvitse itsestä kertoa. Mieti etukäteen, mitkä asiat ovat ehdokkuutesi kannalta olennaisia, ja mitä haluat itsestäsi suojella. Keskustele läheistesi kanssa, haluavatko he olla esillä ehdokkuutesi yhteydessä.

Käy läpi somehistoriasi/ sometilisi/ verkkohistoriasi

Ole tietoinen siitä, mitä tietoja sinusta ja läheisistäsi on löydettävissä ja yhdisteltävissä omista sosiaalisen median kanavistasi ja muualta internetistä. Tuhoa sellaiset tilit ja piilota tai poista sellaiset kuvat ja tiedot, joita et halua sinusta levitettävän.

Turvaa tilisi

Pidä huoli, että sosiaalisen median kanavien salasanasi ovat riittävän vahvat. Älä käytä samaa salasanaa useassa kanavassa. Älä käytä julkisena ehdokassähköpostinasi somekanaviesi kirjautumistunnusta. Jos salasanojen hallinta tuntuu työläältä, käytä salasanojen turvausohjelmaa, kuten LastPass, KeePass tai F-Secure Key.

Seuraa mitä sinusta sanotaan

Voi olla hyvä googlata itsesi väliajoin tai asettaa kampanjoinnin ajaksi Google Alert hälyttämään nimelläsi. Voit myös pyytää luotettavaa henkilöä seuraamaan hälytyksiä puolestasi, jolloin vältyt ikävien kommenttien lukemiselta.

Sovi käytännöt

Ota selvää, millaista tukea voit saada puolueeltasi tai puolueyhdistykseltäsi tiukan paikan tullen.

Sovi kampanjatiimisi kanssa etukäteen, miten toimitte, mikäli kampanja kohtaa häirintää ja miten reagoitte mahdolliseen verkkovihaan.

Jos kohtaat häirintää

Talleta todisteet

Ota kaikki uhkaava tai loukkaava sisältö talteen. Ota ruutukaappauskuvat viesteistä ja talleta ne. Pidä huoli, että saattalteen viestin saapumisajan, käyttäjätunnukset ja olennaiset linkit. Tekijän profiilista kannattaa tallentaa myös URL-osoite. Näin oikea tili löytyy myöhemmin, vaikka käyttäjänimi muuttuisi.

Blokkaa ja ilmianna tekijä

Käytä some- ja verkkoalustojen työkaluja häirinnän, vihapuheen ja muun sopimattoman sisällön ilmiantamiseen ja poistamiseen. Jos häirintä tapahtuu sivustolla, jolla on ylläpitäjä, pyydä tätä poistamaan häirintä- ja vihaviestit. Jos sisältöä, esimerkiksi viestejä, on paljon, tai ne ovat ahdistavia, pyydä kampanjatiimiäsi tai muuta luotettavaa ihmistä poistamaan ne puolestasi.

Pyydä apua

Pyydä matalalla kynnyksellä apua. Voit pyytää apua anonyymisti esimerkiksi Someturvasta, joka on digitaalinen palvelu. Sen someen erikoistuneet juristit ja sosiaalipsykologit arvioivat tilanteesi, onko rikoksen raja ylittynyt vai ei, ja antavat juuri sinulle räätälöidyt toimintaohjeet tilanteen ratkaisemiseksi. Someturva on digitaalinen palvelu, jossa apua voi pyytää anonyymin sovelluksen kautta milloin vain.

Vaalikevään ajan tarjoamme yhteistyössä Someturvan kanssa tukea verkkohäirinnän kohteeksi joutuneille alle 24-vuotiaille kuntavaaliehdokkaille, Tuki on kampanjan ajan maksuton. Ehdokkaat voivat lunastaa aktivointikoodin osoitteesta https://someturva.fi/kuntavaalit. Aktivointikoodit ovat voimassa 16.5.–16.6.2021 välisen ajan.

Ilmoita rikoksesta

Verkkohäirintä voi olla rikos. Kyseessä voi olla esimerkiksi kunnianloukkaus, viestintärauhan rikkominen, vainoaminen tai yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen. Jos kohtaamasi verkkohäirintä tai väkivalta vaikuttaa uhkaavan turvallisuuttasi, ota heti yhteys poliisiin. Someturvan lisäksi apua ja tukea rikosprosessiin voit saada rikosuhripäivystyksestä.

Päätä haluatko reagoida julkisesti

On täysin oma päätöksesi ja oma asiasi, haluatko reagoida kohtaamaasi häirintään. Nokkela vastaus ei ole kampanjan onnistumisen näkökulmasta tarpeellinen, eikä häirintään tai vihapuheeseen reagoiminen verkossa välttämättä johda mihinkään hyödylliseen. Joskus häirintäviestien esiintuominen voi tukea muita niiden kohteeksi joutuneita. Toimi kuitenkin voimavarojesi rajoissa.

Pura kokemus

Et ole yksin. Verkkoviha ja -häirintä ei koskaan ole sen kohteeksi joutuvan ihmisen vika. Puhukaa kokemukset läpi ehdokkaiden tai kampanjatiimin kesken. Jos kokemus ahdistaa, hae apua, ole yhteydessä tukipuhelimeen tai -chattiin. Ilmoita tilanteesta myös puolueellesi.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi