Blogit, 13.9.2022

Ruoka-avun on huomioitava sukupuolittuneet haasteet ja tarpeet

Planin asiantuntija Mary Nyanagok Etelä-Sudanista

Gender- ja suojelukysymykset liittyvät ruoka-apuun monin oleellisin tavoin, jotka sivuutetaan liian usein, kirjoittaa Mary Nyanagok Plan International Etelä-Sudanista.

Työtäni gender- ja suojeluasiantuntijana ymmärtää paremmin, kun tarkastelee paikallisia olosuhteita Etelä-Sudanissa. Sukupuoli ja sukupuoleen perustuva väkivalta vaikuttavat ruoka-apua tarvitseviin ihmisiin moninaisin tavoin.

Asiayhteyksien ymmärtäminen on erityisen tärkeää kuivuuskausina, jollainen koettelee parhaillaan Etelä-Sudania. Kuivuuden takia maanviljely käy mahdottomaksi. Perheet menettävät elinkeinonsa ja näkevät nälkää. Epätoivoisessa tilanteessa puhkeaa tavallista helpommin erimielisyyksiä.

Jos olet tyttö, sinun odotetaan valmistavan ruokaa, mutta veljillesi annetaan enemmän syötävää kuin sinulle. Tämä on osa kulttuuriamme. Poikia on perinteisesti suosittu, ja heidät on esimerkiksi koulutettu mieluummin kuin tytöt.

Minä ja muut Planin työntekijät pyrimme puuttumaan näihin ongelmiin. Järjestämme yhteisöissä keskustelutilaisuuksia, joissa tuomme esille, että pojat ja tytöt ovat samanarvoisia ja että kaikki lapset kasvavat ja tarvitsevat saman verran ruokaa.

Lisäämme tietoisuutta monipuolisen toiminnan avulla, ja olen nähnyt jo monia muutoksia parempaan. Käynnissä oleva talouskriisi, voimistuva nälkäkriisi ja kuivuuskausi vaikeuttavat kuitenkin työtämme entisestään. Tilanne on vaikein erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten parissa, koska kriisit osuvat heihin kovimmin.

Ennen talouskriisiä meillä oli kouluruokaohjelmia 71 koulussa. 41 600 lasta sai avullamme koululounaan. Nyt pystymme tukemaan vain 38 koulua. Lounaan saa enää 21 000 lasta.

Moni lapsi heräsi ennen uuteen päivään tietäen, että koulussa hän saisi jotakin syödäkseen. Lapset menivät kouluun innokkaina. Nyt into on laantunut, koska he joutuvat olemaan ilman ruokaa aamusta myöhäiseen iltapäivään. Se on raskasta ja vie paljon voimia. Se on myös sydäntäsärkevää.

Koko Rumbekin alueella Plan pystyi aiemmin tarjoamaan ruoka-apua 107 500 ihmiselle. Rahoitusongelmien vuoksi jakelu piti supistaa viidestä alueesta vain kahdelle alueelle, Cueibetiin ja Pohjois-Rumbekiin. Pystymme tukemaan täällä enää 61 000 ihmistä.

On välttämätöntä, että gender- ja suojelunäkökulma ovat osa ruoka-apua, koska siten pystymme tunnistamaan ruokakriisin lieveilmiöitä, esimerkiksi tyttöjen huonompaa ravitsemusta sekä koulupudokkuutta, ja voimme etsiä keinoja puuttua niihin.

Kirjoittaja on Plan International Etelä-Sudanin gender- ja suojeluasiantuntija. Hän työskentelee parhaillaan vakavasta nälkäkriisistä kärsivällä Rumbekin alueella osana Planin hätäaputiimiä.

Plan tukee guatemalalaisen Petronilan yhteisöä, jotka koettelee globaali nälkäkriisi.
Joukko lapsia istuu sisällä leikkimässä.
Blogit, 5.7.2024

Pelon ja toivon välissä –  Sudanin raa’an sodan koettelemat lapset

Sudanista paenneet lapset tarvitsevat ruokaa, vettä, suojaa ja psykososiaalista tukea. Leikki auttaa lapsia käsittelemään kokemiaan vaikeita asioita.
Ihminen seisoo teltan edessä ja katsoo kuvasta poispäin.
Blogit, 4.7.2024

Nuori äiti pakeni yön selkään: ”Heräsimme aseiden ja tykkien ääniin”

Nahid Ali pakeni perheensä kanssa keskellä yötä Sudanin pääkaupungista, kun maassa puhkesi aseellinen konflikti. Nyt hän auttaa muita pakolaisia.
Suuri määrä ihmisiä on pakkautunut valkoisen lava-auton päälle.
Kannanotot, 28.6.2024

Lausunto: Sudan on nälänhädän partaalla

Sudan on nälänhädän partaalla vuosi sitten alkaneen konfliktin seurauksena. Lapset kuolevat jo nälkään, varoittaa Sudanin Planin maajohtaja Mohammed Qazilbash.